Lekker naar buiten: 7 x de mooiste wandelingen door Brabant

Wandelen is helemaal hot! Naast dat het goed is voor je gezondheid, kun je door een tocht met de benenwagen allerlei bijzondere plekken ontdekken. Wij tippen zeven wandelingen in ons mooie Brabant. Wandelschoenen aan, flesje water mee en gaan met die banaan!

Rondje Helmond (ongeveer 45 km)

buitengebied-berkendonk
Foto: indebuurt

Staat meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse op je bucketlist en wil je jezelf op de proef stellen? Wandel dan eens het rondje Helmond van 45 km. Ja: het is misschien pittig voor de ongeoefende wandelaar, maar tijdens deze route ontdek je pas écht hoe mooi Helmond is. Je loopt onder andere door prachtige natuurgebieden, de wijk Brandevoort met de bijzondere architectuur en onderweg kun je nog een verfrissende duik nemen bij recreatieplas Berkendonk.

Je kunt op elk punt van de route starten en volgt vervolgens simpelweg de bordjes. Kan niet missen! Bekijk de route op rondjehelmond.nl.

Laarzenpad in Breda (ongeveer 5 km)

laarzenpad breda
Foto: Nathalie Daalderop

Op slechts vijf minuten fietsen van het centrum van Breda vind je het Laarzenpad. Het is voor een deel vogelbroedgebied, dus honden moeten in deze tijd van het jaar aan de lijn. Langs de Aa of Weerijs vind je een aantal vlonders om te relaxen of te picknicken. Verder kom je langs uitgestrekte weilanden, plassen met vogels en brulkikkers, wilde grazers, doorkijkjes en mooie paden.

Startpunt is aan de Graaf Engelbertlaan, bij het houten hek tegenover de woontorens. Er is geen horeca op de route, dus neem je eigen flesje water mee. 

Stadswandeling in Eindhoven (ongeveer 10 km)

Foto: Jasper Scheffers

Deze route begint aan de rand van de Genneper Parken. Via het park loop je door het Stadswandelpark met het Philips Observatorium en haar dertig sculpturen die in 1982 ter ere van het 750-jarig bestaan van Eindhoven zijn geplaatst. Via Oud-Stratum loop je weer terug naar het Dommeldal. De route is 10,53 km lang, dat is ongeveer twee uur lopen.

Kijk hier voor de volledige routebeschrijving.

Bruggenroute in De Moerputten in Den Bosch (ongeveer 5 km)

Foto: ANP

Wissel cultuur en natuur af in Den Bosch en wandel de Bruggenroute in natuurgebied De Moerputten. Het ene moment loop je via een vlonderpad over het moeras, het volgende moment ben je bij de bekende Moerputtenbrug: een voormalige spoorbrug van ruim vijfhonderd meter lang. Het natuurgebied is een van de enige plekken in Nederland waar het pimpernelblauwtje leeft. Dit is een vlinder die voorheen uitgestorven was in Nederland, maar terug in het land is vanwege de bijzondere planten die in De Moerputten groeien. 

De Vierde Bergboezem in Breda (ongeveer 6 km)

vierde bergboezem breda
Foto: Nathalie Daalderop

Deze wandeling van ongeveer 6 km gaat door het noorden van Breda. Hier heersen rust en ruimte, want je loopt door uitgestrekte graslanden en moerassen. Daarnaast ga je ook een stuk langs de Mark. Iets dat je ook veel gaat zien tijdens deze wandeling zijn vogels én koeien.

Startpunt is bij de Asterdhoeve, Rietdijk 6. De nieuwe eigenaar heeft de voormalige Texashoeve omgetoverd tot een hippe zaak met grote terrassen, een speeltuin en een jeu-de-boulesbaan. Veel plezier!

Blote Voetenpad in Bergen op Zoom (ongeveer 2,5 km)

Foto: Jurgen Kwisthout

Wanneer je werkdag erop zit en je thuiskomt, is de kans groot dat je je knellende schoenen uitschopt. Waarom zou je dat ook niet gewoon in het bos van Bergen op Zoom doen? Bij het Blote Voetenpad aan de Balsedreef kan dat. Laat je voeten kennismaken met het bosgevoel en loop over brede boomstammen, grote keien of de zachte bosgrond. Ervaar Landgoed Lievensberg met je voeten en leer de natuur op een totaal andere manier kennen.

Oude Warande en Wandelbos in Tilburg (ongeveer 10 km)

Foto: indebuurt Tilburg

Verken de Tilburgse bossen met een mooie wandeltocht door de Oude Warande en het Wandelbos. Tussen Tilburg-West en de Reeshof vind je een van de weinige sterrenbossen van Nederland. Vergeet niet goed om je heen te kijken. Misschien spot je zelfs een Siberische grondeekhoorn. Het verhaal gaat dat dit nog altijd nakomelingen zijn van dieren die ooit in de oude dierentuin in de buurt woonden. Toen ze moesten verhuizen naar een andere dierentuin ontsnapten ze.

Startpunt is bij de campus van Tilburg University. Verken de Oude Warande en stop eventueel bij het pleintje aan de Wandelboslaan voor een ijsje. Vervolg de route richting de Reeshofdijk en verken het Wandelbos.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “World Cleanup Day in Helmond: zo help jij mee”

World Cleanup Day in Helmond: zo help jij mee

Ga naar “Insidertip: zo kun jij voor maar 5 euro naar de film in Helmond”

Insidertip: zo kun jij voor maar 5 euro naar de film in Helmond

Aangeboden door Pathé

Ga naar “Van Sneekweek tot het Leids Ontzet: deze evenementen willen we ook in Helmond  ”

Van Sneekweek tot het Leids Ontzet: deze evenementen willen we ook in Helmond  

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle geur- kaarsen of geurstokies van € 9,99 voor € 4,99”

Alle geur- kaarsen of geurstokies van € 9,99 voor € 4,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022