Binnenkijken bij interieurfotograaf Esther: ‘Het hoeft allemaal niet zo serieus’

Esther | Foto: Esther Scherpenzeel

Voor haar werk als interieurfotograaf én stylist komt ze vaak bij anderen over de vloer, maar het huis van Esther zelf lijkt zo uit een tijdschrift te rollen. Behang met vogels, veel verschillende kleuren en overal schilderijen: Esther heeft met haar oog voor detail en kleur van haar woning een rustig geheel gemaakt.

“Kleurrijk en gedurfd”, zo zou Esther (50) haar eigen stijl omschrijven. Ze houdt wel van gekke items in haar interieur. Ze vertelt: “Het hoeft allemaal niet zo serieus. Ik hou wel van een knipoog. Zoals de luipaardtafel en de aaplamp.”

Warme kleuren

Zeven jaar geleden is ze in Haarlem komen wonen. Samen met haar vriend woont ze in het centrum en daar heeft ze helemaal haar eigen plek van gemaakt. Door haar ervaring als interieurfotograaf en stylist weet ze als geen ander welke kleuren goed bij elkaar passen. “Ik gebruik veel kleur, maar het wordt nooit een bonte verzameling. Ik vind het belangrijk dat het rustig blijft. Ik heb laatst een muur goud geverfd, dat voelde eerst als een aparte combinatie met de roze muur aan de andere kant. Maar omdat het alle twee warme kleuren zijn past het toch goed bij elkaar.” 

Persoonlijk

Voor Esther is het ook belangrijk dat een interieur persoonlijk is. Tijdens haar werk als stylist probeert ze dit ook altijd bij anderen terug te laten komen. “Ik interview mijn klanten heel uitgebreid. Het is het mooiste als je aan de spullen kan zien wie er wonen. Het moet geen showroom zijn als je ergens binnenkomt.” 

Italiaans landschap

Ook in haar eigen huis zijn veel persoonlijke items te vinden. “We nemen uit iedere vakantie wel iets mee. Zo hebben we een aantal reizen naar Afrika gemaakt en daar hebben we eigen gemaakte foto’s van opgehangen. Ook hebben we een muur behangen met een bekend schilderij van een Italiaans landschap, omdat we graag in Italië komen. Daarnaast liggen er veel boeken. Die zijn vaak ook persoonlijk, want zo kun je zien waar iemands interesses liggen.” 

Stylist

Tijdens haar werk als fotograaf kreeg Esther vaak vragen van mensen over kleuren of meubels op bepaalde plekken. Daardoor is ze zich steeds meer gaan verdiepen in het werk als stylist en heeft ze speciaal daarvoor een opleiding gevolgd. Sinds vier jaar is ze nu ook werkzaam als interieurstylist en ontwerper. “Momenteel combineer ik fotografie met styling: een supergoede en leuke combinatie”, vertelt ze.

Inspirerend

Voor haar werk komt ze vaak over de vloer bij mensen. Daar haalt ze vervolgens veel ideeën uit. Esther: “Het is heel inspirerend werk en ik haal overal iets nieuws vandaan. Daarnaast is het heel leuk dat veel mensen hun verhaal vertellen. Die persoonlijke touch probeer ik vaak terug te brengen in de foto’s.”

Binnenkijken bij Esther | Foto: Esther Scherpenzeel

Cursussen 

Haar eigen huis dient vaak ook als studio voor de fotografiecursussen die Esther geeft. “Mijn huis is erg geschikt voor interieurfotografie, daarom geef ik de cursussen thuis. De cursus is echt maatwerk. Ik stel het helemaal af op je eigen ervaring. Vaak zijn het daarom ook één op één workshops. Drie uur lang kom je dan bij mij thuis en dan gaan we zowel theorie bespreken als meteen in de praktijk oefenen.”  

Naast cursussen bij haar thuis geeft ze ook een aantal keer per jaar workshops op locatie. Ze huurt dan een locatie af waar verschillende stijlstudio’s zijn. De cursisten kunnen dan oefenen met fotograferen terwijl zij bij iedereen langsloopt en advies geeft. Meer informatie over de cursussen kun je hier vinden.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem”

Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem

Ramplaan 108 b & d funda haarlem
Ga naar “Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het”

Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het

Ga naar “Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’”

Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99”

Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38”

Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38

 • Etos
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Alle Witte Reus single packs toiletblokken van € 19,74 voor € 6,58”

Alle Witte Reus single packs toiletblokken van € 19,74 voor € 6,58

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime