Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu één huis kopen in Haarlem

Door Roel Diender 7 augustus 2020

Het is nog steeds kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt. Uit een nieuw onderzoek van de Hypotheker blijkt dat een geschikte woning vinden het afgelopen jaar nog moeilijker is geworden voor huizenkopers met een modaal inkomen. Tijd om dit te testen: dit kun je als single of als stel met een mondiaal inkomen nu kopen in Haarlem. 

Laten we het maar kort en bondig houden: dat is zeer, zeer weinig. Als stel heb je nog enige keuze uit woningen, maar als single kan je een koopwoning in Haarlem op je buik schrijven. Snel een partner vinden dus, of de loterij winnen…

Eenverdiener

De Hypotheker heeft gekeken wat de kansen zijn op de huizenmarkt voor singles en alleenstaande met een modaal inkomen (het inkomen dat het meest voorkomt). In onze provincie maak je als eenverdiener nog maar drie procent kans op een woning. Een huis kopen als alleenstaande is dus bijna niet te doen.

Laten we het toch proberen. In 2020 is het modale inkomen vastgesteld op €36.500,- per jaar. Als alleenstaande kun je – met dit inkomen – op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €169.000,-.

Wat staat er in Haarlem te koop voor dit bedrag?

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Het is niet veel, want er staat welgeteld één appartement in Haarlem te koop dat minder dan €169.000 kost. Maar in de huidige markt is de kans groot dat je moet overbieden, dus wie weet ben je dan alsnog dat bedrag kwijt…

Tweeverdieners

Maak je meer kans als je met zijn tweeën bent? Het slagingspercentage voor stellen ligt inderdaad iets hoger. De kans dat je een woning vindt in onze provincie is twintig procent. De Hypotheker gaat in het onderzoek voor tweeverdieners uit van een modale inkomen van €61.000,-. Met dit bedrag kun je een hypotheek krijgen van zo’n €297.000,-.

Wat staat er voor dit bedrag te koop in Haarlem?

Als we het maximale bedrag bij Funda op €300.000 zetten, dan kunnen we kiezen uit 182 koopwoningen, maar daar zijn er al een heleboel van verkocht onder voorbehoud óf het betreft parkeerboxen. De daadwerkelijke woningen die dan overblijven variëren van een appartement van €185.000 tot een rijtjeshuis van €295.000.

Bron: De Hypotheker

Meer over

Nieuws Wonen