Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bodem leggen voor carnaval! Recept stoofvlees à la Frits

Door Marleen Smits 14 februari 2020

Met een lege maag de polonaise lopen, is geen goed idee. Dus even goed eten voor je Kattengat (of noem jij het Keiebijtersstad?) onveilig gaat maken, is zeker geen overbodige luxe. Neem lekker de tijd, het kost zo een 3,5 uur in totaal, voor dit stoofgerecht en wij garanderen een prima bodem. Onze indebuurt-collega uit Bergen op Zoom Frits is de kwaadste niet en deelt zijn stoofvlees recept!

(Tekst loopt door onder de foto)

stoofvlees bergen op zoom vastenavend
Foto: ANP

Dit moet je in huis halen voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 kilo rib- of runderlappen, in middelgrote stukken gesneden
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 2 grote uien
  • 2 el bloem
  • 3 teentjes geplette knoflook
  • Wat takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 (of 3) sneetjes wit casinobrood
  • Flink scherpe mosterd
  • 1 fles donker trappistenbier (tip: Kasteel of Leffe donker)
  • 400 ml bruine runderfond (eventueel te vervangen door bouillon)
  • Wat peper en zout

(Tekst loopt door onder de foto)

stoof recept vastenavend
Lekker bruin bakken (de chocolade ernaast was voor het toetje) Foto: Frits Klasen

Bereiding

  • Kruid het vlees ruim met peper en zout. Giet de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en bak het vlees aan tot het mooie bruin wordt. Schep daarna het vlees uit de pan en zorg dat het warm blijft. Het vocht van het vlees (de jus) schep je in een aparte schaal of kom.
  • Smelt de rest van de boter in dezelfde stoofpan en bak hierin de ui. Als de ui een beetje gebakken is, doe je het vlees er weer bij. Houd de jus nog even apart!
  • Dan is het tijd om de bloem (goed roeren!), de knoflook, de takjes tijm en de laurier toe te voegen.
  • Besmeer het witte brood dik met de mosterd en leg deze in de pan. Zorg dat de mosterdkant op het vlees ligt. Nu mag je de jus en het bier erbij gieten. Daarna alleen nog nog de fond (of bouillon) toevoegen en je bent zo goed als klaar. Doe de deksel op de pan en wachten maar!
  • Als je dikke riblappen gebruikt, stoof je het in zo een drie uur zacht. Haal de deksel van de pan en laat alles inkoken tot de dikte naar wens. Je kan het nog verder op smaak brengen met wat peper en zout.

Een kind kan de was doen. Eet smakelijk en agge mar leut et!

Lees ook:

Butske en Batske Helmond carnaval

Dit is er te doen tijdens carnaval Helmond 2020

Ben jij al klaar voor carnaval 2020 in Helmond? Wij hebben alle toffe evenementen, leuke feestjes en...
Carnaval Helmond 2019 022

7 x deze dingen moét je doen tijdens carnaval in Helmond

Volgende week begint carnaval! Als Helmonder ben je misschien al compleet voorbereid en staat het bi...
Gespot carnavalsoptocht Helmond 2019 015

Mag dat: een partytent opzetten bij de route van de carnavalsoptocht in Helmond?

De carnavalsoptocht op zondag 23 februari in Helmond wil je natuurlijk niet missen. Maar wat als het...

adv.