Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verbouwing oude Koepelgevangenis van start & wanneer het af moet zijn

Door Romée Lagerveld 10 juni 2020

Het is al een tijdje bekend dat het iconische gebouw de Koepel in Haarlem verbouwd gaat worden. Maar nu is het startsein dan ook echt gegeven: de verbouwing is nu officieel van start! Wat er ook alweer precies ging gebeuren? Wij zetten alle plannen voor de Koepel nog eens op een rijtje en laten je weten wanneer de vernieuwde Koepel af zal zijn.

Wethouder Roduner na overhandiging van restauratievergunning. En kondigt omgevingsvergunning aan – geen bezwaren meer tegen de invulling van de koepel.

Posted by Open de Koepel on Wednesday, June 3, 2020

 

Goed nieuws: de restauratievergunning en omgevingsvergunning voor de verbouwing zijn geregeld, dus de vernieuwde Koepel kan nu echt gerealiseerd worden. Dit zijn de plannen:

Woningen

Fijn voor woningzoekenden: in de Koepel komen 250 studentenwoningen en 100 sociale huurwoningen. Volgens de organisatie van de Koepel worden het ‘compacte zelfstandige eenheden’.

Onderwijs

Ook komt er in de Koepel een onderwijsinstelling: Haarlem University of Applied Sciences for Small & Medium Business. Hiermee wordt het academische onderwijs terug naar Haarlem gehaald. Er komen verschillende bachelor- en masterprogramma’s op hbo- en wo-niveau.

Bioscoop

In de nieuw te bouwen kelder onder het complex, komt bioscoop de Filmkoepel. Er komen zes zalen met per zaal zo’n honderd stoelen. Er wordt een breed aanbod aan films gedraaid, van documentaires tot Hollywood blockbusters. De filmzalen kunnen ook worden ingezet voor gastcolleges en evenementen.

Werkplekken

Er komt een mkb-hub, genaamd Cupola XS (spreek uit: access). Ondernemingen kunnen hiervoor binnenkort een plek reserveren. Zij betalen dan een vast bedrag per maand voor één of meerdere medewerkers voor toegang tot werkplekken, workshops en trainingen. Er zijn zo’n 700 plekken te vergeven.

Horeca, groen en museum

De Koepel moet een open, toegankelijke sfeer krijgen. Een plek waar Haarlemmers, studenten, toeristen en werkenden elkaar ontmoeten. Daarom komen er op verschillende plekken, zowel buiten als binnen, diverse horeca en groen. Ook komt er een mini-museum over Hannie Schaft, verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het unieke karakter van de oude Koepelgevangenis zal blijven bestaan: de cellen blijven intact, net als veel monumentale details.

Tekst loopt verder onder de foto’s

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

De indeling

Het overzicht een beetje kwijt? Zo wordt de vernieuwde Koepel ingedeeld:

  • -1: Filmkoepel
  • >0: Openbaar toegankelijke Koepel met verschillende functies zoals leescafé, mini-museum Hannie Schaft en meer
  • +1: Onderwijs
  • +2: Onderwijs en werkplekken
  • +3: Werkplekken
  • De woningen komen in de bijgebouwen

Dit is wanneer de vernieuwde Koepel af is

Ynte Bakhuizen van organisatie Open de Koepel laat ons weten dat er zo’n anderhalf jaar nodig is voor de verbouwing van de Koepel. Eind 2021 of begin 2022 zal deze dus af moeten zijn en open voor publiek. De aspecten buiten de Koepel, zoals de woningen en de horeca, zullen waarschijnlijk nog iets langer op zich laten wachten. Wij zijn in elk geval super benieuwd hoe het er allemaal uit komt te zien, en houden jullie natuurlijk op de hoogte van de voortgang.

Lees ook

Koepelgevangenis Haarlem

Binnenkijken bij de koepel met gevangenisbewaarder Marc: ‘Ik ben voorstander van de ouderwetse, harde aanpak’

Gevangenisbewaarder Marc werkt al 17 jaar in gevangenissen en vertelt ons over zijn tijd in de Haarl...
tuinieren haarlem

Tuinhuisje bouwen of bonje met de buren: zo bepaal je de erfgrens in Haarlem

Je wilt een uitbouw plaatsen of je hebt bonje met de buren over de schutting of een boom. Dit zijn s...
Winactie restaurant Parck Haarlem

Haarlemse winactie: win 10 x een cadeaubon t.w.v. €25,- van restaurant Parck

Yes, we mogen eindelijk weer genieten van de Haarlemse horeca en terrasjes!* Om dat te vieren maak j...

Meer over

Nieuws Wonen