Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot in Helmond

Door Marleen Smits 13 juni 2019

Je hebt ze vast al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Wat te doen?

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot (en in Helmond waarschijnlijk al véél eerder). En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze voornamelijk in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doet de gemeente Helmond eraan?

De gemeente probeert de ontwikkeling van eitjes tot rupsen zoveel mogelijk voor te zijn door bomen in te spuiten met ‘een biologisch middel’ dat alleen schadelijk is voor de rupsen zelf. Dat bespuiten gebeurt ’s avonds en ’s nachts, zodat de nevel van het middel zo min mogelijk op voorbijgangers terechtkomt.

Rupsen gespot

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet, stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Ook wanneer de boom op je eigen grond staat. Raak de rupsen NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden. Bel de gemeente via 14 0492 of meldt het via deze link, dan wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. De gemeente geeft prioriteit aan meldingen in de buurt van scholen en speeltuintjes.

Op de website van de GGD staat een hele hoop informatie over de eikenprocessierups.

Lees ook:

processierups-helmond

Dit doet de gemeente om eikenprocessierupsen te bestrijden

Heb je na een middagje fietsen opeens last van jeuk, branderige ogen of zwellingen? Grote kans dat j...
Boom processierups nest

Wow: 200 jaar geleden waren er al eikenprocessierupsen in Helmond

We doken voor onze rubriek 'Toen In' weer eens in de archieven. Daar vonden we een opmerkelijk beric...

Even omrijden: de Kromme Steenweg gaat 5 weken dicht voor verkeer

Rijd je iedere dag over de Kromme Steenweg? Bedenk dan maar alvast een nieuwe route, want de straat ...

adv.