Binnenkijken bij Marleen en Max: ‘Mijn favoriete item is de opgezette vos met dienblad’

Van opgezette dieren tot een bombastisch schilderij aan de wand. Marleen en haar vriend Max wonen in een huis vol curiosa. Je raakt in hun “volgepropte kabouterhuis” nooit uitgekeken. Of het ooit vol is? Waarschijnlijk niet. Marleen zal nooit stoppen met verzamelen.

Vijf jaar geleden is Marleen (27) boven een kroeg in de binnenstad van Haarlem komen wonen. Eerst woonde ze hier met huisgenoten, maar sinds twee maanden is haar vriend Max (28) bij haar ingetrokken. “Let niet op de tassen, we zijn nog druk bezig met het inrichten van ons huis”, vertelt Marleen terwijl we naar de woonkamer lopen.

Twee woonkamers

De woning van Marleen en Max is groot en op dit moment hebben ze zelfs twee woonkamers. Marleen vertelt: “Toen ik hier met een huisgenoot woonde, werd de woonkamer gescheiden door een wand. We hebben de wand nu doorgebroken. Aan de ene kant staan nu Max zijn spullen en aan de andere kant die van mij. We zijn bezig om onze spullen nog wat meer door elkaar te mengen.”

Volgepropt

“Een volgepropt kabouter huis”, zo zou Marleen de inrichting van haar huis beschrijven. Ze vertelt: “Bij mijn ouders ziet het huis er ook zo uit. Zij hebben een oud roze plafond, Engels bloemetjesbehang en overal kleedjes. Ik heb het dus niet van een vreemde.” Ze vindt veel andere huizen dan ook maar saai ingericht. “Door mijn baan als oppas kom ik bij veel mensen over de vloer. Ik zie daar veel grijs, daar hou ik niet van. Zij zullen mijn huis vast heel heftig vinden en denken dat ik een hoarder ben. Maar ik kan gewoon goed tegen troep.”

Kringloopvondsten

Geen een meubelstuk in de woning van Marleen en Max is nieuw. Het komt uit een kringloopwinkel, is gevonden op Marktplaats of gekregen van vrienden of familie. “Ook mijn kleding is tweedehands. Eigenlijk alles behalve mijn onderbroeken”, vertelt Marleen lachend terwijl we gaan zitten aan een tafel in de woonkamer. Boven deze tafel hangt een groot bombastisch schilderij. “Dit schilderij zag ik op straat staan. Eerst liep ik er gewoon langs, maar ik kreeg het niet uit mijn hoofd. Dus ben ik het op gaan halen.”

Opgezette dieren

Naast een liefde voor tweedehands spullen, verzamelt Marleen opgezette dieren. Ze vertelt: “Ik vind het mooi dat een dier op deze manier wordt herdacht. Ik zou mijn opgezette vos dan ook nooit weg doen.” Gelukkig kan ze het allemaal laten staan nu haar vriend Max bij haar is komen wonen. “Max vind het allemaal wel prima. Hij houdt minder van dit soort dingen dan ik, maar hij laat mij wel lekker mijn gang gaan.”

Luguber

Ze houdt van opgezette dieren, draagt graag bijzondere kleding en vindt het leuk als mensen op straat naar haar kijken. Marleen houdt ervan om mensen een beetje te shockeren. Ze vertelt: “Ik ben best luguber. Zo hadden we een tijdje een strop aan het plafond in de woonkamer hangen. Ook zou ik graag mijn kat Jimmy laten opzetten als die overlijdt. Het liefst hang ik hem dan als een trapeze slingeraar aan het plafond op. Ik zie dit allemaal als een vorm van kunst.”

Winkel

Het verzamelen van spullen is nooit klaar. Daarom is Marleen begonnen met de online winkel Kleine Kringloop , waar ze haar bijzondere kringloopvondsten verkoopt. Hier verkoopt ze spiegels, maskers, servies en nog veel meer. Ze vertelt: “90% van de spullen die ik koop zijn om te verkopen. Maar ik verkoop alleen dingen die ik zelf ook op zou hangen of zou gebruiken.” Door het doorbreken van de muur heeft ze nu een kamer in huis gebruikt voor haar winkel. “Het is fijn dat ik alles kan uitstallen nu. Dan kunnen mensen ook langskomen om artikelen te bekijken.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem”

Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem

Ramplaan 108 b & d funda haarlem
Ga naar “Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het”

Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het

Ga naar “Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’”

Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Philips plafonnière CL200 voor € 5,95”

Philips plafonnière CL200 voor € 5,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle AH Greenfields beefburgers van € 7,98 voor € 3,99”

Alle AH Greenfields beefburgers van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime