Haarlemse verkeerslichten: daarom moet je op de Randweg vaak wachten en andere weetjes
We hebben allemaal al wel eens stilgestaan bij een Haarlems verkeerslicht. Maar hoe werken die dingen nou eigenlijk? Wij zochten…
Tijdens een wandeling of fietstocht door Haarlem sta je te wachten bij een verkeerslicht. Je drukt op het knopje. Na een paar seconden word je ongeduldig. Nog een paar keer drukken dan maar, wie weet gaat het licht dan sneller op groen. Is dit een terechte gedachte of heeft het aantal keer drukken op de knop geen invloed op de snelheid van een verkeerslicht?
Dat we niet de enige zijn die vaker op het knopje drukken, zien we geregeld als we met mede-Haarlemmers voor het stoplicht staan. Herkenbaar?
Heeft dat eigenlijk wel nut? Luuk Misdom heeft het verlossende antwoord. Hij is commercieel verkeerskundige bij Vialis, een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer. “Het antwoord is dat het geen verschil maakt. Vaker drukken heeft geen zin en ook het knopje langer indrukken maakt geen verschil.”
Hoe werkt het stoplichtproces precies? Het merendeel van de verkeerslichten voor voetgangers en fietsers werkt op aanbod. Als je op de knop drukt, word je aanvraag meegenomen. Luuk: “Dan is het een kwestie van wachten. Het kan lang of kort duren, dat is afhankelijk van de volgorde. Bij veel verkeerslichten brandt een lampje als je op de knop druk of staat de melding ‘wacht op groen’. Dan weet je dat je aanvraag geregistreerd is door het verkeerslicht.”
Luuk vertelt dat een klein aantal verkeerslichten een automatisch ‘programma’ heeft. De lichten verspringen automatisch, ongeacht of je wel of niet drukt op de knop. Conclusie: het proces wordt in beide gevallen niet versneld door meerdere keren op de knop te drukken.
Tegenwoordig liggen voor fietsers detectielussen onder het wegdek, hierdoor hoef je helemaal niet meer op een knop te drukken. Desondanks blijft een knop bij een verkeerslicht voor meerdere functies handig. Een fietser mist de lus misschien. Aan AD vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen dat een knop uit psychologisch oogpunt ook helpt: “Door op de knop te drukken, krijg je het gevoel dat je er invloed op hebt en dat werkt positief. Tenzij je heel lang moet wachten, dan wordt het juist weer frustrerend.”
In onze gids
Populaire rubrieken