Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dick maakte een coronagame: ‘Met wc-papier als beloning’

Door Marleen Smits 3 juli 2020

Helmonder Dick van Lieshout (32) runt al vanaf zijn 18ᵉ zijn eigen softwarebedrijf Zoso. Als ‘hobbyproject’ maakte hij samen met collega’s de game Flatten the Curve. Het doel van het spel? “We wilden op een ludieke manier de anderhalvemeterregel onder de aandacht brengen.”

Samen met twee andere bedrijven, Edwin van den Heuvel graphics & Animation en Experience Republic, ging Dick in maart om de tafel. “Dat was vlak nadat de coronamaatregelen waren aangekondigd. We merkten dat veel mensen die regels negeerden, bijvoorbeeld in de supermarkt. ‘Dat kan niet’, dachten we.”

Toiletpapier als beloning

En dus kwam de zogenaamde ‘awareness game’ tot leven. In het spel Flatten the Curve loop je door een supermarkt en moet je afstand houden van andere bezoekers. Voor iedere persoon die je ontwijkt, krijgt je een rol wc-papier als beloning. “Dat vonden we wel een grappig element, zeker omdat er destijds een run was op toiletpapier”, zegt Dick.

Niks aan verdiend

Hij ontfermde zich over de technische kant van het spel. “Stiekem gaat er veel tijd zitten in zo’n spel”, vertelt Dick . “Het heeft denk ik twee werkweken gekost om te maken en we verdienen er niks aan. Ik had er genoeg tijd voor, omdat veel afspraken wegvielen. Het was gewoon een leuk project. Er hoefde verder niks uit te komen, wat mij betreft.”

60.000 spelers

De game van Dick en zijn collega’s werd in rap tempo een succes. “Een artikel over het spel verscheen op de site van het AD, het was zelfs een tijdje trending. Dat is heel leuk, want je ziet dan meteen het aantal spelers omhoog gaan. Op het hoogtepunt waren honderden mensen tegelijk aan het spelen. In twee weken tijd waren dat er ongeveer 60.000 in totaal.”

Simpel en verslavend

Wat is nou de kracht van het spel? Dick: “Je probeert steeds weer je topscore te verbeteren. In principe is de game heel simpel, maar dat score-element maakt het zo verslavend. Zelf speelde ik het ook heel veel. Natuurlijk om het te testen, maar daarna ook gewoon voor de lol. Mijn eigen topscore was rond de 270, geloof ik.”

En nu?

Inmiddels zijn de maatregelen een stuk versoepeld: de terrassen zijn weer open en bijeenkomsten mogen doorgaan. Wat voor effect heeft dit op het spel? “Ja, veel maatregelen zijn verdwenen, maar de anderhalvemeterregel blijft van kracht”, zegt Dick. “Dus het spel is nog altijd relevant.”

Zelf het spel proberen? Check dan de website afstandhouden.com.

Ken jij een ondernemer met een bijzonder verhaal of heb je een eigen bedrijf waar je hartstikke trots op bent? Stuur ons dan een mailtje via [email protected] en misschien komen we binnenkort langs voor de rubriek Ondernemer Uitgelicht.

Lees ook:

jasonsiau

Jason maakt de vetste fotomanipulaties: ‘Binnenkort hangen de foto’s in de stad’

Sommigen gebruiken Photoshop om hun lichaam te verbouwen, zichzelf sproeten te geven of om hun huid ...

Voor op je bucketlist: 7 x dit moet je in Brabant hebben gedaan

Toerist of niet: sommige dingen moet je gewoon gedaan hebben als Brabander. Niet alleen omdat ze typ...
Wijkagent Arthur van der Heijden Helmond

Wijkagent Arthur over woninginbraken: ‘De impact op slachtoffers is heel groot’

Wat moet je doen als je slachtoffer wordt van woninginbraak? Zeker nu de zomervakantie eraan komt en...

adv.