Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij architect Daniëlle: ‘We wonen in een charmant vrijstaand landhuis in het centrum van Haarlem’

Door Dominique Michiels 4 maart 2019

Daniëlle (35) en Murk (33) wonen in een vrijstaand huis midden in de stad. Het huis zit aardig verstopt in de Groendaalsteeg, dus des te groter is de verrassing als je het huis eenmaal gevonden hebt. Wij mochten binnenkijken bij dit bijzondere huis. 

Een droom die uitkomt

Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat Daniëlle en Murk nu in Haarlem wonen. Ze komen hier namelijk allebei niet vandaan. Daniëlle: “Ik kom zelf uit het oosten en Murk uit Friesland. We woonden eerst al samen in Amsterdam, maar wilden graag wat rustiger wonen.”

Voor Daniëlle was in Haarlem wonen stiekem altijd al een droom. “Als we vroeger weleens naar het strand toe reden over de Zeeweg zei ik: ‘als ik later groot ben, ga ik hier wonen’ en dat heb ik altijd in mijn hoofd gehouden.”

Architecten

Daniëlle is interieurarchitect en ontwerper en Murk is architect. “We hebben elkaar ontmoet op de kunstacademie in Groningen en werken nu allebei als architect. Wij zijn dus zelf altijd bezig met hoe een persoon een ruimte beleeft.”

Logischerwijs hadden zij wel wat ‘eisen’ aan hun nieuwe huis. “We wilden graag een huis waarin je ‘binnenbuitengevoel’, het gevoel dat binnen en buiten samensmelten tot één, kon creëren. Ook wilden we graag een zonnig huis met een grote woonkamer en keuken. Het liefst ook een centrale trap omhoog en meerdere slaapkamers. We hadden niet per se verwacht dit te vinden midden in het centrum, maar dat is toch gelukt.”

Charmant vrijstaand landhuis in het centrum van Haarlem

Toen het stel het huis in de Groendaalsteeg ging bekijken, was het gelijk geïnteresseerd in het charmante vrijstaande landhuis in het centrum van Haarlem, zoals de makelaar het noemde. “We vinden het heel fijn dat dit huis niet aan de straat ligt. Als je de deuren openzet, is het net alsof je hier in je eentje zit. Er is ook bijna geen wind en de zon schijnt tot in de keuken naar binnen. We hebben hier echt een eigen oase.”

Zonnekamertje

Daniëlle heeft meerdere favoriete plekken in het huis. “Ik vind het heerlijk om de deuren beneden open te zetten, de tuin wordt dan echt een verlengstuk van de woonkamer. Maar helemaal bovenin het huis hebben we een zonnekamertje. Dat noemen we zo omdat er altijd veel zon naar binnen schijnt. Een heerlijke plek om zondagmiddag een krantje te lezen.” Daniëlle is wanneer wij haar interviewen in verwachting. “Als de kleine er is, wordt dit de speelkamer.”

Aparte kunst

Murk is gek van aparte authentieke kunst, vertelt Daniëlle: ‘Hij houdt van objecten met een verhaal. Bijvoorbeeld de grammofoonplaat die aan de muur hangt, dat was een van de eerste dingen die hij kocht. Maar hij maakt bijvoorbeeld ook zijn eigen drank, vandaar de tonnen. Voor ons huwelijk hebben we onze eigen likeurtjes gemaakt.”

Binnenbuitengevoel

Qua inrichting hebben Daniëlle en Murk het geprobeerd neutraal te houden. “We willen de nadruk leggen op het licht. Dus niet te veel kleuren, want die komen vanzelf erin door spullen en mensen. Het ‘binnenbuitengevoel’ willen we graag creëren door veel planten en neutrale houtkleuren. Het is ook een vrij smal huis, dus we hebben veel wit gelaten om de rust en balans te behouden. Zonder dat dit afdoet aan de warmte.” Er wonen ook twee katjes in de Groendaalsteeg die perfect bij de sfeer en kleuren van het huis passen. “We hadden achteraf pas door dat de katten blijkbaar ook onze inspiratie zijn geweest.”

Babykamer

Het stel heeft nog wel wat ideeën voor het huis in de toekomst. “Maar nu eerst even de babykamer. Deze is wel zo goed als af hoor. De tekeningen op de muur heb ik zelf gemaakt en daar zie je ook dingen van ons terug. Zoals onze katten en het bootje.”

Meer foto’s

Lees ook

Binnenkijken bij Michelle (30): ‘Er zijn veel dingen in dit huis die je niet verwacht’

Michelle (30) en haar vriend Dennis (33) wonen samen met hun katjes Pom en Felix aan de Amsterdamsev...
Binnenkijken bij Rosan en Martijn in Haarlem

Binnenkijken bij Martijn en Rosan: ‘We wonen in de Jordaan van Haarlem’

Iedere week laten we je binnenkijken bij een leuk huis in Haarlem. Deze keer nemen we een kijkje bij...

Binnenkijken bij Djoeah (26): ‘De Tibetaanse gebedsmolen die ik uit India meenam, is een heel speciaal souvenir’

De 26-jarige Djoeah en haar 31-jarige vriend Ramon wonen samen aan het Spaarne in de Stationsbuurt i...