Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kom kilo’s aardappels redden op Nationale Aardappelberg Dag in Haarlem

Door Romée Lagerveld 27 juni 2020

Op zaterdag 27 juni verschijnt er in Haarlem bij Tuinderij de Waardering een heuse aardappelberg. Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van lokale telers namelijk vol met grote restpartijen frietaardappels. Zonde, toch? Laten we deze piepers redden en daarmee de boeren een steuntje in de rug geven.

De weggevallen vraag naar friet vanuit festivals, export en de horeca is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels blijven liggen en wordt met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is vaak lager dan de kostprijs, wat niet alleen de boer benadeeld, maar wat ook zorgt voor honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Nationale Aardappelberg Dag

Zaterdag 27 juni is daarom door diverse initiatiefnemers in Nederland omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag. Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Door deze coronacrisis zijn voedselketens over de hele wereld verstoord. Dit leidt aan de ene kant tot voedseltekorten en aan de andere kant tot enorme overschotten. Met acties als deze willen wij bijdragen aan oplossingen om deze overschotten niet te laten verspillen en vooral aan een meer veerkrachtig voedselsysteem, met goed voedsel voor iedereen.”

Kom aardappels scheppen bij Tuinderij de Waardering in Haarlem

Wil jij ook meehelpen om deze aardappels te redden? Bij Tuinderij de Waardering kun je zaterdag onbeperkt aardappels komen scheppen voor €4,50,-. In verband met de coronamaatregelen moet je je van te voren even registreren via de app van Too Good To Go.

Dit is een initiatief van Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs in samenwerking met aardappelboeren, Too Good To Go, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedsel Verbindt, Provincie Noord-Holland, Gemeente Haarlem, Rabobank Haarlem-IJmond en Food Cabinet. Ga naar aardappelberg.nl voor meer informatie over partners en locaties.

Wil je er gelijk een leuk dagje uit van maken? Naast Tuinderij de Waardering vind je ook de Plukweide, waar je voor een paar euro een prachtige bos verse bloemen kunt plukken:

Bloemen plukken in Haarlem in de Plukweide

Zelf bloemen plukken in Haarlem? Dat kan in deze prachtige tuin gerund door Erwin & Merel

Wat staat er gezelliger dan een verse bos bloemen op tafel, niets toch? Haarlem staat rond deze tijd...

Lees ook

wandelroutes Haarlem

7 x de mooiste wandelroutes in de natuur rond Haarlem volgens wandelfanaat Annemieke

Lekker struinen door onze prachtige stad is natuurlijk altijd fijn. Maar kijk ook eens buiten de sta...

Het dak op: bezoek het kakkertje van de KoepelKathedraal

De KoepelKathedraal in Haarlem is een uniek gebouw, zowel van binnen als buiten en van boven en onde...

Nieuwe hotspot: Lief Leven heeft eerste fysieke winkel geopend in Haarlem

Misschien ken je ze wel: de gedichtjes van 'Lief Leven'. Al sinds haar vijftiende schrijft Nanne van...

Plonzen maar: hier mag je zwemmen in Haarlem en omgeving

Wat een hitte hè? De hele week schijnt de zon en met temperaturen van zo’n 28 en 29 graden wordt het...