Binnenkijken bij Manon: ‘Vroeger hingen de SS-vlaggen aan deze muur’

Manon Bruijn | Foto: indebuurt Haarlem

Ja, je ziet het goed: Manon Bruijn is al vaker voorbij gekomen op indebuurt Haarlem. We interviewden haar een tijdje geleden over haar baan als lerares in deze vreemde coronatijd. Nu nodigt ze ons uit om een kijkje te nemen in haar appartement in een huis vol geschiedenis: Van Ouds het Raadhuis aan het einde (of begin) van de Zijlweg in Overveen.

“Mijn appartement was vroeger de raadzaal, hier zou volgens de vorige huisbaas de hooggeplaatste nazi Anton Mussert hebben gebivakkeerd. De SS-vlagen hingen letterlijk aan deze muur”, vertelt Manon terwijl ze naar de lijsten aan de muur boven haar eettafel wijst. “Gelukkig hangt er niets meer van deze narigheid in het huis en woon ik al 10 jaar met veel plezier in dit appartement.”

Bijzondere tekst

Meteen als je de woonkamer van Manon binnenstapt, zie je dat deze ruimte een rijk verleden heeft. De schitterende schouw met muurschildering én bijzondere tekst valt meteen op. De woorden in het hout vormen de volgende zin: ‘Wie kan t maeken dat niemand zal laeken’. Manon: “Ik weet uiteindelijk wat de tekst betekent, ik heb er een tijd naar gezocht, maar vrij vertaald: Niemand ontsnapt aan de dood, ongeacht wie men is of wat men doet.”

Meditatiehoekje met muurschildering

Niet alleen Manons smaakvol ingerichte woonkamer ademt geschiedenis, ook op de eerste verdieping kan je er niet omheen. “Deze nis is echt een heel fijn hoekje om te mediteren of gewoon heerlijk een boek te lezen. Ook hier zie je een muurschildering, alleen is deze in de loop der tijd wat beschadigd. Achter dat plakkaat zit de router voor het internet van het hele huis. Toen deze vervangen werd, werd de muurschildering helaas beschadigd. Ook is er nog een stuk oud ornament aan de muur te zien.”

Marokkaans en Scandinavisch

“Ik heb mijn woonkamer ingericht met veel handgemaakte producten. Zo komt de vaas uit Marokko, net zoals het kleed onder mijn salontafel en de kussens op mijn daybed. Het plaid op de bank is gemaakt van wol van boerderijen uit heel Zuid Zweden, dat normaal gesproken weggegooid wordt. Het blad van mijn eettafel en salontafel is gemaakt van oude kasteeldeuren en verder heb ik veel vachten en kleden liggen die ik heb meegenomen uit Finland, uiteraard allemaal cruelty-free. Ik houd van mooie, authentieke spullen met een verhaal, vandaar dat deze woning perfect bij mij past.”

Duitsers en het Raadhuis

Manon heeft opgezocht wat het Raadhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog betekende en vond informatie op de website van Stichting Oorlogshistorie Bloemendaal. Daar staat het volgende te lezen:

22 mei 1940: Hotel Van Ouds het Raadhuis op de hoek van de Bloemendaalseweg en de Zijlweg te Overveen wordt door de Duitsers gevorderd.

In het hotel worden voornamelijk SS-ers ondergebracht. Ook bij het inkwartieren golden rangen en standen. Er zijn aanwijzingen, dat er naast de hotelfunctie, het hotel ook een functie had bij de regionale kustverdediging. De huidige eigenaar Arend van der Sluis herinnert zich nog aanduidingen van de SS-commandopunten, die op de wanden van de centrale ruimte / officiersmes geschreven waren. Jammer genoeg zijn deze nooit op foto vast gelegd. Bijzonder is te vermelden, dat de Duitse bezetter keurig betaalden voor de inbeslagname van verschillende gebouwen in oud-Overveen. Er woonden in oud-Overveen veel Duitse militairen dicht op de plaatselijke bevolking, maar er geen openlijke vijandigheid viel waar te nemen. Gedurende langere tijd leefden er binnen een beperkt gebied twee vijandige werelden volledig langs elkaar heen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem”

Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem

Ramplaan 108 b & d funda haarlem
Ga naar “Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het”

Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het

Ga naar “Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’”

Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022
Ga naar “Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62”

Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime
Ga naar “Enthousiaste Alleskunner”

Enthousiaste Alleskunner

 • Dunamare
 • Parttime