Dit moet je weten als je gaat trouwen in Helmond

Jullie gaan trouwen. Gefeliciteerd! Hij of zij heeft ein-de-lijk de vraag gesteld en nu is het tijd om de bruiloft te plannen. Natuurlijk wil je trouwen in ons gezellige Helmond (waar anders?), maar waar moet je beginnen? En waar kun je eigenlijk trouwen in onze gemeente? We zetten het voor je op een rijtje.

Dit moet je doen voordat je gaat trouwen

Trouwen voor een dag
Foto: Unsplash

Als je in het huwelijksbootje stapt, moet je een hoop dingen regelen. Ten eerste is het belangrijk dat je je voorgenomen huwelijk meldt bij de gemeente. Dit moet minimaal twee weken voor de trouwdag en maximaal een jaar van tevoren. Belangrijk voordat je de bruiloft meldt: zorg dat je getuigen hebt. Dat zijn er minimaal twee en maximaal vier.

Melding doen

Daarna kun je heel simpel een melding maken van het komende huwelijk. Dat kan namelijk gewoon online. Je moet dan wel al kopieën hebben van de identiteitsbewijzen van jou, je partner en alle getuigen.

Trouwlocatie

kasteel-helmond
Foto: indebuurt

De keuze in trouwlocaties in Helmond is werkelijk reuze. Je mag overal waar je wil trouwen, ja echt! Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar je bruiloft aan moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld toestemming hebben van de eigenaar of beheerder van de locatie.

Vergunning

Ook goed om te weten: wanneer je meer dan vijftig gasten verwacht, moet je een vergunning hebben. Dat doe je door te bellen naar de afdeling Vergunningen van de gemeente via 14 0492. En mocht je willen trouwen in een luchtballon, moeten we je teleurstellen. Het huwelijk moet op de grond worden voltrokken.

Wanneer?

bruidspaar-trouwen-nacht-helmond
’s Nachts trouwens? Het kan in Helmond! Foto: Unsplash

Als het gaat om het tijdstip waarop je trouwt, is de gemeente ook flexibel. Of je nu op maandagochtend om 11.00 uur of op zaterdagnacht om 2.00 uur wil trouwen: het maakt helemaal niets uit. Dat is vooral handig als je een eigen locatie in gedachten hebt, want bij bijvoorbeeld het kasteel of de Cacaofabriek gelden ‘openingstijden’. Bekijk deze pagina voor de beschikbaarheid van de locaties..

Trouwambtenaar

Een ‘buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand’ (babs) voltrekt het huwelijk officieel. Bij de gemeente Helmond werken negen babsen waaruit je kunt kiezen.

Een andere babs

Wil je graag dat je zus, vader of beste vriendin jou in de echt verbindt? Dat kan ook gewoon! Je zelfgekozen trouwambtenaar wordt door de rechtbank beëdigd voor één dag en wordt begeleid door een ervaren trouwambtenaar van de gemeente die ook op de huwelijksdag aanwezig is.

Bekende babs

Een bekende Nederlander inhuren als trouwambtenaar is ook een optie. Wat dacht je van een huwelijksvoltrekking door Jan Versteegh, Angela Groothuizen of Maik de Boer? Bekijk deze website voor een bekende babs. Oh ennuh: houd er rekening mee in je budget. De kosten voor een BN’er als trouwambtenaar kunnen behoorlijk oplopen.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Wat kost dat eigenlijk?

Foto | Unsplash

Een bruiloft kan zo duur zijn als je zelf wilt. Een open bar in een zaal met zesgangendiner of een barbecue in de tuin kan een behoorlijk verschil maken. Toch zijn er wel basisuitgaven waar je rekening mee moet houden.

Standaardkosten

In Helmond betaal je standaard een bedrag van €364,- als je trouwt tijdens kantooruren. Buiten deze tijden komt daar nog eens €159,- bovenop. Dat is trouwens exclusief de kosten van de trouwlocatie. Een zakelijke ceremonie zonder poespas in de Stadswinkel kan ook, dan betaal je €159,-. Mochten er medische omstandigheden zijn waardoor je in het Elkerliek ziekenhuis moet trouwen, kost dat je €138,-.

Gratis trouwen

Verder kun je in Helmond ook kiezen voor een gratis huwelijk. Dat gebeurt op maandagochtend om 9.00 en 9.15 aan de balie in de Stadswinkel. Zo’n huwelijksvoltrekking duurt ongeveer een kwartiertje en je mag behalve de getuigen geen gasten meenemen.

Check deze website voor alle kosten op een rij.

Zie ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Gemeente Helmond trekt portemonnee: één miljoen euro voor meer groen in de stad”

Gemeente Helmond trekt portemonnee: één miljoen euro voor meer groen in de stad

Ga naar “Gratis menstruatieproducten in Helmond: hier in de stad vind je uitgiftepunten”

Gratis menstruatieproducten in Helmond: hier in de stad vind je uitgiftepunten

Ga naar “Hoppa: dit cijfer krijgt Helmond voor de leefbaarheid in onze stad”

Hoppa: dit cijfer krijgt Helmond voor de leefbaarheid in onze stad

fieters centrum

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022