Jan werkt in de Stadstuin Helmond: ‘Zo wordt mijn hoofd leeggemaakt’
Aangeboden door Oranje Fonds
Waar Jan zich in het onderwijs regelmatig opgejaagd voelde, ervaart hij in de Stadstuin Helmond juist een gemoedelijke sfeer. “Er wordt iets van je verwacht, maar er is geen druk. Dat vind ik prettig.”
Iedereen doet ertoe. Maar in deze moeilijke tijden raken mensen dat gevoel soms kwijt. Bijvoorbeeld door isolement of financiële of mentale problemen. Gelukkig zijn er sociale initiatieven. Deze initiatieven dóen ertoe. Want ze zorgen dat mensen toch mee kunnen doen en er niet alleen voorstaan. Daarom steunt het Oranje Fonds sociale initiatieven. In dit artikel maak je kennis met zo’n initiatief. Ontdek je hoe jij er zelf toe kan doen op oranjefonds.nl.
Burn-out
Jan (61) nam ruim vier jaar geleden afscheid van het onderwijs na een burn-out waar hij nu nog steeds last van heeft. Hij probeerde na een tijdje langzaam de draad op te pakken door te gaan werken in een wijkhuis. Maar dat bleek te veel gevraagd. Hij kwam opnieuw thuis te zitten.
Totdat de Stadstuin Helmond op zijn pad kwam, waar kwetsbare mensen uit de omgeving samenwerken. “Het eerste advies dat iedereen met een burn-out krijgt is: ga naar buiten. Dat heb ik gedaan. Ik heb buiten klussen altijd leuk gevonden, maar het kwam er niet van”, vertelt Jan. In het begin van dit jaar informeerde hij eens voorzichtig naar vrijwilligerswerk bij de Stadstuin. “Nu ben ik er elke week.”
Spullen hergebruiken
Elke dinsdagochtend is Jan te vinden in de tuin. “Eind januari was er nog niet veel te doen. Toen heb ik voornamelijk opgeruimd. Ik heb ook meegeholpen aan het neerzetten van een gebouwtje. Heel technisch ben ik niet hoor, maar dat geeft hier niet. Het mag ook geen geld kosten, dat vind ik interessant. We denken hier na over hoe je spullen het beste hergebruikt. In de lente en de zomer was er steeds meer te doen in de tuin, zoals nieuwe dingen planten.” Sinds kort houdt Jan zich ook bezig met de nieuwsbrief en het schrijven van persberichten.
Rustig tempo
Het rustige tempo van de tuin past bij Jan. “Sinds mijn burn-out vind ik het lastig om te improviseren en veel mensen om me heen te hebben. Ik wil graag structuur hebben en iets nuttigs doen. Dat kan hier zonder dat ik de druk voel. Je wordt in je waarde gelaten.”
“Het is allemaal erg gemoedelijk. Je wordt nooit opgejaagd. De tuin betekent iets voor mij en ik beteken iets voor de tuin. Dat vind ik fijn, want ik wil niet als een zielig geval gezien worden. Het kleinschalige spreekt me ook aan en de passie van de eigenaren. Ze zijn idealistisch en praktisch. Dat is zo mooi om te zien.”
Jan voelt zich steeds een beetje beter. “Het is niet zo dat ik nu ineens in razend tempo herstel, hoor. De tuin is geen wondermiddel. Maar als het werken in de tuin nu goed voelt, is het oké. Zo wordt mijn hoofd leeggemaakt.”
Moestuin
Jan leert nog elke dag bij over de tuin. “Ik vind de moestuin heel interessant. Ik ben een boerenzoon en dan leer ik op mijn 61ste nog dat omploegen eigenlijk helemaal niet hoeft! Je leert hier meedenken met de natuur, er dieper over nadenken. Zoals hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen gif hoeft te gebruiken. Door bepaalde dingen naast elkaar te planten bijvoorbeeld, zodat insecten natuurlijk worden bestreden. Als je aardappelen plant, is het slim om er afrikaantjes naast te zetten. De kever die aardappels aanvreet, heeft een hekel aan afrikaantjes. En het is ook nog een fraai gezicht. Voor mij heeft biodiversiteit hier inhoud gekregen”, vertelt Jan.
Jan is voorlopig in de stadstuin te vinden. “Ik heb kennisgemaakt met een totaal andere werkplek, waarbij het niet om de centen gaat en er geen druk is. Dat is na 36 jaar onderwijs een verademing. De mens en goed eten staan hier centraal. Het is heel prettig om hier nu op deze manier bezig te zijn.”
Benieuwd hoe jij ertoe kunt doen voor anderen? Check het op oranjefonds.nl.