Binnen- én buitenkijken bij Els en Bert: ‘Objecten die wij verzamelen liggen ook in musea’

Els en Bert | Foto: Femke van Lonkhuizen

Van zelfgemaakte miniatuur schepen tot een verzameling witte kleipijpjes. In het huis van Els en Bert kijk je je ogen uit. Deze échte muggen nemen je graag mee op reis door de geschiedenis van Haarlem. Over hun woning en alle curiosa die ze door de jaren heen hebben verzameld, hebben ze bijzondere verhalen paraat.

Aan het randje van Haarlem grenzend aan een dijk staat een rijtje huizen met in het midden het interessante huis: die van Els en Bert. In dit huis wonen ze inmiddels al 23 jaar, maar het rijtje huizen kennen ze al veel langer. Ze zijn beide opgegroeid op deze bijzondere plek. “Als kinderen speelden we op de dijk hiertegenover. Op die dijk hebben we elkaar ook ontmoet. Mijn ouderlijk huis is hier verderop”, vertelt Els. “We hebben allebei een tijd ergens anders gewoond, maar met een paar omwegen zijn Bert en ik toch weer hier komen wonen. We zijn dan ook een van de oudste dijkers, want we wonen hier bijna het langste van iedereen.” 

Net een klein dorp

“We hebben veel zien veranderen. Vroeger had je vanuit dit rijtje huizen een wijds uitzicht, maar nu zijn er allemaal nieuwe dorpen en wijken gebouwd. Desondanks wonen wij nog steeds wel redelijk afgelegen”, vertelt Els. Plots komt stapt het buurmeisje de tuin in. “Kijk dit is mijn fiets, Bert”, roept ze. Later staat ook de buurman van een paar huizen verderop in de tuin. Bert vertelt: “Zo’n beetje iedereen in dit rijtje kent elkaar goed. Omdat we zo ver van Haarlem vandaan wonen, ben je best geïsoleerd. We zijn een beetje op elkaar aangewezen. Het is hier dus net een klein dorp.”

Koeien in de tuin

Het huis is van Els en Bert komt uit 1906. Els vertelt: “Vroeger stonden de koeien en varkens voor de deur te grazen. Die liepen soms zo door je tuin. Het waren vooral boeren die hier woonden. Als kinderen hielpen wij de boer die twee huizen verderop woonden. We hielpen onder andere met het melken van de koeien en het voeren. We waren altijd te vinden op en rondom de dijk.”

Hobby’s

Els en Bert zitten niet stil en hebben veel bijzondere hobby’s. Zo maakt Bert graag miniatuur boten. Hij was vroeger lasser en is daarom nog graag met zijn handen bezig. In huis staan een aantal boten die Bert zelf heeft gemaakt. Ook Els is graag bezig en heeft in de vensterbank een klein kruidentuintje. Ze vertelt: “De vensterbank staat vol met verschillende kruiden. Ik heb nu ook een paar potjes met een beginnende aubergineplant staan. Deze ga ik voor het eerst verbouwen. Ik heb zelf nog nooit een aubergine gegeten, dus ik ben benieuwd.”

Verzamelen

Samen hebben Els en Bert ook een grote liefde voor geschiedenis. Door het hele huis zijn spullen te vinden die ze zelf hebben opgegraven of hebben gevonden. Zo hebben ze bijvoorbeeld een grote verzameling witte kleipijpjes. Bert vertelt: “Het meeste hebben we zelf gevonden. Het zijn allemaal pijpenkoppen. Vroeger werd dit gerookt. In de meeste gevallen staat er een merkje in de pijpenkop, waardoor je kunt nagaan uit welk jaar het komt. De oudste die we hier hebben liggen komen uit 1600.” 

Op onderzoek

Naast de opgegraven spullen hebben Els en Bert ook menig rommelmarkt afgestruind. Ze zijn eigenlijk altijd op zoek naar interessante objecten en verhalen. Maar zo af en toe krijgen ze ook spullen van mensen. Els vertelt: “Mensen die ons kennen geven wel eens oude spullen aan ons. Zo hebben we van een vrouw die hier vaak voorbij reed, oude tegels gekregen. We zijn dan altijd benieuwd naar het verhaal achter de spullen. Hoe oud is het? En waar komt het vandaan? Dan gaan we zelf op onderzoek uit om de antwoorden te vinden.”

Weelderige tuin

Aan de gezellige keuken grenst een weelderige tuin. “Een tuin kan voor mij niet vol genoeg zijn”, zegt Els terwijl ze de tuin laat zien. “Een paar weken geleden waren de planten nog laag, maar door het lekkere weer van de afgelopen tijd zijn ze snel gegroeid. Ik vind het lekker dat wij zowel schaduw als zonnige plekken hebben in de tuin.” De tuin heeft een kronkelpad dat je naar verschillende bankjes en zitjes brengt. Bert vertelt lachend: “We hebben verschillende bankjes staan in de tuin, maar we zitten eigenlijk nooit. We zijn altijd buiten bezig. Lekker aan het rommelen, onkruid weghalen enzo.”

Volkstuin

Om de hoek van hun huis hebben Els en Bert ook een volkstuin. Daar verbouwen ze hun eigen groente en fruit. “We verbouwen alles in de tuin. We eten per seizoen wat we zelf verbouwen. Sla, aardappels, uien. In het voorjaar hebben we bijvoorbeeld sla en andijvie. In het najaar verbouwen we knolselderij of prei. We verbouwen eigenlijk alles behalve sperziebonen, want die lust ik niet”, vertelt Bert lachend.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Buitenkijken bij Daphne en Hessel: ‘De tuin is net zo belangrijk als de binnenkant van ons huis’”

Buitenkijken bij Daphne en Hessel: ‘De tuin is net zo belangrijk als de binnenkant van ons huis’

Ga naar “Dit is het kleinste huisje dat momenteel te koop staat in Haarlem”

Dit is het kleinste huisje dat momenteel te koop staat in Haarlem

Ga naar “5 x binnenkijken bij leuke huisjes in het centrum van Haarlem”

5 x binnenkijken bij leuke huisjes in het centrum van Haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)”

Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)

 • IndiviDuo Relatiebemiddeling
 • Geldig t/m 31 juli 2022

Topper

Ga naar “Komkommer € 0,49”

Komkommer € 0,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99”

Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15”

Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “25% korting BK Premium+ kookpannen en sets”

25% korting BK Premium+ kookpannen en sets

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Docent Onderzoek”

Docent Onderzoek

 • Hogeschool Inholland Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meubelmaker”

Meubelmaker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Projectleider werkpakket ondersteund vitaal”

Projectleider werkpakket ondersteund vitaal

 • Hogeschool Inholland Haarlem
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Museumnacht Kids Haarlem”

Museumnacht Kids Haarlem

 • 22 oktober 2022
museumnacht haarlemmuseumnacht haarlem
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022
Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

 • 24 september 2022