Terug in de tijd: dit zag je vroeger in de Haarlemse klaslokalen 

Smartborden, videoschermen en tablets; die zie je nu in veel Haarlemse klaslokalen. Dat was vroeger niet het geval. Scholen zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Kijk maar eens mee!

Doorrenboekjes

Weleens van doorrenboekjes gehoord? Dit waren dunne boeken met korte verhalen die leerlingen van de Hildebrandschool  gezamenlijk lazen tijdens het vak ‘klassikaal lezen’. De boekjes heetten zo, omdat ze makkelijk te begrijpen waren. Leerlingen moesten er als het ware ‘doorheen kunnen rennen’.

De docent gaf een kind de beurt om hardop te lezen, de overige Haarlemmers moesten in hun hoofd meelezen. Halverwege de bladzijde vroeg de leraar een andere leerling verder te gaan.

Bron: Onderwijsgeschiedenis.

Aap noot mies

Het bord met ‘aap, noot, mies’ is misschien wel het bekendste rekwisiet van een klaslokaal van vroeger. Overigens heette dit object eigenlijk niet ‘aap, noot, mies’, maar Het leesplankje van Hoogeveen. Op dit houten plankje stonden woorden met plaatjes daarboven. Leerlingen uit Haarlem leerden op die manier lezen.

Tekentafel

Een gemiddeld klaslokaal van een Haarlemse school heeft nu strakke tafels, maar dat was vroeger wel anders. Toen zaten de leerlingen achter hun tekentafel. Het voordeel hiervan? De Haarlemmers konden de tafel openklappen om hun etuis en schriften op te bergen.

Niet al te ruim bemeten klaslokaal voor 37 leerlingen van meester Hans Boxen. Beatrixschool aan het Blinkertpad. Foto: Noord-Hollands Archief

Schoolmelk

Melk is goed voor elk. Dat was de gedachte van de jaren dertig in Nederland. Daarom werd het Centraal Schoolmelkcomité opgericht die pakjes schoolmelk aan leerlingen uitdeelden. Volgens het Centraal Schoolmelkcomité bevorderden melk de groei door goede voedingsstoffen en konden leerlingen zich na het drankje beter concentreren.

Bron: Centraal Schoolmelkcomité.

Bijzondere vakken

Leerlingen van de Beatrixschool kregen vroeger niet alleen les in taal en rekenen, maar volgden ook andere, bijzondere vakken. Wat dacht je van sterrenkunde? Dat deden ze overwegend muisstil; vrijwel alle leerlingen durfden niets te zeggen.

Interieur van een klaslokaal van de Haarlemse Montessorischool aan de Louise de Colignylaan 3. Foto: Noord-Hollands Archief

Kroontjespennen

Aantekeningen maken deden de Haarlemse leerlingen van de Haarlemse Montessorischool vroeger met een kroontjespen en inkt. Met deze pen maakte je dunne lijnen omhoog en dikke naar beneden, waardoor het er vaak sierlijk uitzag. Toch had het schrijven met een kroontjespen ook nadelen: in de inktpotjes kwamen soms propjes, waardoor vlekken ontstonden. En dat vonden veel Haarlemse docenten maar niets. Volgens Onderwijsgeschiedenis werden leerlingen gestraft door bijvoorbeeld de haren in een inktpotje te stoppen.

Handwerkjes

Meisjes in Haarlem gingen vroeger naar de meisjesschool aan de Prins Hendrikstraat 1. Zij kregen andere vakken dan Haarlemse jongens. Denk hierbij aan de les ‘nuttige handwerken’. Dit was overigens ook het eerste vak waar vrouwelijke docenten les in mochten geven. De meisjes leerden hoe zij gaten in kleding dichtten of kapotte delen konden herstellen. De meeste Nederlanders maakten in die tijd hun kleding zelf.

Bron: Onderwijsgeschiedenis.

Krijt, krijt en nog eens krijt

Rekensommen, taaloefeningen en af en toe een leuke tekening; die zag je op de krijtborden voor in de klas. Veel docenten hadden een grote voorraad krijtjes, waardoor veel lokalen hiernaar roken.

Foto: Noord-Hollands Archief

Nog meer oude beelden van Haarlem:

Meer in deze categorie

Toen in Haarlem

Ga naar “Toen in Haarlem: Sinterklaas op bezoek in 1983”

Toen in Haarlem: Sinterklaas op bezoek in 1983

Ga naar “Gefeliciteerd Haarlem! Onze stad blaast vandaag 777 kaarsjes uit (en dit is er te doen)”

Gefeliciteerd Haarlem! Onze stad blaast vandaag 777 kaarsjes uit (en dit is er te doen)

haarlem jarig 777 jaar
Ga naar “Voor de echte muggen: de Haarlemse geschiedenisquiz”

Voor de echte muggen: de Haarlemse geschiedenisquiz

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime