Deze Helmondse helden maken de wereld een stukje mooier en jij mag óók iemand nomineren

Aangeboden door Gemeente Helmond

Helden van Helmond
Hajar en Leon Foto: Helden van Helmond

Geen armoede meer, einde aan honger én duurzame en betaalbare energie: het zijn slechts drie van de zeventien Global Goals (duurzaamheidsdoelen) die in 2030 grotendeels behaald moeten zijn. Ook in Helmond wordt er keihard gewerkt om ze te bereiken. Door de gemeente én door organisaties en individuele inwoners. Helden van Helmond noemen we die laatsten. We stellen er zes aan je voor en jij kunt óók iemand aandragen.

De Helden van Helmond zijn altijd druk in de weer om onze stad mooier, groener, slimmer, socialer en eerlijker te maken. Gewapend met goede ideeën, acties en initiatieven dragen ze ook nog eens bij aan het behalen van de Global Goals. Vandaar dat gemeente Helmond al deze helden bedankt met een oorverdovend applaus en een welverdiend plekje in de spotlights.

Hajar en Leon gingen per bakfiets de hele stad door op zoek naar Helmondse Helden. Van hun zoektocht maakten ze deze toffe campagnevideo:

Lees verder onder de video >

Nomineer jouw held

Ken jij ook een wereldverbeteraar – groot of klein – die je op een voetstuk wil zetten? Nomineer deze dan voor de Helden van Helmond! Iedere held die zich inzet voor één (of meer) Global Goals, krijgt het prachtige Helden van Helmond heldenspeldje thuisgestuurd. Zo kan iedereen zien dat deze Helmonder van aanpakken weet!

Subsidie voor jouw idee, actie of initiatief

Wil jij zelf óók een bijdrage leveren aan de Global Goals in Helmond? Dan hebben we goed nieuws: gemeente Helmond kan je financieel helpen om dat te realiseren! Er is jaarlijks 40.000 euro beschikbaar om jouw idee, actie of initiatief te subsidiëren. Per idee, actie of initiatief kan maximaal 10.000 euro worden aangevraagd. Wil je meedoen? Kijk dan hier voor meer informatie. De deadline is op maandag 1 november.

Inspiratie nodig? Op de volgende pagina zie je zes verhalen van Helmondse helden!

Daisy: ‘Als docent heb je levenslang impact

 Helden van Helmond
Daisy Foto: Helden van Helmond

Daisy was in 2016 Leraar van het Jaar en stond in 2019 in de top 10 van de Global Teacher Prize. “Als docent heb je levenslang impact”, zegt ze. Je kunt tijdens een schooljaar een moment creëren dat echt het verschil maakt voor een leerling. Het hoeft maar één zin te zijn, iets heel kleins. Dat neemt een kind zijn of haar leven lang mee. Het kan zelfs van levensbelang zijn.”

De klas als minimaatschappij

“Op onze school is veel diversiteit”, vervolgt Daisy, “Dat is één van de redenen waarom ik hier werk. Het mooie aan de klas: het is een soort minimaatschappij. De uitdaging is om altijd met een open blik naar ieder kind te kijken. Ook als een leerling zich anders gedraagt dan jij zelf zou doen, of andere gedachten heeft dan jij. Ik zoek dan uit waar dit gedrag en deze gedachten vandaan komen. Kijk naar de context, de thuissituatie en ga vervolgens met het kind in gesprek.”

Daisy’s boodschap

“Luister oprecht naar je leerlingen. Dan merk je dat je superveel van ze kunt leren. Zet je eigen mening aan de kant, zie het kind en laat je verwonderen. Dit geldt voor leraren, scholen, maar eigenlijk voor iedereen.”

Daisy draagt bij aan Global Goal 4: Kwaliteitsonderwijs. Lees hier haar Heldenverhaal.

Annelous tuiniert de stad groener

Annelous gaat voor groen met een rijke, gemeenschappelijke buurttuin en door planten te redden. Annelous zet zich in voor de natuur in en rondom Helmond en daarmee draagt zij haar steentje bij aan Global Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie. In dit filmpje zie je haar Heldenverhaal:

Loes ‘Ik kijk zonder oordeel naar de jongeren’

Helden van Helmond
Loes Foto: Helden van Helmond

Loes runt haar eigen lunchroom waar jongeren met een verstandelijke beperking werken. “Ik was bewust op zoek naar iets sociaals. Ik wilde met jongeren bezig zijn die het zelf niet kunnen omdat ze een achterstand hebben. Zo ontstond het idee voor deze lunchroom.”

Hilarische situaties

“Doordat we met deze doelgroep werken maken we hilarische dingen mee”, vertelt Loes. “Neem Manel, die gewoon naar een tafel kan lopen waar twee mensen overduidelijk op date zijn. En dan begint het kruisverhoor: of ze elkaar knap vinden en hoe lang ze elkaar al kennen. Mensen pikken dit, want ze weten op wat voor plek ze zijn.”

Focussen op wat iemand kan

Loes merkt dat er in de samenleving vaak naar belemmeringen wordt gekeken. “Ik kijk gewoon zonder oordeel naar de jongeren. Dan zie ik gauw genoeg wat ze wel en wat ze niet kunnen. Meer ga ik er niet van vinden. Het belangrijkste is dat ik in de basis uitga van ieders eigen kwaliteit en kracht. Mij ga je niet vertellen dat deze kids niks kunnen. Da’s onzin. Ze zijn op tijd, altijd blij, zeggen dankjewel na een dag keihard werken. Beter personeel kan je je als ondernemer niet wensen.”

Loes’ boodschap

Of Loes nog wat laatste wijze woorden heeft voor toekomstige Helmondse helden? “Zeker weten. Ik houd het kort maar krachtig: hop, schouders eronder!”

Loes draagt bij aan Global Goal 8: Eerlijk werk en economische groei. Lees hier het Heldenverhaal van Loes.

Amine: ‘Met inzet kun je mooie dingen organiseren’

Helden van Helmond
Amine Foto: Helden van Helmond

Amine wilde zich al jaren graag inzetten voor Helmond. Maar hij wist niet hoe. Totdat hij kennismaakte met We Care Helmond: een clubje jongeren dat activiteiten organiseert waar in de wijk behoefte aan is. “Ik zag veel jongeren die niks te doen hadden en een beetje rondhingen”, zegt Amine. “Ik wilde hen helpen. Het kost wat inzet, maar dan kun je hartstikke mooie dingen organiseren.”

Welzijn vergroten

“Ons doel is om jongeren te inspireren om iets te doen voor Helmond”, gaat Amine verder. “Zo kunnen we het welzijn van iedereen vergroten. We richten ons op diverse doelgroepen. Helmond bestaat namelijk uit jong, oud, arm, rijk, donker en licht.”

Steentje bijdragen

Amine: “Er wordt wel eens negatief over ons gedacht. Een veelgehoord vooroordeel: jongeren doen maar weinig voor Helmond en voelen zich niet betrokken. Wij bewijzen het tegendeel. Er zijn juist ontzettend veel jongeren die een steentje willen bijdragen!”

Amines boodschap

“Als je écht iets wilt bereiken, dan is daar ruimte voor. Laat af en toe alles even los en streef je doel na. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor onze stad. Draag die verantwoordelijkheid ook. Pak iets op, hoe klein ook. Er is genoeg te doen.”

Amine draagt bij aan Global Goal 3: Goede gezondheid en welzijn. Lees hier zijn Heldenverhaal.

Sanne: ‘Ik ben een idealistische dromer’

Helden van Helmond
Sanne Foto: Helden van Helmond

Sanne runde een vintage kledingwinkel, is overtuigd vegan en heeft haar eigen moestuin. “Ik ben een idealistische dromer. Als ik mijn ogen sluit zie ik een groene planeet, met heldere zeeën vol leven. Een plek waar we samen – plant, dier en mens – allemaal één zijn. Waar we gelukkig zijn, elkaar helpen en elkaar het beste gunnen.”

Gewoontedieren

“Mensen zijn in principe gewoontedieren”, gaat Sanne verder. “Maar alles is altijd in verandering. Wij kunnen alleen overleven door mee te veranderen en door ons aan te passen. Daardoor moeten we minder vlees gaan eten. Gelukkig zijn er nu allerlei hoogwaardige vleesvervangers waarbij je geen verschil meer proeft tussen vegan en vlees.”

Tweedehands

Hoewel Sannes winkel niet meer bestaat, is tweedehands nog steeds helemaal haar ding. “Wij mensen hebben zoveel spullen. Doe dingen weg, dan krijg je ruimte om te leven. Gaat er iets kapot, probeer het eerst te repareren. Als dat niet lukt, kun je altijd naar een repair-café gaan. En moet je toch iets aanschaffen, overweeg dan of je het tweedehands kunt kopen.”

Sannes boodschap

“Mijn boodschap aan alle mede-Helmonders: stop met vlees eten. Plantaardig eten is niet eng en biedt meer dan voldoende mogelijkheden. En nog eentje: het verbeteren van de wereld begint bij jezelf. Klein dus.”

Amine draagt bij aan Global Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie. Lees hier het Heldenverhaal van Sanne

Aziz zet jongeren in hun kracht

Aziz traint het zelfvertrouwen, het karakter en de spiermassa van jongeren in zijn vechtsportschool. Hiermee werkt Aziz aan een mooier Helmond én draagt hij bij aan Global Goal 3: Goede gezondheid en welzijn. In dit filmpje zie je zijn Heldenverhaal:

Gemeente Helmond

1,7
(9)

Frans Joseph van Thielpark 1, 5707 BX Helmond

Nu gesloten

Meer informatie

Gemeente Helmond

1,7
(9)

Frans Joseph van Thielpark 1, 5707 BX Helmond

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Sinterklaasweekend! Dit is er te doen voor de kids in Helmond”

Sinterklaasweekend! Dit is er te doen voor de kids in Helmond

Aangeboden door Pathé

Ga naar “5 x doen dit weekend in Helmond”

5 x doen dit weekend in Helmond

Ga naar “5 x dit kun je dit weekend doen in Helmond”

5 x dit kun je dit weekend doen in Helmond

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Beauty verrassingsbox van € 71,67 voor € 14,99”

Beauty verrassingsbox van € 71,67 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “PHILIPS L’OR BARISTA koffiecupmachine van € 99 voor € 59”

PHILIPS L’OR BARISTA koffiecupmachine van € 99 voor € 59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “L’Oréal, Max Factor, Maybelline en Rimmel make-up van € 4,99 voor € 2”

L’Oréal, Max Factor, Maybelline en Rimmel make-up van € 4,99 voor € 2

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022

Agenda

Ga naar “Voorjaarskermis Helmond 2023”

Voorjaarskermis Helmond 2023

 • Van 24 mrt t/m 2 apr
Zomerkermis HelmondZomerkermis Helmond
Ga naar “Koningsdag Helmond 2023”

Koningsdag Helmond 2023

 • 27 april 2023
Koningsdag Helmond 2019 020
Ga naar “Sinterklaas Circus Helmond”

Sinterklaas Circus Helmond

 • T/m 4 dec
Ga naar “Helmond Live 2023”

Helmond Live 2023

 • 18 mei 2023
Haven Helmond
Ga naar “Koningsnacht Helmond 2023”

Koningsnacht Helmond 2023

 • 26 april 2023
Koningsnacht Helmond 2019 aftermovie