Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Zuid-Schalkwijkerweg gaat op schop en dit is de reden

Door Roel Diender 2 juni 2020

De Zuid-Schalkwijkerweg wordt flink op schop genomen door gemeente Haarlem en het Hoogheemraadschap van Rijnland. De weg, die deels ook als dijk dient, zal vernieuwd worden.

De Zuid-Schalkwijkerweg, die vreemd genoeg ten westen van de wijk Schalkwijk ligt, wordt over een lengte van 1,9 kilometer vernieuwd. Van die afstand is 1,4 kilometer ook de waterkering van het Spaarne. Daarom werken beide partijen samen om zo het hele plaatje te verbeteren.

Verstevigen

De gemeente neemt het vernieuwen van de weg voor haar rekening en Rijnland de versteviging van de dijk. De dijk moet weer stabiel gemaakt worden én op de juiste hoogte worden gebracht. Om dat te kunnen realiseren worden de sloten langs de dijk voor een deel verplaatst en moeten een aantal bomen gekapt worden. Daarvoor in de plaats komen bomen terug op plekken waar ze geen gevaar vormen voor de stabiliteit van de dijk. Met bewoners en de wijkraad is al overleg gestart over de keuze van het groen en de bomen die na de renovatie moeten worden aangeplant.

Van start

De werkzaamheden zullen eind van dit jaar van start gaan en moeten eind 2021 afgerond zijn. De gemeente, HH-Rijnland en de Antea Group zijn bezig met het opstellen van het voorlopig ontwerp voor de werkzaamheden aan de dijk. Naar verwachting wordt dit voorlopig ontwerp na de zomer worden goedgekeurd.

Geschiedenis

Ooit lag op deze dijk langs het Spaarne een smal zandpad. In de loop van de tijden is deze weg verhard en is het Zuid-Schalkwijkerweg gaan heten. Vanwege het steeds intensievere gebruik is de weg jaren geleden geasfalteerd en breder gemaakt. Door deze wegverbreding en het verkeer is de dijk in de loop van de jaren verzakt en instabiel geworden. Dit heeft ook gevolgen voor de weg, want de dijk is op sommige delen zo steil dat deze hier en daar zelfs afbrokkelt.

Lees ook:

Een autoluwe Vijfhoek: dit is wanneer de eerste stappen gezet gaan worden

De Vijfhoek: nu al een zeer geliefde wijk in Haarlem. Woon jij in deze gezellige buurt? Dan zul je v...

Goed toeven: hier zit je op de zonnigste terrassen van Haarlem

Het is bijna zover! Op 1 juni mogen we, mits we ons aan de regels houden, weer op een terras toeven....

Door tijdelijke regels wordt de Grote Markt een groot terras

Je leest het goed, de Grote Markt in Haarlem wordt één groot terras. Of ja, bijna dan. Door de coron...