Carbidschieten in Helmond: dit zijn de regels

Door Marleen Smits 6 december 2018

Carbidschieten, ooit van gehoord? Even een korte uitleg. Je installeert een melkbus een beetje schuin stevig in de grond en boort een gaatje in de bodem. Vervolgens leg je een paar brokken calciumcarbide (carbid) in de bus, doe je er wat water bij en dek je de opening af met een bal. Daarna kan je de melkbus ontsteken en BAM! Je hoort een enorme knal en de bal schiet weg. Kan hartstikke leuk zijn, maar mag het wel in Helmond?

Mag dat?

De gemeente Helmond heeft geen specifieke regels over carbidschieten. “Carbidschieten valt in formele zin niet onder het vuurwerkbesluit. Het wordt niet beschouwd als vuurwerk”, legt een woordvoerder uit.

Toch zijn er wel regels waar je je aan moet houden. De politie kijkt dan naar het artikel ‘overige geluidshinder’ in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hier kom dat in het kort op neer: het is verboden om toestellen of geluidsapparaten te gebruiken die geluidshinder veroorzaken voor omwonenden of de omgeving. Je kan wel een ontheffing aanvragen, maar we betwijfelen of de gemeente die verleent.

Oké, het is dus niet per definitie verboden. Je zal rekening moeten houden met de enorme knal en vooral de vraag of omwonenden daar last van hebben. Ergens in de middle of nowhere zal je er waarschijnlijk niemand mee storen.

Gevaarlijk

Misschien overbodig, maar toch even een keiharde disclaimer: ga niet zomaar carbidschieten. Het brengt de nodige risico’s met zich mee. Er kan vuur ontstaan als je te veel water gebruikt of de melkbus kan exploderen in duizenden stukjes. Van plan om te gaan carbidschieten? Lees je dan van tevoren goed in!

Zo ziet dat eruit

Het tv-programma Checkpoint deed ooit een test met carbidschieten. Kijk hier hoe dat ging:

Lees ook:

vuurwerk

Dit zijn de vuurwerkvrije zones tijdens oudejaarsnacht in Helmond

Dit jaar komen er twee vuurwerkvrije zones in onze stad. Op deze plekken mag je dus geen vuurwerk af...
Kerstboom kerstbomen Helmond

Oh denneboom, oh denneboom! Hier kan je een kerstboom kopen in Helmond

We zijn er lekker vroeg bij, maar hé, kerst is hartstikke leuk! Krijg jij er geen genoeg van en wil ...
gevelquiz-helmond-binnenstad-009

Hoe goed ken jij de stad? Test je kennis met de Helmondse gevelquiz

Winkelen in Helmond doen we vaak genoeg. Maar kijken we als we door de binnenstad lopen wel eens hog...

adv.