6 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Helmond

Door Marleen Smits 9 juli 2019

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Die harige dingen zitten óveral dit jaar! Hier lees je alle belangrijke dingen die je moet weten over de eikenprocessierups in Helmond.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is de eikenprocessierups?

Foto: ANP

Eerst even een lesje biologie. De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Waarschijnlijk komt de rups trouwens al veel langer voor in Helmond. Daarover lees je meer in dit artikel:

Boom processierups nest

Wow: 200 jaar geleden waren er al eikenprocessierupsen in Helmond

We doken voor onze rubriek 'Toen In' weer eens in de archieven. Daar vonden we een opmerkelijk beric...

Hoe herken ik een ‘besmette’ boom?

Foto: ANP

Op besmette bomen zie je de rupsen vaak door elkaar krioelen. Jonge rupsen hebben een oranje kleur en later verandert de kleur in grijsgrauw. Ze maken grote nesten in eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van de boom. Die nesten hebben wel wat weg van spinnenwebben door het witte draadachtig materiaal. Vaak zit er een rood-wit lint om een boom heen, als er processierupsen zitten. Zie je zo’n lint, dan weet je dat je extra goed moet opletten.

Wat moet ik doen als ik zelf een nest zie?

Grace And Mamrie GIF by This Might Get - Find & Share on GIPHY

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet en de boom heeft nog geen rood-wit lint, dan stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak ze NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden.

Hier lees je precies wat je moet doen:

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot in Helmond

Je hebt ze vast al gespot: bomen 'ingepakt' in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de ei...

Waar zitten ze vooral in Helmond?

Boom processierups nest
Zo ziet een nest van de processierups eruit. Foto: ANP

Overal waar eikenbomen staan. De rupsen zijn massaal opgedoken en zitten in zowat álle eikenbomen in Helmond. Vooral in parken en bossen. Maar als er bij jou in de wijk een eik staat, dan is de kans groot dat je ze daar óók aantreft. We kunnen beter de vraag stellen: waar zitten ze níet?

Dit jaar kreeg de gemeente al meer dan 1050 meldingen. Dat zijn er superveel, vooral als je het vergelijkt met het aantal meldingen van vorig jaar: 550.

Wat doet de gemeente Helmond eraan?

Volop bestrijding tegen eikenprocessierupsen gaande 🐛🐛

Helaas zorgen de eikenprocessierupsen ook in Helmond voor veel overlast. 🐛🐛 Wij doen ons uiterste best om alle meldingen zo snel mogelijk op te pakken. We hebben daarom afgelopen woensdag ook een derde bestrijdingsteam ingezet.Let op! Wil je een melding doen, dan hebben we de volgende gegevens nodig:➡️ De locatie van het nestje of nestjes➡️ Het aantal nestjes➡️ De hoogte waarop de nestjes zich bevindenEenmalig een melding doen per locatie is voldoende. Door de hoeveelheid meldingen kan het helaas iets langer duren voordat we de melding op kunnen pakken.Meer informatie over de eikenprocessierupsen vind je op www.helmond.nl/rupsen

Posted by Gemeente Helmond on Thursday, June 20, 2019

Het simpele antwoord is: proberen om alle bomen te behandelen. In april komen de eerste rupsen tevoorschijn en dan gaat de gemeente al op pad om het beestje te bestrijden. Eikenbomen worden twee keer per ‘rupsseizoen’ besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Wanneer je daarna tóch een nest ziet, kun je dat melden. De gemeente Helmond probeert om alle meldingen op te pakken en er een bestrijdingsteam naartoe te sturen. De overlast is zo groot, dat de gemeente pas geleden een extra team heeft ingezet.

Hoe kom ik van mijn jeuk en bultjes af?

processierups-pixabay-800x500
De processierups is massaal aanwezig in Helmond. Foto: Pixabay

Ben jij ook ‘gepakt’ door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag (bultjes) en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

De grote vraag: hoe kom je van de klachten af? Dat lees je hier:

processierups-helmond

Jeuk en bultjes door de processierups? Dit moet je doen

Ben jij ook 'gepakt' door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij...

Lees ook:

bakels-bos

We gaan weer massaal naar buiten: check de tekenradar voor Helmond

Zeker met het mooie weer waar we dit voorjaar al van genoten hebben, gaan veel Helmonders er massaal...

Dit zijn de gevaarlijkste wegen van Helmond volgens verkeersbureau VIA

Waar je beter niet met de auto kunt komen in Helmond? Verkeersbureau VIA onderzocht wat de gevaarlij...

Op deze locaties in Helmond verandert de pinautomaat in de gele Geldmaat

De automaten van ING, Rabobank én ABN Amro verdwijnen allemaal en daar komen knalgele exemplaren voo...
Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.