Topsporters te zien op Kennemer Sportcenter; deze weetjes wil je kennen als Haarlemmer

Door Lisa Roozen 21 oktober 2019

Wie rijdt er niet zo nu en dan langs het Kennemer Sportcenter pal aan de randweg N208? Dan heb je ongetwijfeld gezien dat er aan de gevel gigantische foto’s zijn gehangen. Dat zijn allemaal Haarlemse (voormalige) topsporters. Sowieso stadsgenoten om trots op te zijn. En Haarlemmers over wie soms hele leuke dingen te vertellen zijn. Bijvoorbeeld: welke topsporter had ook een café in de Kleine Houtstraat? Lees verder en kom erachter.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Van cafébaas tot (nog steeds!) recordhouder

Foto: indebuurt Haarlem

Pim Mulier

De Haarlemse Pim Mulier wordt gezien als één van de grondleggers van de moderne sport in Nederland. Er zijn veel sportplekken in Haarlem naar hem vernoemd. Denk bijvoorbeeld aan het Pim Mulierstadion of tennisvereniging Pim Mulier.

Claudia Zwiers

Claudia is een voormalig judoka en heeft twee keer meegedaan op de Olympische Spelen; in 1996 en 2004. In totaal werd ze elf keer kampioen van Nederland, waardoor zij nu (nog steeds!) recordhouder is.

Jacques van Egmond

Deze wielrenner won in 1932 op de Olympische spelen in Los Angelos goud op het onderdeel sprint. Ook is hij één keer wereldkampioen en drie keer nationaal kampioen geweest. Na zijn wielrencarrière opende hij het Van Egmond café in de Kleine Houtstraat.

Ruben Houkes

Ruben werd wereldkampioen judo in 2007 en was daarmee de eerste Nederlandse kampioen in zijn gewichtsklasse (onder de 60 kg).

Wie van hen werd toegejuicht op de Grote Markt?

Foto: indebuurt Haarlem

Kick Smit

Kick was een voetballer en in de jaren dertig en veertig dé sterspeler van de club HFC Haarlem. Met Haarlem haalde hij in 1946 de landstitel.

Yvonne van Gennip

Deze vrouw is voormalig schaatster. Ze won bij de Olympische Winterspelen in 1988 drie gouden medailles, waarbij ze toegejuicht werd door een overvolle Grote Markt. Ze heeft vele medailles gehaald op de wereldkampioenschappen.

Kees Akerboom

Kees is meerdere keren de beste basketbalspeler van de Nederlandse competitie geweest en mocht in 1979 meedoen aan het Europees All Star Team.

Marcel Joost

Deze honkbalspeler heeft het hoogste aantal honkslagen van Nederland gehaald. Hij heeft bij verschillende clubs gespeeld en is daar erg succesvol geweest.

Flying Dutchman gespot… Weet jij wie?

Foto: indebuurt Haarlem

Tom Okker

Van 1964 tot 1968 was deze toptennisser Nederlands kampioen en werd daarna een professional. Zijn bijnaam is The Flying Dutchman.

Rob Ridder

Deze geboren en getogen Haarlemmer speelde op hoog niveau badminton. Hij won tussen 1971 en 1981 negen titels op de Nederlandse kampioenschappen en heeft daarmee nog steeds een record staan.

Kirsten van der Kolk

Samen met sportster Marit van Eupen deed Kirsten van der Kolk in 2000, 2003 én 2008 mee aan Olympische Spelen en won twee medailles.

Gé Peters

Gé was een wielrenner die in 1946 wereldkampioen achtervolging werd. Hij deed in 1951 mee aan de Tour de France.

Een van hen stond bekend om ballen koppen

Foto: indebuurt Haarlem

Floris Jan Bovelander

Deze voormalig hockeyer heeft drie keer meegedaan aan de Olympische Spelen en won hierbij in totaal twee medailles.

Loek Biesbrouck

Loek, eigenlijk Louis, was een voetballer en international. Hij werd in 1953 kampioen van Nederland met, wat toen zo heette, Racing Club Haarlem. Hij heeft ook negentien keer meegespeeld in het Nederlands elftal.

Ruud Wielart

Deze ster in hoogspringen is een aantal keer Nederlands kampioen geweest. In 1979 haalde hij een record van 2,28 meter hoog, dit record is twintig jaar niet overwonnen. Hij stond daarmee achtste op de wereldranglijst.
Hij is de enige Nederlandse man die op het EK atletiek een medaille bij het hoogspringen heeft gehaald.

Dennis van der Geest

Haarlemmer Dennis is een voormalig judoka, die één keer wereldkampioen en twee keer Europees kampioen is geworden. Ook heeft hij drie keer meegedaan aan de Olympische Spelen, waar hij één bronzen medaille won.

Ruud Geels

Ruud is een ex-voetballer die voor clubs als Feyenoord, Ajax en PSV speelde. Hij stond vooral bekend om zijn kopballen. Hij was vijfmaal topscorer van de Eredivisie.

De eerste Nederlandse atleet ooit in een Olympische finale…

Foto: indebuurt Haarlem

Guillaume Elmont

Deze judoka werd in 2005 wereldkampioen in Caïro. Hiermee was hij de derde Nederlander ooit die een gouden medaille won bij de mannen.

Adriaan Paulen

In 1920, toen deze atleet zeventien was, heeft hij een zevende plaats gehaald in de 800 meter finale op de Olympische Spelen van Antwerpen. Hij was toen de allereerste Nederlandse atleet die de Olympische finale heeft gehaald.

Jessica Gal

Jessica is een voormalige judoka die namens Nederland vier keer meedeed aan de Olympische Spelen. Daarnaast werd ze vier keer Europees kampioen en werd ze drie keer derde op de wereldkampioenschappen.

Jaap Eden

Toen Jaap negentien jaar was heeft hij met schaatsen een wereldkampioenschap gewonnen en heeft hij twee wereldrecords verbroken. Ook met wielrennen is hij wereldkampioen geweest. De jaarlijkse sportprijzen van Sporter van het Jaar zijn naar hem vernoemd.

Marjan Ridder

Marjan was een badmintonster. In 1977 won ze zilver met het wereldkampioenschap en dat was daarmee de eerste WK-medaille in badminton voor Nederland. Ze is één van de meest succesvolle badmintonsters van Nederland.

Lees ook

Binnenkort sporten bij verschillende gyms met één abonnement: OneFit komt naar Haarlem

Het Nederlandse sport- en fitness platform OneFit voegt meer dan vijftig Haarlemse gyms en studio's ...

Ha-ya! 8 x deze vechtsporten kun je beoefenen in Haarlem

Schuilt er een echte vechtersbaas in jou of heb je meer zelfvertrouwen of -discipline nodig? Wij heb...
Dakkas Haarlem

3 x op deze bijzondere plekken in Haarlem kun je sporten

De een sleept zichzelf met moeite naar de sportschool, de ander staat iedere dag te springen om weer...

6 x bij deze sportscholen in Haarlem train je die overtollige kerstkilo’s er zo weer af

Het nieuwe jaar is net van start en dus stromen de sportscholen vol. Want een van de meest voorkomen...
Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Sport