Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jolande runt een uitlaatservice: ‘Afscheid nemen van honden valt me zwaar’

Door Marleen Smits 28 februari 2020

Van je liefde voor honden je beroep maken? Het kan, bewijst Jolande Coolen uit Helmond. Ze runt al ruim twintig jaar de hondenuitlaatservice Kingyla. “Ik begon met twee, drie honden en nu zijn er meestal acht.”

Baasjes kloppen niet alleen bij Jolande aan omdat ze zelf geen tijd hebben om Fikkie uit te laten. “Mensen denken dat vaak, maar het ligt toch echt anders. Veel eigenaren willen dat hun hond een flinke wandeling maakt in een groep andere honden. Dan kunnen ze hun energie kwijt én ze zijn daardoor sociaal bezig met andere dieren. Het is echt een extraatje.”

Alert zijn

Twee keer per dag loopt Jolande een uur lang met een groep honden. “Dat klinkt misschien als weinig werk, maar bedenkt ook eens dat ik ze ophaal, in de auto moet zetten en daarna weer naar huis breng. En tijdens het wandelen ben ik constant alert. Komt er een fietser aan? Of iemand te paard? Dat zijn allemaal dingen om rekening mee te houden wanneer je met zo’n grote groep honden loopt.”

Afscheid nemen

Klinkt allemaal heel leuk, toch? Volgens Jolande zijn er ook moeilijke momenten in haar werk. “Zeker wanneer honden overlijden. Dat gevoel heb ik echt onderschat. Het valt me heel zwaar en ik word nog steeds verdrietig als ik oude foto’s terugkijk. Natuurlijk zijn het niet mijn eigen honden, maar zo voelt het wel vaak. Zeker als ik een bepaalde hond al uitliet toen-ie puppy was.”

Tekst loopt door onder de foto

Kingyla uitlaatservice 002
Foto: indebuurt

Rotweer is fijn

Iedere dag, twee keer. Ook in het weekend. En ja, zelfs wanneer het regent. “Oh, heerlijk!” zegt Jolande meteen. “Dan is het lekker rustig en kom je niemand tegen. Daardoor heb je dus alle aandacht voor de honden. Wanneer het regent, heb ik direct zin om te gaan wandelen.”

Hond weigeren

Jolande gaat altijd zelf bij mensen langs als ze een nieuwe aanmelding krijgt. “Dan kan ik meteen het karakter van de hond inschatten en bedenken hoe hij zich gaat gedragen in een groep. Tot nu toe heb ik nog maar één hond ‘uit de groep gezet’. Die had zijn baasje in het gezicht gebeten. Zoiets mag bij mij niet gebeuren, dat gaat te ver. Het was een lieve hond, maar er zat gewoon een steekje los. Ik vertrouwde ‘m niet.”

Kan niet zonder honden

Al van jongs af aan heeft Jolande een liefde voor honden. “Ik liep vroeger eens met mijn zus door het bos en we zagen iemand een hond uitlaten. Mijn zus zei toen: ‘Je zou hier toch eens je beroep van kunnen maken.’ Dat was eigenlijk het beginpunt voor mijn uitlaatservice. Ik heb zelf twee honden en ik heb ze het liefst altijd om me heen. Ik ging een keer zonder honden op vakantie. Nou, dat doe ik dus nooit meer.”


Meer over Hondenuitlaatservice Kingyla ontdekken?

Hondenuitlaatservice Kingyla dierenverzorging

Pastoor Elsenstraat 40, Helmond

Bekijk meer:dierenverzorging

Lees ook:

Éva en haar varkens 002 (1)

Mag dat: zoveel huisdieren hebben als je wilt in Helmond?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
Kinderboerderij De Veldhoeve

Naar de geitjes: dit zijn alle kinderboerderijen en dierenparken in Helmond

Het perfecte uitje met kinderen: een dagje naar de kinderboerderij of het dierenpark in Helmond. Kin...
teckel-teuntje

7 x schattige Helmondse dieren met een eigen account op Instagram

Ben jij ook zo gek op dieren? Dan wil je deze accounts op Instagram zeker volgen. Ze staan bomvol sc...

adv.