Idse zit bij de Zandvoortse Reddingsbrigade: ‘Dit moet je doen als je in een mui terecht komt’
Idse Termaat (21) is al zeven jaar vrijwilliger bij de Zandvoortse Reddingsbrigade. Wij spraken hem over de drukke zomer aan...
Stel: tijdens een rondje varen met vrienden door Haarlem kapt je motor er ineens mee. Of erger nog: iemand op de boot wordt onwel. Tja, wat doe je dan? Nou, in elk geval iets anders dan wanneer je aan wal bent.
In je telefoon moet je drie telefoonnummers opslaan die handig zijn voor wanneer je op het water onverwachts pech of nood hebt. Het alarmnummer 112, het nummer van Kustwacht Nederland en van hulpverleners die je kunnen helpen bij pech.
Wie je in geval van nood belt, is afhankelijk van je locatie. Kustwacht Nederland is verantwoordelijk voor zoek- en reddingsacties op:
Verkeer je in één van deze gebieden in gevaar? Dan bel je direct met de kustwacht op 0900-0111. Je kunt ook 112 bellen, maar dan word je doorverbonden naar de kustwacht. De medewerkers van deze reddingsorganisatie coördineren alle noodoproepen die binnenkomen. Zij beoordelen welke hulp je nodig hebt en zetten dit in actie. Bij alle overige locaties – denk aan grachten en kanalen – bel je in geval van nood naar 112.
Als je pech op het water krijgt, maar niet in gevaar bent, bel je niet de kustwacht of 112. Net als met pech langs de weg, bel je de alarmcentrale van een hulpverlener die hier in gespecialiseerd is. Per regio zijn er verschillende bedrijven die je bij waterpech kunnen helpen. Op de website van Kustwacht Nederland vind je hier meer informatie over.
In onze gids
Populaire rubrieken