Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom je op de Randweg vaak lang moet wachten en andere vragen over Haarlemse stoplichten beantwoord

Door Roel Diender 25 mei 2020

Gemeente Haarlem stelde enkele weken geleden verschillende stoplichten anders in, zodat fietsers meer groene lichten hebben en ze niet te lang bij elkaar moeten staan wachten. Dat zette sommige lezers van ons aan het denken en wij kregen verschillende vragen binnen over de Haarlemse stoplichten.

Wij hebben deze voorgelegd aan de medewerkers van de gemeente en zij zochten alles voor ons uit. Daardoor zijn we weer wat wijzer geworden over de Verkeersregel Installaties (VRI’s) van onze stad. We zetten de vragen en antwoorden op een rijtje.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Hoe worden de verkeersregel installaties ingesteld/afgesteld?

Inhakende op de anders afgestelde stoplichten voor fietsers vroegen wij ons af hoe makkelijk of moeilijk het is om een stoplicht aan te passen. Wat blijkt: ‘tijdelijke beperkte aanpassing zoals korter of langer groen is redelijk eenvoudig mogelijk, maar complete wijzigingen duren meestal meerdere weken tot maanden.’

Hoe worden de verkeersregel installaties ingesteld/afgesteld?

Maar hoe worden die stoplichten dan ingesteld of afgesteld? Want dat verschilt natuurlijk per kruispunt. Volgens de gemeente ‘worden de verkeersstromen geanalyseerd bij het plaatsen of vervangen van het verkeerslicht en wordt er een regeling uitgewerkt. Bij grote wijzigingen in de directe omgeving wordt de regeling tussentijds geactualiseerd.’

Hoe vaak wordt er gekeken naar een verbetering van de instelling van de stoplichten?

De stoplichten kunnen dus ‘tussentijds geactualiseerd’ worden, maar hoe vaak wordt er eigenlijk gekeken naar de stoplichten? Blijkbaar zijn daar ‘geen richtlijnen voor’. Dat verschilt per locaties waar stoplichten staan. Zo worden in de komende weken diverse regelingen gewijzigd in de Waarderpolder, Bolwerkenroute en Lange brug. We zijn benieuwd of jullie er iets van merken.

Waarom is er geen groene golf op de Randweg en Schipholweg?

Dan de vraag waar wij ook zeer benieuwd naar waren. Waarom is er geen groene golf op de Randweg en Schipholweg? Je weet wel, dat je in één ruk kan doorrijden zonder dat ieder stoplicht op rood springt. Wat blijkt, die groene golf is er wel, maar ‘is nu uitgeschakeld tijdens de coronacrisis omdat er een forse daling is van de hoeveelheid verkeer. Eveneens zijn ze uitgeschakeld om fietsers en voetgangers vaker groen te geven om ophoping van fietsers en voetgangers zoveel mogelijk te voorkomen.’ Wat wij ook niet wisten is dat de Randweg, inclusief de verkeerslichten, in eigendom en beheer zijn van de provincie Noord-Holland.

Mocht je dus binnenkort met de auto mopperend voor een rood stoplicht staan op de Randweg, bekijk het van de positieve kant: jij kan nog wat langer comfortabel in de auto blijven zitten en de fietsers hoeven minder lang, in weer en wind, bij het stoplicht te staan. Win-win toch?

Meer vragen?

Hebben jullie meer vragen over situaties in de stad, mail ons gerust of stuur een bericht op onze Facebookpagina. Dan proberen wij voor jullie antwoorden op die vragen te krijgen.

Lees ook:

Ben jij klaar voor 1 juni? Test je kennis met deze coronaquiz

Mag ik nu met vrienden afspreken in het Burgemeester Reinaldapark? En met hoeveel mensen kan ik stra...
David Michielen voor Maand van de Amateurkunst

David heeft last van oorsuizen: ‘door muziek raak ik mijn beslommeringen kwijt’

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je sc...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶