Haarlems mysterie opgelost: daarom is het verkeerslicht voor voetgangers bij ’t Verwulft een meisje
Heb je weleens goed gekeken naar het verkeerslicht voor voetgangers bij ’t Verwulft? Grote kans van niet. Het is zo’n…
We hebben allemaal al wel eens stilgestaan bij een Haarlems verkeerslicht. Maar hoe werken die dingen nou eigenlijk? Wij zochten het uit!
Wij hebben deze voorgelegd aan de medewerkers van de gemeente en zij zochten alles voor ons uit. Daardoor zijn we weer wat wijzer geworden over de Verkeersregel Installaties (VRI’s) van onze stad. We zetten de vragen en antwoorden op een rijtje.
Dit artikel verscheen eerder in mei 2020 op indebuurt Haarlem
Inhakende op de anders afgestelde verkeerslichten voor fietsers vroegen wij ons af hoe makkelijk of moeilijk het is om een stoplicht aan te passen. Wat blijkt: ’tijdelijke beperkte aanpassing zoals korter of langer groen is redelijk eenvoudig mogelijk, maar complete wijzigingen duren meestal meerdere weken tot maanden.’
Maar hoe worden die verkeerslichten dan ingesteld of afgesteld? Want dat verschilt natuurlijk per kruispunt. Volgens de gemeente ‘worden de verkeersstromen geanalyseerd bij het plaatsen of vervangen van het verkeerslicht en wordt er een regeling uitgewerkt. Bij grote wijzigingen in de directe omgeving wordt de regeling tussentijds geactualiseerd.’
De verkeerslichten kunnen dus ’tussentijds geactualiseerd’ worden, maar hoe vaak wordt er eigenlijk gekeken naar de stoplichten? Blijkbaar zijn daar ‘geen richtlijnen voor’. Dat verschilt per locaties waar lichten staan. Zo worden in de komende weken diverse regelingen gewijzigd in de Waarderpolder, Bolwerkenroute en Lange brug. We zijn benieuwd of jullie er iets van merken.
Dan de vraag waar wij ook zeer benieuwd naar waren. Waarom is er geen groene golf op de Randweg en Schipholweg? Je weet wel, dat je in één ruk kan doorrijden zonder dat ieder verkeerslicht op rood springt. Wat blijkt, die groene golf is er wel, maar ‘is uitgeschakeld tijdens de coronacrisis omdat er een forse daling is van de hoeveelheid verkeer. Eveneens zijn ze uitgeschakeld om fietsers en voetgangers vaker groen te geven om ophoping van fietsers en voetgangers zoveel mogelijk te voorkomen.’ Wat wij ook niet wisten is dat de Randweg, inclusief de verkeerslichten, in eigendom en beheer zijn van de provincie Noord-Holland.
Mocht je dus binnenkort met de auto mopperend voor een rood stoplicht staan op de Randweg, bekijk het van de positieve kant: jij kan nog wat langer comfortabel in de auto blijven zitten en de fietsers hoeven minder lang, in weer en wind, bij het stoplicht te staan. Win-win toch?
Hebben jullie meer vragen over situaties in de stad, mail ons gerust of stuur een bericht op onze Facebookpagina. Dan proberen wij voor jullie antwoorden op die vragen te krijgen.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Haarlem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Haarlem.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper