Ten Boom juweliers gaat na 182 jaar dicht en dit gaat er gebeuren met het pand

Door Dominique Michiels 20 maart 2019

Ja, je leest het goed. Al 182 jaar bevindt juwelier Ten Boom zich in het hoekpand van de Barteljorrisstraat. We horen je denken, waarom vertrekt er wéér een begrip uit Haarlem?! Dus dat hebben we even voor je uitgezocht.

Familie Ten Boom

We nemen je eerst even mee naar het begin van de juwelier. In 1837 startte Willem ten Boom er een klokken- en horlogewinkel. Zijn kleinzoon, Casper ten Boom, neemt de winkel van zijn vader over in 1891.

Casper woonde eerst in Amsterdam maar woonde vanaf 1897 weer met zijn gezin boven de winkel. Ook zijn dochter Corrie wordt horlogemaker. In 1924 wordt zij zelfs de eerste gediplomeerde vrouwelijke horlogemaker in Nederland.

De oorlog

Tijdens de oorlog had het gezin onderduikers in huis. Daarvoor hadden ze ook een geheime kamer gebouwd. Alleen Corrie heeft uiteindelijk de oorlog overleefd en zij is bekend geworden met haar verhaal.

Er zijn boeken en films over de Haarlemse gemaakt én in 1988 is in het oude huis van de familie het Corrie Ten Boomhuis als museum ontstaan wat nu nog steeds bestaat. En al die tijd is ook de juwelier blijven bestaan.

Tekst loopt verder onder de foto

Ten Boom juwelier in 1975. Foto: Noord-Hollands Archief

De juwelier

De afgelopen 17 jaar waren Stèph en Arja Ibink eigenaren van de winkel. Stèph vertelt ons: “De winkel gaat stoppen omdat wij met pensioen gaan en het museum de ruimte van de winkel gaat gebruiken. Het blijft nog steeds een winkel, maar het wordt een museumwinkel.”

Zijn er in de winkel straks wel nog horloges te vinden? “Ja, zeker. Ik blijf zelf ook assisteren als vrijwilliger en blijf de speciale Ten Boom horloges maken. Die worden veel door toeristen gekocht.”

Sluiten

Het duurt nog even voordat de winkel daadwerkelijk sluit. “Het kan nog wel zes tot acht weken duren.” Tot het moment van sluiten is er een opheffingsuitverkoop bij de juwelier.


Meer over Ten Boom Juweliers ontdekken?

Ten Boom Juweliers juweliers

Vandaag gesloten

Barteljorisstraat 19, Haarlem

Bekijk meer:juweliers

Meer lezen

Binnenkijken bij de bijzondere Wereldkeuken: ‘Het is méér dan alleen een restaurant’

Ben jij weleens bij de Wereldkeuken geweest? Onlangs brachten wij een bezoekje aan deze bijzondere p...

Deze 5 unieke kledingboetiekjes vind je echt alleen in Haarlem

Haarlem is zo’n heerlijke winkelstad! Er zijn zo veel leuke straatjes met bijzondere kledingwinkels....

Jammer! Yüksel Delicatessen stopt met de winkel in de Anegang

Olijven, huisgemaakte hummus en meer Mediterraanse lekkernijen. Dat vind je bij Yüksel Delicatessen ...

Meer over

Nieuws Winkelen