Binnenkijken bij de bijzondere Wereldkeuken: ‘Het is méér dan alleen een restaurant’

Door Dominique Michiels 19 maart 2019

Ben jij weleens bij de Wereldkeuken geweest? Onlangs brachten wij een bezoekje aan deze bijzondere plek in Haarlem waar vrijwilligers van wel 24 verschillende nationaliteiten werken. Er is flink verbouwd en waar eerst een fietsenstalling was, vind je nu de nieuwe keuken van het restaurant.

Pletterij

Ongeveer anderhalf jaar bevindt de Wereldkeuken zich nu in het pand van de Pletterij. Het pand is een voormalige lood- en zinkpletterij waar nu meerdere maatschappelijke en culturele organisaties zich bevinden. Vol trots wil het team van de Wereldkeuken aan ons laten zien dat ze een spiksplinternieuwe keuken hebben. Ook vertellen ze ons dat ze voortaan ook op vrijdagavond geopend zijn in plaats van alleen op donderdagavond.

Nieuwe keuken

Eigenaresse Mirjam Rentema vertelt over de nieuwe keuken: “De nieuwe keuken was cruciaal om uit te breiden en meer te kunnen koken. Op de plek waar we de keuken hebben gebouwd, zat eerst een fietsenstalling. Het was een behoorlijke klus om de keuken hier te realiseren.”

Wereldkeuken

Ook vertelt Mirjam ons over het ontstaan van de Wereldkeuken: “Toen ik voor een GGZ-instelling werkte, kwam ik veel in aanraking met mensen uit het buitenland die net in ons land kwamen wonen. Ik merkte dat veel van hen het prettig vonden om op een laagdrempelige manier kennis te maken met Nederland. Dus bijvoorbeeld door te koken of tuinieren. Dat is de aanleiding geweest om de Wereldkeuken in 2013 te starten.”

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Talenten ontdekken

De eerste locatie van de Wereldkeuken was aan de Surinameweg. “Steeds meer mensen werden enthousiast over het restaurant, dus zijn we om uit te breiden verhuisd naar de Pletterij.” Inmiddels is de Wereldkeuken meer dan alleen een restaurant. “Mensen komen hier om hun talenten te ontdekken. Zo is er ook kunstgroep gestart en geeft Erina naailes op maandag.”

Het menu

Wat kun je verwachten van het menu? “Iedere week wordt er op donderdag- en vrijdagavond in het restaurant een wisselend menu geserveerd. De gerechten zijn van minimaal twee verschillende nationaliteiten, afhankelijk van de chefs van die avond.” Handig om te weten: een drie-gangenmenu heeft per gang twee keuzes en kost altijd €22,50 en je kunt (na reservering) aanschuiven tussen 18.00 en 18.30 uur.

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Stichting

De Wereldkeuken is geen commercieel restaurant, maar een stichting. Met de inkomsten van het restaurant dekt de Wereldkeuken voornamelijk hun kosten (onder andere de boodschappen en de huur van het pand). Er zijn drie mensen in vaste dienst en voor de rest werkt iedereen er vrijwillig.

Familie

De vrijwilligers zijn samen één grote internationale groep. “Ze spreken allemaal verschillende talen en moeten samen dus wel Nederlands met elkaar spreken en leren zo de taal.” Voor de vrijwilligers zelf voelt het als één grote familie. Chef-kok Mohammed: “Hier heb ik mijn tweede familie.”

En die familie blijft aardig doorgroeien, want er komen per week ongeveer drie nieuwe vrijwilligers bij. “Maar gelukkig vinden er ook veel een betaalde baan, al blijven ze geregeld even terugkomen naar hun familie hier bij de Wereldkeuken.”


Meer over De Wereldkeuken ontdekken?

De Wereldkeuken restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Lange Herenvest 122, Haarlem

Bekijk meer:restaurants en horeca

Meer lezen

Eten restaurant Haarlem

Lekker vega! 5 x vegetarische restaurants in Haarlem

Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorij...

Foodies opgelet! Alle foodfestivals van Haarlem in 2019 op een rij

Wij Haarlemmers zijn dol op eten. Daarom hebben we ook zoveel lekkere restaurants, zijn we uitgeroep...

Restaurant Dubrovnik na ruim 40 jaar nu gesloten en dit restaurant komt er voor terug

Hé wat zien we nou, restaurant Dubrovnik is gesloten en er staan steigers voor de deur. Wij gingen e...