Binnenkijken bij Anne en Maarten in de Vijfhoek: ‘Meteen verliefd op de sfeer’

Binnenkijken bij Anne & Maarten

Charmante straatjes vol met planten, bloemen en gezellige zitjes. De Vijfhoek is voor veel Haarlemmers de ideale plek om te wonen. Ook Anna en Maarten werden direct verliefd toen ze tegen een charmant huisje middenin deze gezellige buurt aanliepen.

Vanaf het straatje kun je Anne en Maarten al zien zitten. Ze zitten allebei te werken aan de keukentafel. Net zoals bij veel andere huisjes in de Vijfhoek ligt de keuken iets onder het straatniveau. Anne vertelt: “De keukenramen kun je zo openzetten richting de straat. Ik weet nog dat ik hier tijdens de bezichtiging even in mijn eentje stond, en dacht: hier zie ik mezelf al helemaal zitten met mijn laptop.”

Binnenkijken bij Anne & Maarten | Foto: Femke van Lonkhuizen

Toeval

Maarten (37) is opgegroeid in Haarlem en heeft altijd in de horeca gewerkt. Nu is hij bedrijfsleider bij DeDAKKAS. Anne (28) komt uit Amstelveen en heeft hiervoor in Leiden en in Heemskerk gewoond. Ze vertelt: “Ik werk in Amsterdam in het Antoni van Leeuwen Ziekenhuis als beleidsadviseur. Bij toeval ben ik eigenlijk in Haarlem terecht gekomen. Ik heb in Noord gewoond en een tijdje vlakbij het Teylers Museum.”

Iets nieuws

Twee jaar geleden ontmoetten Maarten en Anne elkaar in Café Du Théâtre. Maarten vertelt: “We hebben elkaar een week voor de tweede lockdown ontmoet. Dus dat is nog niet zo lang geleden.” Het was niet meteen de bedoeling om samen een huis te kopen. Anne: “Ik had Maarten gevraagd of hij bij mij kwam wonen – ik woonde in een groot appartement. Maar we vonden het toch ook wel heel leuk om iets nieuws te zoeken. Alleen gingen de huurprijzen erg omhoog, dus zijn we gaan kijken of we ook iets konden kopen.”

Centrum

Voordat ze tegen dit droomhuis aan liepen hebben ze zes andere huizen bezichtigd. “We hebben het geluk gehad dat binnen drie maanden iets gevonden hebben. Misschien kwam dat ook we niet veel eisen hadden: een klein huisje in het centrum”, vertelt Maarten. Anne vult hem aan: “We hebben ook wel buiten het centrum gekeken, omdat een tuin natuurlijk ook lekker zou zijn. Maar daar werden we toch niet zo blij van. Het paste niet bij ons. We houden gewoon van het centrum.”

Zo bevalt het Wonen in de Vijfhoek bevalt het stel heel goed. Anne: “Het is geweldig om hier te wonen. Het is een gemixte buurt, waar zowel jong als oud woont. Toen we hier net zaten, kwamen mensen uit de straat met bloemen en wijn langs. Heel gezellig en gastvrij.”

Authentiek

Ondanks dat het huis goed onderhouden was, hebben Maarten en Anne het wel een flinke make-over gegeven. “Het huis is verhuurd geweest voordat wij kwamen. Het was prima onderhouden, maar het moest wel opnieuw geschilderd worden. Ondanks het slordige schilderwerk werden wij tijdens de bezichtiging meteen verliefd op de sfeer van het huis.” Het authentieke huisje heeft nog veel oude details, zoals de kleine steile trappen. Anne vertelt lachend: “In het begin scheurde Maarten zijn enkelband. Dat was niet zo handig met al die trappetjes in dit huis.”

Binnenkijken bij Anne & Maarten | Foto: Femke van Lonkhuizen

Lokaal

Beide hadden ze al meubels van hun vorige woningen, maar ze besloten toch om de meeste dingen nieuw te kopen. “We hebben bijna alles lokaal in het centrum van Haarlem gekocht”, vertelt Maarten. “We kwamen steeds mooie dingen tegen. Zo komen de stoelen aan de eettafel bij Drifter x Hay vandaan, sommige lampen bij Sjakies en kasten bij Homestock.”

Woonkeuken

De keuken, de eettafel en de kledingkasten in de slaapkamer hebben ze op maat laten maken. “Omdat het een koophuis is, wil je gewoon een goede en mooie keuken hebben.” Deze gezellige woonkeuken is daarom de favoriete plek van Anne en Maarten. Ze zitten hier dan ook geregeld met vrienden. “De woonkeuken is de perfecte plek voor een borrel of etentje”, vertelt Maarten. 

Lees ook…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnen- én buitenkijken bij Sumire: ‘De speelhut in de tuin is gemaakt van gevonden spullen’”

Binnen- én buitenkijken bij Sumire: ‘De speelhut in de tuin is gemaakt van gevonden spullen’

Ga naar “Binnenkijken bij interieurfotograaf Esther: ‘Het hoeft allemaal niet zo serieus’”

Binnenkijken bij interieurfotograaf Esther: ‘Het hoeft allemaal niet zo serieus’

Ga naar “Buitenkijken: deze Haarlemmers showen trots hun tuin (of enorme terras)”

Buitenkijken: deze Haarlemmers showen trots hun tuin (of enorme terras)

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Verzwaringsdeken van € 29,95 voor € 29,95”

Verzwaringsdeken van € 29,95 voor € 29,95

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Alle Starbucks nespresso en Nescafé Farmers Origins capsules 10 stuks van € 15,56 voor € 10”

Alle Starbucks nespresso en Nescafé Farmers Origins capsules 10 stuks van € 15,56 voor € 10

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Natuursteenbewerker”

Natuursteenbewerker

 • Swaalf Natuursteen bv
 • Fulltime
Ga naar “Leerkracht Speciaal Onderwijs”

Leerkracht Speciaal Onderwijs

 • Stichting Spaarnesant
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

 • 6 november 2022