Binnenkijken bij Anne in het Rozenprieel: ‘Alles in het huis was oud en doorrookt’

Door Dominique Michiels 22 oktober 2019

De 29-jarige Anne Mreijen is een geboren en getogen Haarlemse. Samen met haar verloofde Lennart woont zij sinds 2016 in het Rozenprieel. Ze zijn superblij om in dit huis en deze buurt te wonen, wij mochten binnenkijken. 

Het voelt voor Anne best als een luxe om hier te kunnen wonen. “Met de woningmarkt van deze tijd is het een luxe dat wij dit huis konden kopen in 2016. We waren net voor de tijd dat de huizen echt onbetaalbaar werden.”

Oud en doorrookt

Het huis was zeker niet meteen klaar toen Anne en Lennart het kochten. “Toen we hier eerst kwamen dachten we: dit ziet er niet uit, hoe gaan we dit ooit mooi maken? Maar we zijn blijven dromen en hebben er toch wat van gemaakt. Sinds 1990 heeft er een vrouw gewoond, alles was oud en doorrookt.”

Uitbouw

Het stel heeft gekozen om de woonkamer uit te bouwen. “Daar zijn we heel blij mee, het maakt de kamer veel groter en laat veel licht door. We hebben ook de keuken aangepakt, de tuin, boven een nieuwe vloer gelegd en natuurlijk geschilderd. Maar we zijn nog niet klaar, over een maand is de badkamer aan de beurt en beneden willen we ook nog een nieuwe vloer.”

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Grote woonkamer

Anne zit in een rolstoel en daarom is het voor haar heel fijn dat het beneden groot is. “Het is praktisch dat het beneden zo groot is vanwege mijn rolstoel. Ik zit graag beneden en vaak op de bank voor in het huis, maar ook de tafel is een fijne werkplek.”

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Eigen bedrijf

Een fijn huis is voor Anne heel belangrijk, want ze is zelf ook veel thuis. “Door mijn gezondheid doe ik best wel lang over mijn studie. Ik studeer psychologie en ben inmiddels halverwege. Omdat ik wel graag tegelijkertijd werkervaring op wilde doen en niet gemakkelijk heel veel uren kan werken, ben ik één jaar geleden mijn eigen bedrijfje KNAL begonnen. Hier aan de keukentafel coach ik kinderen.”

Thuiswerken

Dat Anne thuis kan werken met de kinderen heeft voor haar, maar ook voor de kinderen, voordelen. “Voor kinderen is een huis heel toegankelijk, het is niet spannend en minder klinisch dan andere praktijken. Voor mijzelf is het praktisch heel handig.”

Ons-kent-ons

Ook de locatie vindt Anne top. “De buurt is ook superleuk. Vooral omdat veel mensen hier echt geboren en getogen zijn. Maar als je een plekje hebt ingenomen, wat wij ondertussen wel hebben, hoor je er ook bij. Iedereen groet je en de sociale controle is wel groot, maar dat vinden wij juist wel grappig. Echt een ons-kent-onsbuurt, wij houden ervan.”

Compromissen

Qua inrichting is het stel van de compromissen sluiten. “Wij zijn niet van de vrouw bepaalt, maar van de compromissen. Een goed voorbeeld is onze muur, deze hebben we gewoon twee kleuren gegeven. We hebben verder niet echt een vaste stijl, Lennart is alleen absoluut niet van de home is where the heart is-stijl. En we houden allebei wel van kleur.”

De paarse kamer

Over kleuren gesproken, een ruimte in het huis wordt de paarse kamer genoemd. “Dat is wel grappig, die kamer was toen we hier kwamen knalpaars. We zijn daar amper dus hebben we zelf ook gekozen voor felle kleuren, maar we noemen het nog steeds de paarse kamer. Die kamer willen we nog steeds een keer aanpakken ook.”

Verrassing

Lennart heeft Anne meerdere keren verrast met interieurstukken. “Twee jaar geleden heeft Lennart als verrassing onze fantastische eettafel weten te regelen. Op mijn verjaardag stond de tafel er opeens. En zo’n zelfde verhaal geldt eigenlijk voor onze televisie en nog een kast.”

Verhuizen

Voorlopig ziet Anne zichzelf nog wel in dit huis wonen. “Alles aan dit huis is handig en praktisch. Boven is het iets minder groot, maar we kunnen van de vliering nog een verdieping maken. Als we zouden verhuizen, zou dat eerder een huis in een ander soort stijl zijn. Bijvoorbeeld een jaren 30-woning.”

Bekijk hier meer foto’s:

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Lees ook

Het huis van Jacques en Pijke hangt vol poppen: ‘Ik zie mensen weleens denken: wat is dit voor een spookhuis?’

De Warmoesstraat wordt vaak genoemd als één van de mooiste straatjes van Haarlem. De statige panden,...

Binnenkijken bij meidenhuis op de Grote Markt: ‘De huisfeestjes zijn legendarisch’

Samira (24) en Karlijn (21) wonen samen met nog vier meiden in het ruime pand boven restaurant Fortu...

3 x binnenkijken bij Haarlemse monumenten

Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september kun je bij een groot aantal monumenten binnenk...
Binnenkijken bij Machteld Haarlem

Binnenkijken bij Machteld (31): ‘Bijna alles wat aan de muur hangt heb ik zelf gemaakt’

Machteld heeft haar eigen onderneming als goudsmid én plaatst graag mooie foto's van haar interieur ...
Koepelgevangenis Haarlem

Binnenkijken bij de koepel met gevangenisbewaarder Marc: ‘Ik ben voorstander van de ouderwetse, harde aanpak’

Gevangenisbewaarder Marc werkt al 17 jaar in gevangenissen en vertelt ons over zijn tijd in de Haarl...

3 x binnenkijken bij Haarlemse woningen die je het ultieme vakantiegevoel geven

We kennen allemaal hét vakantiegevoel wel. En weet je, voor dat gevoel hoef je echt niet per se op v...

Binnenkijken bij het kleurrijke huis van Nicole in de Grote Houtstraat: ‘dit huis is als een jas die je fijn past’

Inmiddels woont Nicole al 36 jaar in haar huis boven de Grote Houtstraat. De ingang van het huis is ...