Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Primeur: schilderijen van deze Helmonder komen uit de hele wereld naar onze stad

Aangeboden door Museum Helmond 8 maart 2020

Voor wie graag nog een cultureel uitje wil plannen tussen maart en juni: in Kunsthal Helmond, een van de locaties van Museum Helmond, is vanaf 10 maart een bijzondere expositie te zien. Het museum haalt van over de hele wereld kunstwerken naar onze stad voor de internationale tentoonstelling ‘Lucas Gassel van Helmond, meester van het landschap’. De expositie geeft een kijkje in het leven van de toch vrij onbekende kunstenaar.

Maar daar brengt Museum Helmond verandering in! Je maakt in de tentoonstelling kennis met de 16e-eeuwse kunstenaar. Dit gebeurt met (bruiklenen) schilderijen, tekeningen en presenten van Lucas Gassel, die van over de hele wereld in huis worden gehaald. Daarmee heeft Museum Helmond meteen een primeur te pakken, want dit is nog nooit gebeurd.

Lucas Gassel

Goed, we zeiden het al: je leert Lucas Gassel kennen. Hij leefde in de periode 1488-1568 en is een van de eerste kunstenaars die zich specialiseerde in het schilderen van landschappen. Lucas Gassel werkte in Brussel maar kwam oorspronkelijk uit… Helmond! De meesterlijke landschappen en andere werken van deze Helmonder hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse (landschaps)schilderkunst. Dat is ook te zien in de expositie in Kunsthal Helmond.

Tekst loopt door onder foto. 

Lucas Gassel, Vlucht naar Egypte, 1542, olieverf op paneel Bonnefantenmuseum Maastricht. Langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed © Fotografie Peter Cox

Zeldzaam schilderij

Wat de tentoonstelling extra bijzonder maakt, is dat Museum Helmond een zeldzaam schilderij van Lucas Gassel heeft gekocht. Het werk uit 1538 stelt het Offer van Abraham voor en is gesigneerd door de kunstenaarmet een monogram bestaand uit zijn initialen, de letters LG. Daarmee is het een van de vroegst bekende werken van Gassel. Het werk kostte €100.000 en is uiteraard te zien op de expositie in Kunsthal Helmond. Daarna krijgt het een vaste plek in Kasteel Helmond, de andere locatie van Museum Helmond. Daarmee keert voor het eerst een schilderij van Lucas Gassel voorgoed terug naar de stad waar de kunstenaar is geboren. 

Expositie Museum Helmond

Nieuwsgierig geworden naar de kunstenaar Lucas Gassel en zijn werk? De expositie ‘Lucas Gassel van Helmond, meester van het landschap’ is van 10 maart tot en met 7 juni te zien in Kunsthal Helmond. Kaartjes koop je via de oranje button hieronder:


Meer over Museum Helmond ontdekken?

Museum Helmond galeries

Vandaag gesloten

Frans Joseph van Thielpark 7, Helmond

Bekijk meer:galeries

adv.