Jos van Megafurn: ‘Je kunt een meubel zo gek niet bedenken of we kunnen ‘m maken’

Aangeboden door Megafurn meubels 15 april 2019

Het woord mega staat terecht vooraan in de bedrijfsnaam. Megafurn meubels is echt enorm! Je kijkt er je ogen uit. Dit is niet zomaar een meubelzaak, maar hier vind je superveel én heel bijzondere koloniale meubels. Ze zijn bijna allemaal gemaakt van mango of teakhout. De broers Jos en Wim van Hoof importeren hun meubels niet alleen direct vanuit Indonesië, ze laten ze zelfs maken in hun eigen fabriek daar. Op maat als je wilt!

Megafurn is een echt familiebedrijf. Naast Jos en Wim, is ook Wim’s dochter Kelly er druk aan het werk. Jos: “Ik heb eigenlijk altijd al in deze branche gezeten. Het begon in 1995 met mijn meubelzaak in Eindhoven. Daarna verhuisde ik naar Indonesië waar ik een houtbewerkingsfabriek begon. We maakten toen al koloniale meubels van teakhout. Ondertussen trouwde ik met een Indonesische en we kregen kinderen. Toen zij wat ouder werden en naar school moesten, besloten we terug te gaan naar Nederland. Dat was in 2008.” Sinds Jos terug is, werkt hij samen met zijn broer. “Wim had eigenlijk een eigen gevelreinigingsbedrijf, zegt Jos, “Maar die is inmiddels net zo doorgewinterd in de meubels als ik.”

Tekst loopt door onder de foto

Mega Furn
Megafurn Foto: indebuurt

Geen tussenhandel

Jos en Wim begonnen een winkel in koloniale meubelen mét groothandel in Sint Oedenrode, maar het magazijn werd al snel veel te klein. Jos: “Vooral omdat we ook een groothandel zijn, kwamen we ruimte te kort. In juli 2018 kochten we dit pand. Superfijne locatie en… lekker groot!” De houtbewerkingsfabriek op Java hebben ze nog steeds. Jos: “Dat maakt ons bedrijf zo uniek in Nederland. Wij laten alles zelf maken en importeren het. Geen tussenhandel dus. Dat scheelt in de kosten. Ook weet je bij ons precies wat je krijgt en waar het vandaan komt.”

Alles op maat laten maken

Wat ook heel bijzonder is, is dat je hier naast kant en klare meubels, álles op maat kan laten maken. Jos: “Of het nu een tv-kastje is, een complete keuken of een badkamer; je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of we maken het. Mensen komen naar ons met een idee en dan maken wij een tekening en zeggen wat het gaat kosten. Wanneer de klant akkoord is, sturen we die tekeningen door naar Indonesië en gaan onze meubelmakers aan het werk.”

Tekst loopt door onder de foto

Megafurn
Megafurn Foto: indebuurt

Het hout voor de meubels van Megafurn komt uit India en Indonesië. Jos: “Naast teakhout werken wij ook veel met mangohout. Wij zijn de enige in Nederland die maatwerk leveren in die houtsoort. Mango is goedkoper dan teak omdat die bomen sneller groeien.” Wat opvalt in de winkel zijn de stoelen, tafels en kastjes van mangohout gecombineerd met staal. Jos: “Dat oogt industrieel en dat is al een aantal jaren erg hip. Dit hout is gladder dan het wat robuustere teak en dat oogt nu eenmaal mooi bij dat staal. We hebben klanten in heel Nederland en ook in Duitsland en België weten ze ons inmiddels te vinden.”

Tekst loopt door onder de foto

Megafurn
Meubels van recycleteak Foto: indebuurt

“Veel van ons teakhout is gerecycled” zegt Jos. “Recycleteak noemen we dat. Daarvoor gebruiken we bielzen en oude brugdelen en we halen het uit oude gebouwen in Indonesië. Dat is heel duurzaam én het ziet er geleefd uit. Dat landelijke en rustieke karakter, daar houden mensen van. Wat betreft de mangobomen: die planten we zelf aan.” Megafurn heeft naast binnenmeubels ook heel veel tuinmeubelen, vette plantenhouders, beelden en andere accessoires te koop. Al heb je niks nodig; alleen een kijkje nemen is de moeite waard.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Megafurn meubels. Meer over Megafurn meubels ontdekken?

Megafurn meubels woonwinkels

Nu gesloten10:00 - 17:00

Engelseweg 149, Helmond

Bekijk meer:woonwinkels

adv.