Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wij namen een kijkje op de zestig meter hoge loopbrug tussen de torens van de Nieuwe Bavo

Door Dominique Michiels 25 april 2019

Vandaag hebben wij toch wel even een behoorlijk hoogtepunt beleefd. En dat bedoelen wij heel letterlijk want wij mochten alvast de loopbrug op zestig(!) meter hoogte tussen de torens van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo uitproberen. Oftewel de Klim naar het licht. Wij kunnen alvast verklappen: het uitzicht is fantastisch. Een voorproefje krijg je in de video hierboven.

De tocht naar boven

Niet alleen het uitzicht vanaf de loopbrug is fenomenaal. De wauw-momentjes beginnen namelijk al tijdens de tocht naar boven. De steeds smaller wordende wenteltrappen maken het voor de claustrofobische mensen onder ons best een beetje spannend, maar tussendoor word je steeds getrakteerd op heel veel moois.

Vrouwentoren

De klim begint in de vrouwentoren en maakt al snel een uitstapje naar de mintgroene koepel, die van binnen misschien wel nog mooier is dan van buiten. Via een klein deurtje gaat de route verder over houten planken die over de gewelven lopen. Dat zijn stenen bollingen die door het plafond lopen en worden ook wel olifantenruggen genoemd. Gaaf!

Het uitzicht

Na een héleboel traptreden (wij telden er 268, maar er staat dat het er 275 zijn) komen we uiteindelijk aan op de top en dat is de klim méér dan waard. Vanaf de loopbrug heb je een supermooi uitzicht over heel Haarlem en zelfs verder. Je kunt de duinen, Schiphol en IJmuiden zien liggen.

Is het eng?

Van tevoren hadden wij wel verwacht dat het best spannend zou zijn op zo’n grote hoogte, maar dat viel hartstikke mee! Het is uiteraard wel wat winderig, maar de loopbrug heeft aan beide kanten heel hoge en stevige hekken waardoor het absoluut niet zo hoog voelt als het is.

Mannentoren

Zodra je klaar bent met genieten van het uitzicht kun je via de loopbrug naar de andere toren, de mannentoren, en loop je weer terug helemaal terug naar beneden. De klim naar het licht is vanaf 1 mei tot en met 31 juli geopend en is wat ons betreft een must voor iedere Haarlemmer! Bekijk hier wat meer praktische informatie:

Cool! Er komt een zestig meter hoge loopbrug tussen de torens van de kathedraal

Als je hoogtevrees hebt, vind je dit bericht misschien wat minder cool. Maar als de sky jouw (letter...