Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van gouden klokken tot aan het bed van Napoleon: wij mochten binnenkijken bij Paviljoen Welgelegen

Door Dominique Michiels 27 mei 2019

Het komt niet vaak voor dat Paviljoen Welgelegen oftewel het provinciehuis open is voor bezoek. Wij hadden het geluk dat we binnen mochten kijken in het voormalige huis van Napoleon. Hiervan zie je namelijk nog superveel terug in het pand én een aantal kamers zijn zelfs een kopie van destijds. Van het bed van Napoleon tot aan de draagbare houten wc van prinses Wilhelmina. Wij hebben alles voor je vastgelegd!

Pagina 1/16
⟵ swipe swipe ⟶

Allereerst, wie heeft dit gigantische pand eigenlijk laten bouwen? Dat was Henry Hope in 1785, dat was een rijke Engelse bankier. Hij gebruikte het vooral om zijn kunst te showen. Daarom zijn er ook zoveel grote zalen, daar wilde de rijke man andere mensen imponeren met zijn schilderijen.

De bankier had alleen één probleempje, hij was niet zulke goede vrienden met Napoleon. Dus toen Napoleon de macht kreeg in Nederland, is Henry met het grootste deel van zijn schilderijen terug naar Engeland gevlucht.

 

Swipe naar links!

Het huis van Napoleon

Napoleon benoemde zijn jongere broertje Lodewijk Napoleon tot koning van Nederland en mocht vervolgens in Paviljoen Welgelegen wonen. Na Napoleon heeft prinses Wilhelmina van Pruisen er een tijd gewoond.

Daarna is het een museum geweest en in 1930 is het een provinciehuis geworden. Zo, nu je dit weet kunnen we beginnen aan de rondleiding door de kamers!

Foto: indebuurt Haarlem

De slaapkamer van Napoleon

In deze kamer staat het originele bed van Napoleon. Die heeft een tijdje in het Rijksmuseum gestaan, maar staat nu weer op zijn vertrouwde plek.

Het is nogal een kort bed en niet zonder reden. Mensen sliepen in die tijd half zittend omdat ze dachten dat als je plat sliep dat er teveel bloed naar je hoofd liep. Ook dachten ze dat als je met je mond open sliep, er kwade geesten naar binnen konden. Ja, dat wil je natuurlijk niet!

Groen geel

Groen en geel, dat zijn de voornaamste kleuren die je in dit gigantische pand ziet. En dat is niet zonder reden: dat waren namelijk de kleuren van de koning. Later, toen de mensen niet meer zo blij waren met de koning, is toen ook de uitspraak je groen en geel ergeren ontstaan. Aha!

Kinderkamer

In de kinderkamer zie je veel blauw. Blauw was een dure kleur om te maken en aangezien geld geen rol speelde, is er juist veel blauw gebruikt.

Luxe

De luxe straalt van de meeste kamers af met de gouden klokken, beelden en elegante stoelen.

Kamer van dochter Louise

Deze kamer was van Louise, de dochter van prinses Wilhelmina en stadhouder Willem V. Zij waren overduidelijk geen fan van de groen/gele aankleding van Napoleon en hebben hier gekozen voor een wat rustigere inrichting.

Draagbaar toilet

Op een van de kamers staat ook een draagbaar toilet van hout. Het schijnt dat prinses Wilhelmina die overal mee naar toe nam, zij wenste alleen op haar eigen draagbare wc haar behoefte te doen. Dan hopen wij dat ze niet zulke dikke billen had, want dit toilet is geen groot exemplaar.

Bijzondere lampen

In de grote hallen, waar Henry Hope wilde imponeren met zijn schilderijen, hangen nu wandkleden van alle gemeentes van Noord-Holland.

Ook hangen er sinds 2007 bijzondere kunstwerken die ze ook wel droomluchters noemen, per kunstwerk hangen er 87 lampen in en elke lamp heeft een eigen betekenis. Bijvoorbeeld een lamp met kippen erop, dat is vanwege de kippenboeren vergadering die er gehouden werd.

Muzieksalon

Dan komen we in de vergaderkamer van de commissaris van de Koning, wat vroeger de muzieksalon was. Hier hangt ook een bijzondere lamp met wel 365 elementen, wow!

Ook werd ons verteld dat er vroeger in deze kamer veel gerookt werd. Tijdens de restauratie werd er wel iets heel bijzonders gebruikt om de aanslag daarvan uit de kamer te krijgen: menselijk speeksel. Daar zit namelijk veel enzymen in die het bruin uit meubels en muren kunnen trekken. En de stoelen zijn gevuld met paardenhaar. Bijzondere kamer!

Vissenkamertje

Als je goed kijkt naar de ramen, snap je wel waarom dit het vissenkamertje genoemd werd.

Goudleren behang

Deze kamer doet behoorlijk statig aan met het goudleren behang en de statige lamp.

Imponeren

Deze ruimte had Henry Hope specifiek bedacht om te imponeren met zijn schilderijen, helaas is het hem niet gelukt om de schilderijen uit deze ruimte mee te nemen.

Keuken

In de keuken zie je een afbeelding van een hond en een kat. Waarom? Dat werd als een teken voor huiselijkheid gezien. En als je je afvraagt wat dat deurtje bovenin daar doet, die is voor het roken van bijvoorbeeld een ham. Aha!

Ingang

Dat waren alle kamers binnen, maar er is ook nog wel iets bijzonders te melden over de ingang. Die imposante ingang aan de voorkant, is namelijk nooit de officiële ingang geweest.

De bocht daar was veel te krap en steil, waardoor niemand er omhoog kwam. De achterkant is dus altijd al de officiële ingang geweest. Weet je dat ook weer!

Foto: indebuurt Haarlem

Rondleiding

Wij vonden het supertof om dit bijzondere gebouw eens van binnen te zien. En hopelijk heb jij er zo ook een beetje van kunnen meegenieten.

Maar als je het toch een keertje met eigen ogen wilt zien, vanaf tien personen kun je een (gratis) rondleiding aanvragen. Zie de website voor meer info.

Lees ook

Willem Alexander en Maxima in Haarlem

Toen in Haarlem: Máxima en Willem 17 jaar geleden in Haarlem op de koffie

Toen nog kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima gezellig in Haarlem op de koffie! Wie ...
Koepelgevangenis Haarlem

Binnenkijken bij de koepel met gevangenisbewaarder Marc: ‘Ik ben voorstander van de ouderwetse, harde aanpak’

Gevangenisbewaarder Marc werkt al 17 jaar in gevangenissen en vertelt ons over zijn tijd in de Haarl...

Bijzonder! Er staan opeens meerdere kunstwerken op de Dreef en dit is waarom

Is het je al opgevallen dat er opeens een aantal kunstwerken op de Dreef staat? Wij zien mensen er n...

Haarlems mysterie: wat staat er op het bord dat ‘op slot’ staat op de Grote Markt?

Misschien was het je wel eens opgevallen, of misschien ook niet. Wij ontdekten pas dat er 'op slot' ...

9 x deze superleuke voorstellingen komen in seizoen 2019-2020 naar de Schouwburg in Haarlem

Riemen vast als jij graag naar een voorstelling in de Stadsschouwburg gaat, het programma voor seizo...
Pagina 1/16
⟵ swipe swipe ⟶