Binnenkijken in de kerk van Dory en Wim: ‘We zijn sinds 1987 aan het verbouwen’

Dory en Wim voor hun woning: een voormalige kerk uit 1927 | Foto: indebuurt Haarlem

Tijdens onze wandeling door de Indische buurt stonden we even stil voor een gebouw met een gevelsteen die de tekst draagt: Nieuw Apostolische Kerk Anno 1927. Voor we het wisten stonden we in een van de meest bijzondere huizen waar we ooit binnen zijn geweest.

Bewoners Dory Reiling en Wim Wiskerke tonen ons hun Haarlemse woning waar zij al sinds nieuwjaar 1987 eigenaar van zijn. “Alles wat we hebben aangepast in dit pand is van hergebruikte materialen”, vertelt de voormalige rechter Dory.

Vrachtwagen vol parket

Dat het verbouwen van een kerk geen alledaags klusje is, zien we meteen bij binnenkomst. Stapels parket liggen in de gang en een houten trap leidt naar de eerste verdieping. Of tweede, want er is ook nog een tussenverdieping. “We hebben een hele vrachtwagen met parket gekocht. Het parket komt van een garage. Iemand die zijn auto niet kon betalen had het parket als betaling gegeven. Wij hebben daar flink wat van gekocht. De helft is al gelegd, maar zoals je kan zien moeten we nog wel wat oppervlakte bedekken”, vertelt Dory.

Sauna uit hoerenkeet

Dory: “Onze aannemer weet uiteraard dat we ons huis volledig met gebruikte materialen willen opbouwen. Zo zijn alle deuren van een voormalige ABN-bank uit Amstelveen. De glazen scheidingswanden die we binnen hebben geplaatst, komen uit het voormalige Arbeidsbureau in Amsterdam. Op een gegeven moment belde hij dat hij een hoerenkast aan het afbreken was en vroeg of we een sauna wilden. Die wilden we wel, maar na veel passen en meten bleek uiteindelijk dat het nét niet in de badkamer paste.”

Bomen in de woonkamer

Dory vervolgt haar tour door het huis en vertelt, als we in de woonkamer staan, dat ze ook een soort van ‘bomenopvang’ zijn geworden. “Omdat we zoveel ruimte hebben, krijgen we soms bomen en planten van vrienden die bij hen niet meer in huis passen of daar aan het verwelken zijn. Wij hebben ze in onze woonkamer gezet en verzorgen ze. Inmiddels is er een boom ook voor ons te groot geworden om die ooit nog te verplaatsen.”

Kerk

Wim vertelt dat het laatste wat ze van de kerk hebben afgebroken het spreekgestoelte was. “Die spreekstoel leek een massief eiken geval, maar wat bleek: het was gemaakt van hetzelfde hout waar je sinaasappelkistjes mee maakt met een dikke laag eikenvernis eroverheen. De kerkbanken hebben we wel kunnen gebruiken en hebben die omgevormd tot de bielzen die nu de dakramen boven ondersteunen.”

Binnenkijken bij | foto: indebuurt Haarlem

Keuken

Een ruimte die wel helemaal klaar is, samen met de slaapkamer en badkamer, is de keuken. Dory: “hier hadden we nog wel wat gedoe mee, omdat er volgens de bouwtechnische keuring te weinig daglicht binnenkwam. Dat hebben we opgelost door in de vloer van de woonkamer, die boven de keuken ligt, ramen te plaatsen. Omdat glas waar je op kan staan ontzettend duur is, hebben we er roosters overheen geplaatst. Zo konden we de kosten wat drukken en toch voldoen aan de keuring.”

Werkkamers en gastenkamers

“Met zoveel ruimtes zijn we door de jaren heen ook veel verhuisd met onze werkkamers en gastenkamers. Zo staat mijn bureau inmiddels in de woonkamer en is mijn oude werkkamer is nu een gastenkamer. Wim heeft zijn bureau nu in een van de voormalige gastenkamers staan. Daar zit ook een gastenbadkamer bij, net zoals we nog een gastenbadkamer boven hebben. Wims werkkamer, die eigenlijk naast de voordeur zit, is nu een soort opslagruimte geworden”, vertelt Dory. Fotograaf Wim vult lachend aan: “zoals je aan alle statieven, achtergrondschermen en analoge negatieven kan zien is op dit moment alles een beetje een opslagruimte!” Dory: “Ik denk dat het nooit af is. En dat is denk ik ook de juiste instelling, anders word je helemaal gek.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem”

Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem

Ramplaan 108 b & d funda haarlem
Ga naar “Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het”

Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het

Ga naar “Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’”

Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime