Vocalist en zangcoach Nika: ‘Sinds augustus heb ik juist meer optredens’
De Helmondse Nika van Stiphout (24) timmert hard aan de muzikale weg. In 2019 startte ze haar eigen bedrijf in...
Helmonder Freek van Hek (27) is sinds een aantal maanden privé-chef. Mensen boeken een diner, zodat hij voor hen komt koken. “Dat is heel persoonlijk. Er hangt een sfeer die je onmogelijk in een restaurant kunt krijgen.”
In mei vorig jaar besloot Freek om dit pad in te slaan. “Ik ben nu bijna twee jaar zelfstandig ondernemer. In eerste instantie deed ik veel aan catering, maar door de coronacrisis en de eerste lockdown veranderde de insteek. Daardoor besloot ik om ‘ācasa – private dining’ te starten en onder die naam bij mensen thuis te gaan koken. ācasa betekent ‘thuis’ in het Spaans, dat vond ik wel toepasselijk.”
Tekst loopt door onder de afbeelding
“Al vanaf mijn 12e ben ik bezig met koken”, zegt Freek over zijn passie. “Maar eigenlijk wilde ik toen buschauffeur worden. Daarom ging ik naar de Rooi Pannen, zodat ik daar later een opleiding voor kon doen. In het eerste jaar, toen ik nog geen richting had gekozen, kregen we kookles. Daar was ik zo enthousiast over dat ik koos voor de koksopleiding.” Later liet Freek zich specialiseren op de academie van Cas Spijkers in Boxmeer, liep hij stage bij een driesterrenrestaurant in Noorwegen en werkte bij een tweesterrenrestaurant in België.
Inmiddels loopt restaurant Acasa behoorlijk goed. Freek: “De vraag wordt zelfs alleen maar groter. Natuurlijk komt dat onder andere doordat de restaurants dicht zijn en we niet zoveel mensen thuis mogen ontvangen. Mijn agenda is voor de komende tijd al goed gevuld. Ik vind het leuk als ik bij veel verschillende mensen en gezinnen een onvergetelijke middag of avond kan verzorgen door middel van eten en drinken.”
Tekst loopt door onder de afbeelding
Dit bericht bekijken op Instagram
Af en toe krijgt Freek bijzondere verzoeken van gasten. “Zo werd ik eens gevraagd door vaste gasten van De Lindehof [een tweesterrenrestaurant in Nuenen, red.] om voor ze te koken. Ze hadden heel specifieke wensen en wilden bijvoorbeeld kreeft, wagyuvlees en kaviaar. Ik had zelf nog nooit met wagyu gewerkt, dus dat was best spannend. Ik werk zoveel mogelijk met lokale producten en leveranciers en ging specifiek op zoek naar een perfect stuk wagyuvlees voor mijn gasten. Ik vond een stuk met de beste kwaliteit bij een slager in de buurt. Die mensen waren bijna van hun stoel geblazen door de smaak en kwaliteit. Ze zeiden meteen: ‘Dit moeten we vaker doen’. Dat is natuurlijk het allerleukst om te horen.”
Wanneer Freek op pad gaat, is zijn wagen volgeladen. “Ik neem zelf alles mee: van borden en bestek tot wijnen en zelfs speakers. Alles zodat ik de juiste sfeer kan neerzetten. Tijdens een kooksessie maak ik minimaal vier gangen, startend met aperitief en heerlijke amuses en dat duurt zeker drie uur. Mensen komen dan vaak even nieuwsgierig kijken in de keuken en dat vind ik heel leuk. Aan het einde van de avond doe ik zelf de afwas: ik neem de gasten alles uit handen en zorg ervoor dat ze alleen achterover hoeven te leunen om te genieten.”
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken