Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Afval in de verkeerde kliko: zo hoog is de boete in Helmond

Door Marleen van Amstel-Smits 22 oktober 2020

Stel: je hebt net een lekkere banaan opgepeuzeld, maar je GFT-bak is écht even niet te bereiken. Wat gebeurt er dan als je de schil toch stiekem bij het papier gooit?  Of wanneer je per ongeluk een oude krant bij het restafval doet? In Helmond kun je daardoor in de problemen komen.

Wanneer je je afval niet goed scheidt, kan de gemeente je een boete geven. Ongeveer honderd keer per maand wordt afval in Helmond gedumpt of verkeerd aangeboden aan de straat. Of er dan ook iedere keer zoveel boetes worden uitgeschreven? Nee: dat zijn er zes per maand, laat de gemeente weten.

Afval in de verkeerde kliko

Zit er toch afval in de verkeerde container? Daar doet de gemeente in eerste instantie niet zo moeilijk over. Vuilnismannen hangen een gele kaart aan je kliko en zetten de container weer vol terug. Het is de bedoeling dat je dan zelf het verkeerde afval weghaalt. Kun je daarna niet wachten op de volgende lediging? Dan kun je de gemeente vragen om een extra lediging, dat kost je €30,-. Mocht je al vaker op de vingers zijn getikt, dan kun je een boete van €95,- krijgen.

Afval dumpen

Ook voor afval dumpen kun je straf verwachten. “We proberen de dader altijd te achterhalen, bijvoorbeeld door vuilniszakken uit te pluizen op adressen. Soms lukt dit wel en soms niet. Als iemand bijvoorbeeld een bankstel dumpt, is het vaak niet te achterhalen wie dat heeft gedaan”, zegt de gemeente. Het achterlaten van zwerfafval kost je €140,- en voor het dumpen of illegaal opslaan van afval betaal je €240,- of meer.

Lees ook:

plastic-afval-800x500

Goed om te weten: dit mag allemaal níet bij het plastic afval

Plastic verpakkingen kun je in Helmond gescheiden verzamelen, samen met metalen verpakkingen en dran...
Groene GFT-container afval ANP

Mag dat: een afvalzak in de GFT-container gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
Coronamaatregelen station Helmond 017

Mag dat: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

De boodschappen doen veel Helmonders tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden regelm...

Meer over

Gemeente

adv.