7 x de mooiste wandelroutes in de natuur rond Haarlem volgens wandelfanaat Annemieke

Lekker struinen door onze prachtige stad is natuurlijk altijd fijn. Maar kijk ook eens buiten de stadsgrenzen: in de buurt van Haarlem zijn zulke mooie stukken natuur te vinden. Annemieke Riesebos van de blog Camperlust is een fanatieke wandelaar en deelt hierbij zeven van de mooiste wandelroutes (kort en lang) rond Haarlem met jullie.

De Grasduinen route

wandelroutes Haarlem
Foto: Annemieke

“Deze wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen werd ooit uitgeroepen tot een van de mooiste natuurwandelingen van Nederland. Het is ook een van onze favorieten! De route is 12 kilometer lang en leidt je door naaldbossen, open duinen, waterlopen, duintoppen en mooie uitzichten. Let wel op: de wandeling is behoorlijk pittig omdat je door mul zand loopt en regelmatig duin op en duin af gaat.” De hele route kun je op deze site bekijken.

De Bunkerroute

wandelroutes Haarlem
Foto: Annemieke

“Nog een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen: de Bunkerroute. Deze wandeling is 5 kilometer en je loopt langs een aantal van de ongeveer 400 bunkers die hier te vinden zijn. Tijdens het wandelen combineer je dus een stukje geschiedenis met prachtige natuur. En het fijne van dit gebied is dat het exclusief voor wandelaars is. Rust gegarandeerd.” De hele route kun je op deze site bekijken.

De Blauwe route

wandelroutes haarlem
Foto: Annemieke

“Een ander prachtig natuurgebied is Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De mooie Kennemerduinen vervelen nooit. Een van onze favoriete wandelingen hier is de Blauwe route van 9 kilometer. Er zijn twee startpunten: bij Parnassia in Bloemendaal aan Zee of ingang Koevlak aan de Zeeweg. Wij starten meestal aan de Zeeweg, zodat we door de duinen naar zee lopen en weer terug.” De hele route kun je op deze site bekijken.

Route Middenduin

wandelroutes haarlem
Foto: Google Maps

“Ook in Zuid-Kennemerland vind je de route Middenduin-Kamperberg. Deze wandeling is 4 kilometer lang en begint bij ingang Middenduin/Duinlustweg in Overveen. De route is makkelijk te volgen door middel van rode paaltjes en leidt je over steile boshellingen, langs grasvelden en open duin langs het oude bollenland de Zanderij.” De hele route kun je op deze site bekijken.

Wandeling ‘Naar de Thijssebosjes’

wandelroutes Haarlem
Foto: Annemieke

“Je start deze route bij ingang Bleek en Berg aan de Bergweg en je kunt kiezen tussen 6 of 8 kilometer. Je loopt door bossen, open vlakten, langs uitkijkpunten en door ‘Thijssebosjes’. Tijdens de wandeling krijg je een uniek beeld van de binnenduinrand en de duinstruwelen. En bereid je zeker voor op een ontmoeting met een Schotse Hooglander, een damhert, ree of vos.” De hele route kun je op deze site bekijken.

Route Elswout

wandelroutes haarlem
Foto: Google Maps

“Deze rondwandeling in het mooie Elswout begin je bij ingang Elswout aan de Elswoutslaan. De route is 4 kilometer en tijdens dit klein uurtje lopen kom je langs natuur en cultuur van het landgoed. Er zijn bossen, indrukwekkende gebouwen, prieeltjes, bruggen en weilanden. Een fijne wandeling voor op zondagmiddag.” De hele route kun je op deze site bekijken.

Spaarndam en de Mooie Nel

wandelroures haarlem
Foto: Google Maps

“Ook aan de andere kant van Haarlem zijn mooie routes te vinden. Deze bijvoorbeeld van 13 kilometer die begint in Haarlemmerliede. Je loopt door het mooie oude dorp Spaarndam, langs de oevers van de Mooie Nel, je ziet forten uit de Stelling van Amsterdam en loopt langs groene weilanden en velden.” De hele route kun je op deze site bekijken.

Wandelfans opgelet

Inmiddels ook zo’n zin gekregen om te gaan wandelen? Check dan voor je je wandelschoenen aantrekt nog even snel dit artikel over de Alternatieve Vierdaagse rond Haarlem. Zowel voor beginnende als ervaren wandelaars leuk om aan mee te doen!

 • Toch de Vierdaagse lopen rond Haarlem: zo doe je dat

  Als wandelfan heb je vast (net als wij) een traantje weggepinkt toen je hoorde dat de Nijmeegse Vierdaagse niet doorging....

Lees ook

Meer in deze categorie

Sport

Ga naar “Foto’s! Deze hardlopers holden zondag dwars door Haarlemse gebouwen”

Foto’s! Deze hardlopers holden zondag dwars door Haarlemse gebouwen

Ga naar “Wie wordt amateurscheidsrechter van het jaar: stem nu op jouw favoriete Haarlemmer”

Wie wordt amateurscheidsrechter van het jaar: stem nu op jouw favoriete Haarlemmer

Aangeboden door ARAG

Ga naar “Drukte op het circuit: check deze dronevideo van de Grand Prix van 2022”

Drukte op het circuit: check deze dronevideo van de Grand Prix van 2022

circuit zandvoort 2022

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99”

Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38”

Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38

 • Etos
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Alle Witte Reus single packs toiletblokken van € 19,74 voor € 6,58”

Alle Witte Reus single packs toiletblokken van € 19,74 voor € 6,58

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime