Hooikoorts in februari? Zo zit het met de pollen in Haarlem

Door Dominique Michiels 22 februari 2019

Gaat die verkoudheid maar niet over? En heb je ook nog eens last van jeukende ogen? Grote kans dat het om hooikoorts gaat. Ja, in februari. De natuur loopt namelijk een beetje voor!

Nu al hooikoorts

Op dit moment loopt de natuur twee tot drie weken voor en zolang het weer zachter dan gebruikelijk blijft, neemt deze voorsprong toe. De berken zullen dan namelijk al in maart gaan bloeien, normaal gesproken komen die pas eind maart en begin april tot bloei. En de berk veroorzaakt de meeste hooikoortsklachten…

Pollen in Haarlem

Op de site van Weeronline kun je precies zien hoeveel pollen er in de lucht hangen, waar ze vandaan komen en wat de verwachtingen per stad zijn. Zo zien we nu dus ook dat de meeste pollen van de els en hazelaar afkomen en dat dit de komende dagen nog wel blijft in Haarlem. Vanaf zondag 24 februari komen er redelijk veel pollen bij van de cyprus.

Ja, en nu?

Goed om te weten waar die droge ogen vandaan komen, maar wat kun je er dan tegen doen? Hooikoorts is helaas iets wat is aangeboren, maar dat betekent niet dat je er niks aan kunt doen! Zo zijn er gelukkig wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om klachten te verminderen. Zo helpt het dragen van een zonnebril als je buiten bent, hou je de pollen buiten door je ramen en deuren dicht te houden, tenzij het net heeft geregend. Ook helpt het om meubels regelmatig af te nemen met een vochtige doek.

Lees ook

Beachtime! Dit is wanneer de strandtenten weer open gaan

Afgelopen week(end) werden we in Haarlem al getrakteerd op heerlijk lenteweer. Terrassen stroomden v...

Deze Haarlemse basisscholen scoorden supergoed op de eindtoets (en deze minder goed)

De verplichte eindtoets in groep 8, voorheen beter bekend als de cito-toets, levert naast resultaten...

Binnenkijken bij Michelle (30): ‘Er zijn veel dingen in dit huis die je niet verwacht’

Michelle (30) en haar vriend Dennis (33) wonen samen met hun katjes Pom en Felix aan de Amsterdamsev...

Meer over

Gezondheid Weer