De ventweg naast de Amsterdamsevaart wordt vernieuwd en dit zijn de plannen

Door Dominique Michiels 19 maart 2019

De ventweg naast de Amsterdamsevaart, het stuk tussen de Prins Bernhardlaan en Station Spaarnwoude, wordt vernieuwd. Dit stukje is namelijk onderdeel van een snelle fietsverbinding tussen Haarlem en Amsterdam. Wij zochten uit wat de plannen precies zijn.

Ventweg

Als je in de buurt van Station Spaarnwoude woont, fiets je vast weleens over de ventweg langs de Amsterdamsevaart richting het station of de Ikea. Het is dan altijd even oppassen, want er zitten behoorlijk veel gaten in de weg. De ventweg is ook de weg die je neemt als je met de fiets richting Amsterdam gaat.

Snelle fietsverbinding

Het vernieuwen van de ventweg is onderdeel van het plan voor een ‘snelle fietsverbinding’ tussen Haarlem en Amsterdam. Met het verbeteren van de weg, wil de gemeente de weg naar Amsterdam met de fiets comfortabeler maken.

De vernieuwing

Dit is wat er gaat gebeuren: er komt nieuw asfalt, de parkeervakken verdwijnen, er komen nieuwe bomen en als het nodig is ook nieuwe lantaarnpalen. De bedrijven, woningen en begraafplaats blijven na de opknapbeurt gewoon bereikbaar. Wel wordt de straat autoluw. Dat komt er dan zo uit te zien:

Fietsstraat

Wij spraken met Mirle van Huët namens het projectbureau en wij vroegen haar hoe de straat precies autoluw wordt gemaakt: “Het wordt een fietsstraat met rood asfalt. Daarnaast wordt het voor auto’s lastig gemaakt om te parkeren. Er worden hagen geplaatst aan de bermkant en een hoge stoep aan de andere kant. Er wordt geen parkeerverbod ingesteld, omdat we een ‘wildgroei’ aan borden willen voorkomen.”

En wat als blijkt dat auto’s alsnog proberen te parkeren en fietsers daar overlast van hebben? “Dan kan het alsnog zijn dat er een parkeerverbod komt,” vertelt Mirle ons.

De planning

Op de planning staat om na de zomervakantie van 2019 te beginnen met het vernieuwen van de ventweg. Voor meer informatie kijk je hier en mocht je willen reageren op het voorlopige ontwerp, kijk dan even hier.

Lees ook

We krijgen er een nieuw stukje stad bij: de Oostpoort en dit zijn de plannen

Grote kans dat je de naam Oostpoort nog niet eerder gehoord hebt. Dit wordt namelijk een nieuw stukj...

5 x de intense emoties die fietsers tijdens een weekje harde wind meemaken (in gifjes)

Fietsende strijders: we salute you! Al dagen staat er een snoeiharde wind en laten we er vooral geen...

Leuk volgens local Pauline (30): ‘Ik fiets graag een stukje om, zodat ik via het koeienpaadje naar huis kan’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...