Binnenkijken bij Marit en Ido: ‘Ik ben fan van de jaren 40’

Zij is gek op de jaren 40 en zet het liefst het hele huis vol met spulletjes. Hij is meubelmaker en houdt meer van eenheid. Sinds een half jaar wonen Marit en Ido in een huurhuis aan de Generaal Cronjéstraat. Ze hebben het omgetoverd tot hun droomplek met zelfgemaakte meubels en planten.

Marit (32) opent de voordeur van haar woning in een tot in de puntjes gestylede jaren 40 outfit. Ook in de woning van Marit en haar vriend Ido (33) lijkt te tijd te hebben stilgestaan. Het interieur met veel geometrische vormen en vintage meubels lijkt zo uit de jaren 40 te komen. “We hebben inderdaad een jaren 30 tot 50 stijl”, vertelt Marit. “Ido is meubelmaker. De meeste meubels in ons huis heeft hij zelf gemaakt. Zoals de tafel, het kastje en zelfs het schilderij boven de eettafel.”

Antieke stoel

Vooral Ido is met het interieur bezig. Marit vertelt: “Ido is meer van het interieur. Ik ben iets te chaotisch en wil te veel spullen neerzetten.” Ido heeft de meeste meubels in hun huis op maat gemaakt. “Vooral in oude huizen is het fijn om dingen op maat te hebben. Je hebt veel lastige hoekjes. Ido is nu bezig met een kast voor in de keuken.”

Middenin de woonkamer staat een grote vintage stoel die Ido via Facebook heeft gevonden. Marit vertelt: “Deze stoel zag hij in een Facebook groep voorbijkomen. Hij dacht in eerste instantie dat het een dure stoel zou zijn omdat de stoel er antiek uitziet. Uiteindelijk konden we hem voor 15 euro bij een studentenflat ophalen. Dat was echt een gelukje.”

Leuke buurt

Marit, Ido en hun twee katten Igor en Vladimir woonden eerst een verdieping boven hun huidige huis. Marit vertelt: “We zijn een verdieping naar beneden verhuisd. Bij deze woning zit namelijk een groot dakterras. Hiervoor heb ik op zeven verschillende plekken in Haarlem gewoond. Ik vind deze buurt het leukst. Alles wat je nodig hebt is in de buurt. We zitten hier goed.” 

Ondanks dat ze op veel verschillende plekken heeft gewoond, komt Marit niet uit Haarlem. “Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de Achterhoek. Daar was niet veel te beleven. Daarom wilde ik op mijn 18e naar een grotere stad verhuizen. Haarlem is een grote stad, maar voelt ook een beetje als een dorp. Mijn zus woonde ook in Haarlem. Toen ik hier voor het eerst kwam, voelde ik me meteen thuis.”

Passie voor kleding

Terwijl Ido vooral een passie heeft voor interieur, heeft Marit een passie voor kleding. En dan vooral kleding uit de jaren 40. Ze vertelt: “Mijn kledingstijl is voornamelijk jaren 40, maar ik vind alles van de jaren 30 tot 50 fantastisch. Ik draag het liefst jaren 40 kleding omdat ze toen erg creatief moesten zijn met stoffen. Zo werden mannen pakken vermaakt tot vrouwen pakken. Ook gebruikten ze in de jaren 40 stoffen die ze voorheen nooit gebruikten. Bijvoorbeeld de stof van een parachute. Er kwamen toen soldaten uit de lucht met een parachute dus de stof kwam letterlijk uit de lucht vallen. Mensen waren toen zuinig op hun kleding en het moest zo lang mogelijk meegaan. Dat is een groot contrast met wat we nu hebben.”

Instagram

Via Instagram heeft Marit anderen ontmoet die dezelfde stijl en passie hebben. Ze vertelt: “In mijn vrije tijd maak ik foto’s van mijn outfits en die post ik op Instagram. Het is leuk dat je via Instagram mensen kan vinden die dezelfde interesses hebben. Inmiddels heb ik online zelfs vriendinnen gemaakt die dezelfde kledingstijl hebben. Als we samen op pad gaan worden we vaak aangesproken. Veel mensen vinden onze kleding bijzonder.”

Katten Igor en Vladimir

Marktplaats

De afgelopen jaren heeft Marit veel tijd gehad om bezig te zijn met haar grote passie. “Door het coronavirus had ik veel tijd thuis. Zo kon ik oefenen met het krullen van mijn haar en het uitzoeken van outfits”, vertelt ze. Veel kleding vindt ze op Marktplaats, maar ook in Haarlem kan ze af en toe een pareltje vinden. “In het centrum van Haarlem zit de winkel VIND. Hier hebben ze voornamelijk jaren 70 en 80 kleding, maar als je goed zoekt kun je er ook antieke spullen vinden.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Dit is het allerkleinste huisje dat nu te koop staat in Haarlem”

Dit is het allerkleinste huisje dat nu te koop staat in Haarlem

funda haarlem burgwal
Ga naar “De huur is duur: dit betaal je gemiddeld in Haarlem”

De huur is duur: dit betaal je gemiddeld in Haarlem

te huur bord haarlem
Ga naar “Kopers opgelet: de huizenprijzen in regio Haarlem zijn gedaald”

Kopers opgelet: de huizenprijzen in regio Haarlem zijn gedaald

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Walra van € 9,50 voor € 4,75”

Walra van € 9,50 voor € 4,75

 • Blokker
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Spekreepjes € 3,19”

Spekreepjes € 3,19

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023