7 x verhalen over jullie favoriete leraren: ‘Er gingen de wildste verhalen rond’

De scholen beginnen vandaag weer! Dat tijdperk is voor veel lezers waarschijnlijk al een tijd geleden. Daarom duiken we graag terug in de tijd. Op onze oproep (wie was vroeger jouw favoriete leraar) kwamen een hoop reacties. Zo te lezen hebben jullie heel wat goede herinneringen aan de docenten van toen. Wij maakten een selectie uit jullie reacties. Nostalgisch en herkenbaar, toch?

Warme choco

Lezeres Bianca deelde met ons haar herinneringen aan de basisschool en middelbare school in Haarlem. “De leraren op de Schalkweide waren supercool, voor die tijd”, zegt ze lachend. “Altijd lol en gekkigheid voor de klas.” Haar klas was tegenover het kantoor van de directrice. En als die in het zicht kwamen, moesten ze net doen alsof ze druk waren.

Ook heeft ze goede herinneringen aan een andere schooltijd. Biacna: “Jos kuiper van de Martin Luther King school was zo lief en grappig, maar streng op z’n tijd. De hele school liep met hem weg. Zelfs na de lagere school kwamen we wel eens op bezoek in de klas. Dan haalde hij warme choco voor ons en zei dan tegen z’n huidige klas: ‘Kijk ze missen me toch wel’. Ja, leuke herinneringen.”

Gezien worden

Lezeres Anja vertelde ons over leraar Rob Schuit van de Noorderschool. “Hij was gepassioneerd in lesgeven en ook zijn vrouw was soms betrokken als er activiteiten waren. Dat was leuk, en toch was hij soms ook streng. Er was bij ons onrust thuis en hij is hierin steunend geweest en ook corrigerend in mijn gedrag wat kwam door de thuissituatie. Ik had het idee dat er aandacht voor mij was en ik gezien werd. Later is hij nog schoolhoofd geworden.”

De look-a-like leraar

Ook Marielle deelde een bijzondere anekdote: “Ik zat eind jaren 70 op het Mendel en had een docent die sprekend op Led Zeppelin leek. Hem was geen lang leven beschoren op school, hij is er denk ik een half jaar geweest. Er gingen de wildste verhalen rond over hem. Zo zou hij een relatie hebben met een leerling maar ik weet oprecht niet of dat werkelijk zo was of een sterk verhaal. Ik vond hem wel cool.”

Rappen

Lezer Naomi vertelde ons meer over de herinneringen aan haar schooltijd. “Op het Schoter waren er veel fijne docenten, persoonlijk waren voor mij meneer van der Goes, mevrouw Kuné, meneer Kuilart en mevrouw van Eig wel favorieten maar nu doe ik een hoop anderen tekort. En op de Kring natúúrlijk Margo Bolijn: die topper, al heb ik maar kort bij haar in de klas gezeten. Ze was zo anders, fris, modern en persoonlijk. Echt menselijk en dicht bij de kinderen, en destijds kwam ze ook aan me rapmuziek! Maar vooral voelden de meeste kinderen zich echt begrepen en gezien door haar, die verbinding die zo belangrijk is.”

De hand van de meester

Reineke zat rond 1987 op de Theresia Mavo en kan zich vooral docent Nederlands/Economie meneer Van Erp nog goed herinneren. ‘Dit is de hand van de meester’ zei hij heel dreigend als de klas vervelend werd! Hilarisch en zo eng dat je de slappe lach kreeg. Zou hij nog leven?”

De favoriete leerling

Ook lezeres Moon vertelde ons een bijzonder verhaal over Shane Brenkman op de Drie Klaveren (later samengevoegd met de Ewald Mavo) in 1986. “Hij gaf onder andere Biologie. Shane was een “moderne” leraar voor die tijd. We mochten hem bij zijn voornaam noemen. Hij was toen ter tijd volgens mij rond de 26 of 27 jaar. Hij betrok ons bij zijn privéleven door verhalen te vertellen over zijn honden, twee chowchows, of de buurvrouw waar hij verliefd op was. Volgens mij is hij later nog met haar getrouwd ook! Hij was lief, leuk en knap. En maakte dubbelzinnige opmerkingen. Ik was mijn tijd ver vooruit op die leeftijd van 15 jaar en door de aandacht die ik van hem kreeg, maakten de andere meiden en jongens in de klas vaak pesterige opmerkingen. Ik zou het lievelingetje zijn geweest van hem. Gewoon in zijn algemeenheid een leuke leraar, dus. Maar ja, ik vond er wel meer heel chill voor die tijd hoor.”

“Iemand die je voor altijd onthoudt”

Foto van Romy (rechts met de rode hoorntjes) met favoriete docent meneer Heeremans (midden onder) tijdens Griezelnacht

Lezeres Romy had op de basisschool, middelbare school én het MBO in Haarlem veel leuke docenten en stuurde ons een prachtig verhaal. We sluiten dit artikel graag af met twee van haar anekdotes:

Vakantiekaart

“Mijn favoriete juffen op de Willem van Oranje School waren juf Ada de Reuver en juf Cadogan. Juf de Reuver was altijd heel lief. Een zachtaardig persoon. Juf Cadogan was grappig en heel erg aardig. Later hoorde ik oud-klasgenoten wel eens zeggen dat ze deze juffen juist vrij streng vonden, maar ik heb dat anders ervaren. Ik vond ze geweldig! Laatst kwam ik nog een vakantiekaart uit Canada tegen van juf Cadogan. Super leuk!”

De zingende docent

“Op de middelbare school (Ewald) had ik meerdere leuke leerkrachten. Meneer Heeremans was mijn nummer één, haha. Hij was heel zachtaardig en lief. Soms kon hij ook wel streng en serieus zijn, maar ja dat moet ook wel in een klas met allemaal pubers. Het leuke aan meneer Heeremans was dat hij meer was dan alleen een leraar. In de pauzes gingen we in een leeg lokaal liedjes met hem zingen. “Hou me vast” van Volumia en “Onderweg” van Abel waren zijn favoriet en zongen we dan ook erg veel. Ik was dol op deze man. Buiten dat hij mijn leraar Nederlands was, kon ik ook goed met hem praten. Ik had wat probleempjes in mijn privé situatie en heb daar uren over gesproken met hem. Dit is iemand die je gewoon altijd onthoudt.”

Meer in deze categorie

Toen in Haarlem

Ga naar “Terug in de tijd: deze winkels hadden ooit een vestiging in Haarlem”

Terug in de tijd: deze winkels hadden ooit een vestiging in Haarlem

Ga naar “Toen in Haarlem: schaatsen op de Kloppersingel in 1935”

Toen in Haarlem: schaatsen op de Kloppersingel in 1935

Ga naar “Mysterie opgelost: dit was de koudste dag van deze eeuw in Haarlem”

Mysterie opgelost: dit was de koudste dag van deze eeuw in Haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023