Binnen- én buitenkijken bij Sumire: ‘De speelhut in de tuin is gemaakt van gevonden spullen’

Sumire | Foto: Indebuurt

Verstopt in een klein steegje staat het sprookjesachtige witte huisje van Sumire en haar dochter Eloise. In de tuin prijkt een hoge speelhut. Binnen kun je je haast niet voorstellen dat je middenin het centrum van Haarlem bent. Met voornamelijk gevonden spullen heeft Sumire dit huis helemaal naar haar eigen stijl ingericht.

Samen met haar dochter Eloise (6) woont Sumire nu zo’n vier jaar in dit huis. Sumire vertelt: “Ik heb dit huis zelf gekocht. De vader van Eloise heeft het gedeeltelijk opgeknapt en verbouwd. Zo heeft hij de muren verdikt met leem, de ramen aan de voorkant vervangen en buiten de speelhut voor Eloise gemaakt.” 

Binnenkijken bij Sumire | Foto: Indebuurt

Atelier

Sumire heeft niet altijd in Haarlem gewoond. Ze is geboren in Groningen en toen ze één jaar was verhuisde het gezin naar Rotterdam. “We verhuisden omdat mijn moeder bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest ging werken. Mijn vader was werkzaam als kunstenaar in Haarlem en had zijn atelier achter de Botermarkt. Zo ben ik hier uiteindelijk terecht gekomen.” 

Avondstudie

Zelf heeft ze bij hetzelfde orkest gewerkt als haar moeder.  Ze is namelijk ook violiste. “Ik heb elf jaar rondgereisd en speelde gemiddeld vier concerten in de week. Maar de werkdruk werd te hoog waardoor ik in een burn-out terecht kwam. Ik heb toen besloten het roer om te gooien en ben een avondstudie interieurstyling gaan doen.” 

Kleuradvies

Ze is na deze studie te hebben afgerond begonnen als zelfstandige, maar werkt inmiddels ook als styliste bij De Mooiste Muren in Haarlem. Hier geeft ze vooral behang en kleuradvies, en helpt ze met het uitzoeken van stoffen voor bijvoorbeeld gordijnen, kussens en meubelstoffering. 

Kijktip! Vorig jaar kreeg Sumire ook bezoek van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. Bekijk hier de aflevering terug.

Binnenkijken bij Sumire | Foto: Indebuurt

Kunstschilder

Sumire heeft echt bijna alles in huis tweedehands gekocht. Ze vertelt lachend: “Ik ben goed in het zoeken op Marktplaats.” Ook heeft ze veel spullen van haar ouders gekregen. “Mijn vader was kunstschilder. Zijn werken hangen hier overal. Het werk boven de eettafel is van hem. Ik heb tijdens het inrichten van mijn huis veel inspiratie uit zijn schilderijen gehaald.” 

Creatief

Met de spullen die ze vindt is ze heel creatief. Zo heeft ze van oude meelzakken kussens gemaakt. Ook de keuken is samen met een vriend zelf uitgedacht. “De houten frontjes zijn oude deuren geweest. De binnenkant is gewoon een Ikea keuken die uit de koopjeshoek komt. De vloertegels in de gang en keuken komen uit een Antwerpse bakkerij. Deze heb ik ook via Marktplaats gevonden.” 

Oud bouwmateriaal

In de tuin prijkt een prachtig houten bouwwerk. Deze speelhut is bedoeld voor Eloise, maar je kunt er ‘s avonds ook genieten van de laatste zonnestralen. Sumire: “De speelhut bestaat uit oud bouwmateriaal. De ramen komen uit een oude Duitse fabriek. Mijn ex-vriend is Duits. In Oost-Duitsland, waar hij vandaan komt, staan veel fabrieken leeg. Daar heeft hij veel onderdelen vandaan gehaald. Hij heeft het tuinhuis in vier dagen neergezet.” 

Binnenkijken bij Sumire | Foto: Indebuurt

De zon volgen

De tuin is niet groot, maar Sumire heeft er wel goed over nagedacht. “Ik heb met ijsseltjes een soort pad gemaakt. Dit pad volgt de zon gedurende de dag. De zon komt op in de keuken, daarna kun je lunchen op het bankje, in het hoekje in de hangstoel kun je een boekje lezen, daarna nog koffie drinken op het bankje in de hut. In de avond kan je genieten van de zon in het houten tuinhuis.” 

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem”

Funda-parel: je kunt nu wonen in deze kerk in Haarlem

Ramplaan 108 b & d funda haarlem
Ga naar “Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het”

Gluren bij duurzame buren in Haarlem: op deze dag kan het

Ga naar “Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’”

Binnenkijken bij Arianne in Haarlem-Noord: ‘De badkamer heeft roze tegels’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022
Ga naar “Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62”

Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime
Ga naar “Enthousiaste Alleskunner”

Enthousiaste Alleskunner

 • Dunamare
 • Parttime