Freek is privé-chef: ‘Vaste gasten van de Lindehof waren heel enthousiast’

Freek van Hek restaurant Acasa
Foto: eigen foto Freek

Helmonder Freek van Hek (27) is sinds een aantal maanden privé-chef. Mensen boeken een diner, zodat hij voor hen komt koken. “Dat is heel persoonlijk. Er hangt een sfeer die je onmogelijk in een restaurant kunt krijgen.”

In mei vorig jaar besloot Freek om dit pad in te slaan. “Ik ben nu bijna twee jaar zelfstandig ondernemer. In eerste instantie deed ik veel aan catering, maar door de coronacrisis en de eerste lockdown veranderde de insteek. Daardoor besloot ik om ‘ācasa – private dining’ te starten en onder die naam bij mensen thuis te gaan koken. ācasa betekent ’thuis’ in het Spaans, dat vond ik wel toepasselijk.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

restaurant Acasa 001
Foto: restaurant Acasa

Van buschauffeur naar kok

“Al vanaf mijn 12e ben ik bezig met koken”, zegt Freek over zijn passie. “Maar eigenlijk wilde ik toen buschauffeur worden. Daarom ging ik naar de Rooi Pannen, zodat ik daar later een opleiding voor kon doen. In het eerste jaar, toen ik nog geen richting had gekozen, kregen we kookles. Daar was ik zo enthousiast over dat ik koos voor de koksopleiding.” Later liet Freek zich specialiseren op de academie van Cas Spijkers in Boxmeer, liep hij stage bij een driesterrenrestaurant in Noorwegen en werkte bij een tweesterrenrestaurant in België.

Volle agenda

Inmiddels loopt restaurant Acasa behoorlijk goed. Freek: “De vraag wordt zelfs alleen maar groter. Natuurlijk komt dat onder andere doordat de restaurants dicht zijn en we niet zoveel mensen thuis mogen ontvangen. Mijn agenda is voor de komende tijd al goed gevuld. Ik vind het leuk als ik bij veel verschillende mensen en gezinnen een onvergetelijke middag of avond kan verzorgen door middel van eten en drinken.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ācasa (@acasa_restaurant)

‘Ze waren bijna van hun stoel geblazen’

Af en toe krijgt Freek bijzondere verzoeken van gasten. “Zo werd ik eens gevraagd door vaste gasten van De Lindehof [een tweesterrenrestaurant in Nuenen, red.] om voor ze te koken. Ze hadden heel specifieke wensen en wilden bijvoorbeeld kreeft, wagyuvlees en kaviaar. Ik had zelf nog nooit met wagyu gewerkt, dus dat was best spannend. Ik werk zoveel mogelijk met lokale producten en leveranciers en ging specifiek op zoek naar een perfect stuk wagyuvlees voor mijn gasten. Ik vond een stuk met de beste kwaliteit bij een slager in de buurt. Die mensen waren bijna van hun stoel geblazen door de smaak en kwaliteit. Ze zeiden meteen: ‘Dit moeten we vaker doen’. Dat is natuurlijk het allerleukst om te horen.”

De afwas doen

Wanneer Freek op pad gaat, is zijn wagen volgeladen. “Ik neem zelf alles mee: van borden en bestek tot wijnen en zelfs speakers. Alles zodat ik de juiste sfeer kan neerzetten. Tijdens een kooksessie maak ik minimaal vier gangen, startend met aperitief en heerlijke amuses en dat duurt zeker drie uur. Mensen komen dan vaak even nieuwsgierig kijken in de keuken en dat vind ik heel leuk. Aan het einde van de avond doe ik zelf de afwas: ik neem de gasten alles uit handen en zorg ervoor dat ze alleen achterover hoeven te leunen om te genieten.”

Restaurant Acasa

5,0
(3)
Meer informatie

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Restaurant Acasa

5,0
(3)
Meer informatie

Restaurant Acasa

5,0
(3)
Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Even opwarmen: hier in Helmond haal je warme chocolademelk”

Even opwarmen: hier in Helmond haal je warme chocolademelk

Ga naar “Voor de zoetekauw: 5 x hier haal je de lekkerste chocolade in Helmond”

Voor de zoetekauw: 5 x hier haal je de lekkerste chocolade in Helmond

Ga naar “Helmond heeft cafetaria’s en snackbars: dit is het verschil”

Helmond heeft cafetaria’s en snackbars: dit is het verschil

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “Voorjaarskermis Helmond 2023”

Voorjaarskermis Helmond 2023

  • Van 24 mrt t/m 2 apr
Zomerkermis HelmondZomerkermis Helmond
Ga naar “Koningsdag Helmond 2023”

Koningsdag Helmond 2023

  • 27 april 2023
Koningsdag Helmond 2019 020
Ga naar “Helmond Live 2023”

Helmond Live 2023

  • 18 mei 2023
Haven Helmond
Ga naar “Koningsnacht Helmond 2023”

Koningsnacht Helmond 2023

  • 26 april 2023
Koningsnacht Helmond 2019 aftermovie
Ga naar “De Kasteeltuinconcerten Helmond 2023”

De Kasteeltuinconcerten Helmond 2023

  • 7 juli 2023
Kasteeltuinconcerten 2019