Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie: 7 x deze spannende series keken we vroeger op vrijdagavond

Door Roel Diender 2 augustus 2020

Waar is de tijd gebleven dat je op vrijdagavond met het hele gezin voor de buis gekluisterd zat. Er bestond nog geen Netflix, Videoland of Disney+, nee je was afhankelijk van de zenderprogrammering.

Weet je nog welke series je vroeger keek? Wij voelen ons nostalgisch en duiken het verleden in. Dus trek je pyjama aan, schenk een glaasje limonade in, vul een bakje met chips en ga er maar eens goed voor zitten!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Baantjer

Hiermee begon je vrijdagavond goed! De moordzaken van de Cock (met C O C K) en zijn partner Vledder deden ons aan de buis gekluisterd zitten. Of het pedagogisch verantwoord was dat kinderen naar moordzaken rond drugsdealers en prostituee’s keken, weten we niet, maar spannend was het wel!

Commissaris Rex

Ook een vrijdagavond klassieker: Commissaris Rex! De Duitse Herder die in het Oostenrijkse Wenen samen met zijn baasje Moser (en later Brandtner) zich vastbeet in allerhande criminele zaken. Hij beet zich overigens ook vaak vast in de criminelen zelf.

Cobra 11

Door deze Duitse serie wilde bijna alle jongens, en vast ook wel sommige meisjes, politieagent worden. Want hoe vet waren de achtervolgingen over de Deutsche Autobahn, de ontploffingen en spectaculaire stunts? Dat wilde je later toch ook doen?

The A-team

Van deze Amerikaanse serie heeft iedereen minstens gehoord, maar grote kans dat je ooit een aflevering hebt meegepikt. B.A. Baracus, Face, Murdoch en natuurlijk Hannibal bestreden het onrecht vanuit hun iconische zwarte GMC Vandura uit 1983 met rode streep in de Verenigde Staten van de jaren 80 en 90. De kogels vlogen je om de oren, maar er raakte nooit iemand écht gewond: jeugdsentiment ten top!

MacGyver

Onlosmakelijk verbonden met The A-team is Macgyver. Ze komen uit dezelfde tijdsperiode en waren vaak op de Nederlandse commerciële zenders te bekijken. Het grote verschil was dat MacGyver een hekel aan wapens had en de boeven met zelfgemaakte creaties inmaakte.

Knight rider

Nog een klassieker: Knight Rider! Met zijn superauto KITT vocht Michael Knight, gespeeld door David Hasselhoff (die daarna de hoofdrol vertolkte in de bekende serie Baywatch), tegen criminelen die ‘boven de wet opereren’. De serie heeft de tand des tijds niet zo heel goed doorstaan, maar toentertijd wilde iedere jongen rondscheuren in de vette, pratende auto met bewegende rode streep.

The X-files

Dit was misschien wel de engste serie die er bestond. Buitenaardse wezens, onverklaarbare verschijningen en paranormale activiteiten waren het werkgebied van Dana Scully en Fox Mulder van de FBI. Deze serie moest je niet als afsluiter van je vrijdagavond kijken, want van een goede nachtrust was dan geen sprake meer…

Lees ook

Boem is ho: 7 x ongelukken in Haarlem en omgeving

Of je je nu te voet, op de fiets of met de auto verplaatst, je moet altijd opletten dat je geen onge...

Mysterie opgelost: daarom staat de grootste orangerie van Nederland in Elswout

Als je wel eens over buitenplaats Elswout hebt gelopen, dan heb je waarschijnlijk de schitterende or...
Hello Friday Clothing , City Shapers en Stichting Present Haarlem

Inspirerend: 7 x Haarlemse ondernemers met een bijzonder verhaal

Ondernemen doe je, als het goed is, vanuit een passie en recht uit het hart. En daar schuilt vaak ee...

Ook in Haarlem: blauw op straat wordt grijzer

De mannen en vrouwen in het blauw worden grijzer. LocalFocus heeft cijfers bij het Centraal Bureau v...

Even helemaal niets: 9 x groene plekken in Haarlem waar je tot rust komt

Wil je deze vakantie wat meer rustige en groene plaatsen opzoeken? Kom dan op adem op één van deze f...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶