Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot in Helmond

Door Marleen Smits 1 juni 2020

Je hebt ze misschien al gespot in Helmond: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Wat te doen?

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot (en in Helmond waarschijnlijk al véél eerder). En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze voornamelijk in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doet de gemeente Helmond eraan?

De gemeente is dit jaar al aan de slag gegaan om de beesten te bestrijden. Met een biologisch middel, dat alleen schadelijk is voor de rupsen, krijgen de eikenbomen een behandeling. In mei, juni en juli staat de gemeente paraat om nesten te verwijderen.

Rupsen gespot

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet, stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak de rupsen NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden. Bel de gemeente via 14 0492 of meldt het via deze link, dan wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. De gemeente geeft prioriteit aan meldingen in de buurt van scholen, kinderdagverblijven en speeltuintjes.

Lees ook:

Processierups Helmond

Eikenprocessierups in Helmond: dit moet je weten

Het duurt niet lang meer of het ‘eikenprocessierupsseizoen’ start weer. Dat betekent dat we moeten o...
Boom processierups nest

Wow: 200 jaar geleden waren er al eikenprocessierupsen in Helmond

We doken voor onze rubriek 'Toen In' weer eens in de archieven. Daar vonden we een opmerkelijk beric...

Daar is-ie weer: de buxusrups is nu al gespot in Helmond

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in Helmond hebbe...

adv.