Lekker lijstje boekentips van je lokale boekwinkels

Bekende auteurs riepen afgelopen week via sociale media op om boeken te blijven kopen bij je lokale boekhandel. Dit omdat deze winkels de crisis anders waarschijnlijk niet zullen overleven. Terwijl dit juist de plek is waar je het allerbeste terecht kunt voor advies. Wij zetten wat Haarlemse boekhandels waar je nu online kunt shoppen voor je op een rij en delen ontzettend veel boekentips van deze echte kenners met je.

Huijsing Books

Foto: Google Streetview

In de schattige winkel van Jarco Huijsing is het altijd fijn rondkijken. Gelukkig kun je zijn boeken nu ook bestellen. “Zoek de titel op onze website of stuur een berichtje via onze site, Facebook, Insta, mail, postduif, rijder te paard, singing telegram service, morse code, of rooksignalen. Binnen Haarlem bezorgen we vanaf een besteding van €15,- gratis (alleen in het weekend)! Verzending buiten Haarlem is vanaf een besteding van €20,- gratis.”

Boekentips

Jarco geeft je vast drie tips voor originele boeken die je echt gelezen moet hebben:

 • ‘We’ – Yevgeny Ivanovich Zamyatin. “Deze roman uit 1921 speelt zich af in een verre toekomst, waarin mensen (die geen namen maar nummers hebben) gedwongen worden hun wil te onderwerpen aan de eisen van de staat, onder de heerschappij van de almachtige Weldoener. Big brother is watching you! Nadat u dit boek heeft gelezen is Orwells 1984 ineens een stuk minder origineel. Een absoluut originele must read.”
 • ‘The litte Angel’ – Leonid Andreyev. “Dit boek vol korte verhalen is een ervaring op zich. Andreyev is de meest controversiële en opwindende van de voorrevolutionaire Russische schrijvers. Zijn korte verhalen waren een onmiddellijk en sensationeel succes doordat zijn diepe metafysische wanhoop een verborgen en verontrustende snaar trof bij zijn tijdgenoten. Zijn obsessies voor seks, waanzin, perversie en dood maakten hem tot de meester van een nieuwe generatie verhalenvertellers.”
 • ‘Als de wereld donker is’ – Henriette van Eyk. “Een bundel verhalen die iedereen moet lezen! Verhalen die in al hun zotheid sollen met allerlei heilige huisjes. De beschreven situaties zijn onweerstaanbaar komisch, maar deze geestigheid is toch vaak wrang. Want in deze soms absurde verhalen is er een sterke mate van kritiek op het menselijk karakter en op de maatschappij voelbaar. Een vergeten Nederlandse ster deze schrijfster, maar een echte aanrader voor op de plank!”

Huijsing Books

Gierstraat 6, 2011 GD Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Kennemer Boekhandel

Foto: Google Streetview

Ook bij de Kennemer Boekhandel kun je gelukkig nog terecht. Vincent: “Mensen kunnen bij ons bestellen, we bezorgen de boeken dan aan huis. Als we het boek op voorraad hebben vaak dezelfde dag al. Bestellen kan via onze website, door te bellen naar 023-5251944 of te mailen naar [email protected] Uiteraard kunnen ze aangeven of een boek een cadeau is, dan pakken we het mooi in.”

Boekentips

Vincent heeft maar liefst vijf leuke boekentips voor je:

 • ‘De Stem’ van Jessica Durlacher. “Een meeslepende roman over gebeurtenissen uit de eerste tien jaar van deze eeuw. Een boek dat je niet snel vergeet. Ontzettend goed geschreven.”
 • ‘Jacht op de barnsteenkamer’ van Jerker Spits. “Een fascinerende zoektocht naar een legendarische kamer gemaakt van barnsteen die in de WOII ontmanteld en verdwenen is en waarnaar velen sindsdien op zoek zijn. Spits zocht die geschiedenis uit.”
 • ‘De dingen die je vergeet: Rouwen voor beginners’ van Gijs van der Sanden. “Gijs van der Sanden verloor rond zijn twintigste zijn beide ouders. In dit boek blikt hij terug wat dat met hem gedaan heeft en welke invloed dat op hem heeft gehad. Fijn herkenbaar voor lotgenoten maar ook interessant voor mensen die iemand kennen die beide ouders is verloren.”
 • ‘De grand tour van Henry Montague’ van Mackenzi Lee. “Lekker ontspannende schelmenroman voor zowel young adult als volwassenen die zin hebben in iets vrolijks, luchtigs en avontuurlijks. Veel smachtende blikken, messcherpe kaaklijnen, romantiek en humor.”
 • ‘Het geheim van de Gucci-koffer’ van Pauline Terreehorst. “Aan de hand van een op een veiling gekochte koffer met kleding en ansichtkaarten speurt Terreehorst naar de eigenaren en maakt zo een portret van de adel in Midden-Europa in de eerste helft van de 20e eeuw. Heel mooi gedaan.”

De Kennemer Boekhandel B.V.

4,7
(64)

Kleverparkweg 3, 2023 CA Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Athenaeum Boekhandel

Athenaeum Boekhandel

“Wij zitten elke werkdag van 10 – 17 uur in de winkel en vangen alle telefoontjes en mail op die rechtstreek naar onze winkel komt”, vertelt Annetje. “Die brengen we dan vervolgens zelf op de fiets rond. Indien nodig rijd ik ’s avonds met de auto een stukje buiten de stad. Klanten kunnen ook via de website bestellen, die behoort aan alle winkels van Athenaeum Boekhandels en is dus een goed alternatief voor iedereen die liever online bestelt. Daarnaast verversen we onze etalage zoveel mogelijk, zodat passanten steeds verrast worden.”

Boekentips

Vier boeken die je volgens Annetje zeker in huis moet halen:

 • ‘Shakespeares sonnetten’, vertaald en toegelicht door Bas Belleman.
 • ‘Het geheugen van Haarlem’, prachtig fotoboek over Haarlem.
 • ‘De knikkerkoning’ van Kira Wuck.
 • ‘Wij zijn de wolven’ van E. Wyld.

Athenaeum Boekhandel

4,4
(109)

Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Antiquariaat Hoving

Foto: Google Streetview

“Wij bezorgen ook, in en rond Haarlem doen we het nu zelf, als het verder weg is versturen we het via de pakketpost”, vertelt Jeroen. “Wij hebben sinds kort een eigen webshop, die is nog in ontwikkeling, maar wel functioneel. Hier staan bijvoorbeeld alle boeken die in onze etalage liggen in, dus mogelijkheden tot windowshopping zijn er ook.”

Boekentips

 • Tuurenhout, Thijs – Gezicht op Haarlem
 • Alighieri, Dante – Inferno- hel
 • Dickens, Charles – Zware Tijden
 • Hofman, P. – Lichtschikkend en zingend: De jonge Lucebert

Antiquariaat Hovingh

4,6
(50)

Kleine Houtstraat 50, 2011 DP Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Kinderboekwinkel Kiekeboek

Foto: Google Streetview

Ook de Haarlemse kids zullen niks tekort komen, want bij Kinderboekwinkel Kiekeboek kun je ook nog steeds terecht voor advies. “Via de mail of telefonisch denken we mee over de meest passende titel”, vertellen de dames. “Er is een kleine webshop, maar daarnaast is alles wat in de winkel staat gewoon te bestellen. Zoveel mogelijk worden de bestellingen dezelfde dag nog aan huis (in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede) bezorgd. Soms door een echte schrijver of illustrator, soms door de winkelmedewerkers.”

Boekentips

 • ‘Wakker worden dieren!’ – Johny Lambert – 2 +. “Een heel fijn stevig flappenboek voor kleintjes met achter elke flap een pop up boerderijdier.”
 • ‘Hier zijn Arie en Loek’ – Yvonne de Vries & Jeska Verstegen – 4 +. “Een vrolijke bundel eigentijdse voorleesverhalen over een samengesteld gezin waarin twee kleuters een beetje broer en een beetje zus van elkaar worden.”
 • ‘Rotkat’ – Janneke Schotveld – 6 +. “Een grappig avontuurlijk verhaal over een stoere kat met een hart van goud. Uit de serie Tijgerlezen, voor beginnende lezers die al graag een echt boek willen lezen.”
 • ‘Het Jungleboek’ – Daan Remmerts de Vries & Mark Janssen – 8 +. “Het echte verhaal over Mowgli die opgroeide in het oerwoud van India. Een prachtig voorleesverhaal, mooier dan alle films die er verschenen zijn.”
 • ‘De verloren bloem van de Sjamaan’ – Davide Morosinotto – 11 +. “Een ongelooflijke reis van de Andes naar het Amazonegebied. Laila en El Rato raken bevriend in het ziekenhuis. Samen gaan ze op zoek naar de legendarische Verloren Bloem. Wie weet kan Laila daarmee nog genezen.”

Kinderboekwinkel Kiekeboek

Gierstraat 29, 2011 GA Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Tip! Dit weekend is er een vintage kledingmarkt in De Koepel”

Tip! Dit weekend is er een vintage kledingmarkt in De Koepel

vintagemarkt haarlem
Ga naar “Mariska verstuurde vorig jaar 5.600 kerstkaarten: ‘Ik heb nog nooit een jaar overgeslagen’”

Mariska verstuurde vorig jaar 5.600 kerstkaarten: ‘Ik heb nog nooit een jaar overgeslagen’

Aangeboden door PostNL

Ga naar “Roy is een echte fietsenfanaat en heeft er zijn vak van gemaakt: ‘We maken ze zelfs elektrisch’”

Roy is een echte fietsenfanaat en heeft er zijn vak van gemaakt: ‘We maken ze zelfs elektrisch’

Aangeboden door Safero

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022
Ga naar “Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62”

Alle AH Soep-verspakketten van € 3,49 voor € 2,62

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks* van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime
Ga naar “Enthousiaste Alleskunner”

Enthousiaste Alleskunner

 • Dunamare
 • Parttime