Dit betaalde je vorig jaar gemiddeld voor een Haarlemse woning
De huizenprijzen waren nog nooit zo hoog als vorig jaar. Ook in Haarlem konden we dat merken, want de gemiddelde…
Je woont nog thuis, hebt te maken met gezinsuitbreiding of er is een andere motivatie om op zoek te gaan naar een nieuw stulpje in of nabij Haarlem. Wat de reden ook is voor een toekomstige verhuizing: het is moeilijk om een woning te vinden. Dat wordt versterkt doordat de bouw van nieuwbouwwoningen achterloopt in Noord-Holland.
Het plan dat de overheid eerder presenteerde is kort maar krachtig: er moeten in heel Nederland 100.000 woningen per jaar gebouwd worden. Als dat lukt, is Nederland in 2030 in totaal 900.000 woningen rijker. Voor de provincie Noord-Holland houdt het in dat er 183.600 optrekjes bij moeten komen.
Hoewel de plannen mogelijk voor veel blijdschap zorgden bij Haarlemse huizenzoekers, loopt het in de praktijk toch anders. Het aantal gebouwde huizen loopt in veel provincies achter, zo ook in Noord-Holland.
Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft de vertraging in het aantal nieuwbouwwoningen in Noord-Holland meerdere oorzaken. Ten eerste komt het door de hoge bouwkosten en energieprijzen, maar volgens EIB-directeur Taco van Hoek is er meer aan de hand. Bij BNR Nieuwsradio zei hij: “De overheid vindt het belangrijk dat het om betaalbare woningen gaat, woningen met een vraagprijs van 350.000 euro. Betaalbaarheid klinkt goed, maar betekent ook minder opbrengsten van woningbouwprojecten.” Ofwel: het is voor projectontwikkelaars niet altijd aantrekkelijk om goedkope woningen te bouwen.
Dan is er nog de discussie of er binnenstedelijk gebouwd moet worden of niet. Binnen de ring van Haarlem en andere Noord-Hollandse steden is minder plek en daarom is vaak alleen hoogbouw een optie. “Die locaties, en dan vooral hoogbouw, zijn juist heel duur. Voorheen kon dit wel, omdat er een lage rente was en hoge verkoopprijzen, maar dat is nu niet meer het geval”, zegt Taco van Hoek.
Daarnaast is er nog een heel andere reden: er zijn simpelweg te weinig ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te behandelen. In 2022 zijn in Noord-Holland ruim 28 procent minder vergunningen afgegeven dan een jaar eerder. In totaal gaven Noord-Hollandse gemeenten 10.334 keer groen licht voor het bouwen van een nieuwe woning.
Tekst loopt door onder het kaartje waar je het aantal afgegeven vergunningen per provincie ziet
Grootse plannen of niet, het is dus duidelijk dat het aantal nieuwbouwwoningen achterloopt. Wanneer je je potentiële (nieuwbouw)woning kan betreden, blijft hierdoor spannend. Maar niet getreurd: uiteindelijk vind jij ook vast je plekje in Haarlem.
Bronnen: EIB / BNR | Foto: ANP.
In onze gids
Populaire rubrieken