Zo verduurzaam je je woning in 4 simpele stappen (+ handige tips)

Aangeboden door Hypotrust – Vrij Leven

Lagere energiekosten, extra leefcomfort en meestal een waardestijging van je woning: dit zijn allemaal gevolgen van het verduurzamen van je huis. Maar waar moet je beginnen? Geldverstrekker Hypotrust legt het je haarfijn uit.

Weet je nog niet zeker welke verduurzamingsmaatregelen je wil nemen voor jouw woning? Begin dan het stappenplan van voor af aan. Heb je al wel een duidelijk beeld van welke maatregelen je wil treffen? Begin dan bij stap 2 en je duurzame woning is weer een stapje dichterbij!

Stap 1: Bepaal wat je wil verduurzamen

Je kunt tegenwoordig ontelbaar veel dingen doen om je woning te verduurzamen. Bedenk dus van tevoren goed waarom je wil verduurzamen. Wil je euro’s besparen of een hoger leefcomfort? Vaak zal het gaan om een combinatie van voordelen. Ga je bijvoorbeeld voor een flinke verbouwing waarbij je de ramen en kozijnen vervangt? Of kies je voor de relatief snellere klussen zoals dakisolatie of zonnepanelen?

Stap 2: Vraag advies aan specialisten

Tenzij je veel van klussen afweet, is het handig om advies in te winnen bij specialisten. Zij kunnen jou precies vertellen welke aanpassingen er gedaan kunnen worden die aansluiten bij jouw wensen en woning. Zo maakt het voor het aanleggen van zonnepalen veel uit in welke richting en onder welke hoek ze worden geplaatst. Een andere ligging kan al zorgen voor een veel hoger rendement.

Het kan zijn dat je na al het advies verzamelen een flinke lijst overhoudt. Maak dan een overzicht van waar jij de prioriteit aan wil geven en check ook of er combinaties mogelijk zijn van bepaalde maatregelen. Kies je bijvoorbeeld voor zonnepanelen en kook je nog op gas? Dan kan het slim zijn om over te stappen op een inductiekookplaat. 

Lees verder onder de foto >

Win advies in bij specialisten | Foto: Hypotrust

Stap 3: Vraag offertes aan

Heb je jouw keuzes gemaakt? Vraag dan offertes aan bij verschillende installateurs en leveranciers. Doe dit op zijn minst bij drie verschillende partijen zodat je genoeg keuze hebt en niet alleen partij A of partij B. Let erop bij het vergelijken van de offertes dat je de juiste onderdelen vergelijkt.

Check bijvoorbeeld of er installatiekosten en garantie opgenomen is, of er eventuele meerkosten staan en of alle werkzaamheden duidelijk beschreven staan. Maar vergeet ook niet te berekenen hoelang je erover doet tot je je investering terug hebt verdiend. Als je alles goed hebt overwogen, maak je een keuze voor een van de partijen. Zorg ervoor dat je met hen duidelijke afspraken maakt over de levering, prijzen en eventuele garanties, zodat je niet voor verassingen komt te staan later.

Stap 4: Zo betaal je de verduurzaming

Er zijn verschillende manieren om een het verduurzamen van je woning te betalen. Je kunt je spaargeld ervoor aanbreken of subsidie aanvragen die op kan lopen tot dertig procent van je investering. Maar wist je dat je ook binnen je hypotheek extra budget kunt krijgen voor verduurzaming? Bij de Vrij Leven Hypotheek van Hypotrust kan dit. Ook als je al hebt afgelost op je lopende hypotheek. Je kunt dan zonder eerst bezoek aan de notaris te brengen, jouw hypotheek weer verhogen naar het oorspronkelijke leenbedrag. 

Verdien je alleen of samen met je partner meer dan 33.000 euro? Dan kun je maximaal 9.000 euro extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden als je minder dan dat verdient. Dan kun je altijd terecht bij het Nationaal Warmtefonds voor een rentevrije Energiebespaarlening.

4 tips om zonder investering energie te besparen

 • Zet zoveel mogelijk apparaten uit in plaats van in stand-by stand en schakel stekkerblokken uit als je apparaten ’s nachts niet gebruikt. Dit kan je tientallen (!) euro’s per jaar besparen.
 • Douche een paar minuutjes korter. Water verwarmen om mee te douchen is relatief duur. Hier kun je tot wel honderd euro per jaar mee besparen.
 • Zet je thermosstaat een graadje lager. Hiermee bespaar je jaarlijks tot wel honderd euro per jaar.
 • Heb je kapotte gloeilampen? Vervang deze dan door LED-lampen. Daardoor bespaar je per lamp tot wel tien euro per jaar.
Foto: Hypotrust

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Kopen zonder Kijken-huis in Haarlem na drie jaar alweer in de verkoop”

Kopen zonder Kijken-huis in Haarlem na drie jaar alweer in de verkoop

kopen zonder kijken haarlem
Ga naar “Handig! Met deze tips bespaar je energie in de keuken”

Handig! Met deze tips bespaar je energie in de keuken

Aangeboden door Eigenhuis Keukens

Ga naar “Dit is het allerkleinste huisje dat nu te koop staat in Haarlem”

Dit is het allerkleinste huisje dat nu te koop staat in Haarlem

funda haarlem burgwal

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Behandelaar”

Behandelaar

 • Parnassia aan Zee
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023