6 x Haarlemse zaken waarvan niemand weet hoe je de naam uitspreekt

Door Dominique Michiels 6 maart 2019

Spreek je Diga op z’n Italiaans uit, of toch op z’n Hollands? En hoe spreek je tongbreker Popocatepetl in één keer goed uit? Er is een aantal zaken in Haarlem waarvan eigenlijk niemand weet hoe je de naam nou precies uitspreekt. Tijd voor een lijstje met natúúrlijk ook meteen de juiste uitspraak!

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Italiaans restaurant Diga

Ogenschijnlijk is de naam van dit restaurant niet lastig. Vier eenvoudige letters, hoe moeilijk kan het zijn? We horen vooral twee varianten voorbij komen. Diga met een harde Hollandse ‘g’ en de Italiaanse zachte ‘g’ die je achter in je mond uitspreekt. Logischerwijs zou je denken, een Italiaans restaurant dus ik spreek het op z’n Italiaans uit, maar niets is minder waar!

Met één belletje naar het restaurant wordt er opgenomen met Diga met een harde g. We vragen de medewerkster gelijk ook even wat de naam eigenlijk betekent: “Wij zitten in de Damstraat en Diga betekent Dam in het Italiaans, dus vandaar.” De reden waarom ze ervoor gekozen hebben om het op z’n Hollands uit te spreken, weet de medewerkster eigenlijk niet.


Meer over Restaurant & Bar Diga ontdekken?

Restaurant & Bar Diga bars

Nu open17:00 - 02:00

Damstraat , Haarlem

Bekijk meer:bars

Mexicaans restaurant Popocatepetl

De uitspraak van het Mexicaanse restaurant Popocatepetl is eigenlijk heel simpel: je spreekt het namelijk gewoon zo uit als het er staat. Maarja, dat is wel iets makkelijker gezegd dan gedaan…vooral die ‘l’ die na die ‘t’ komt maakt het een echte tongbreker.

Om te oefenen raden we je aan om bovenstaand filmpje een paar keer te bekijken (geheel op eigen risico – het blijft nogal in je hoofd hangen). Trouwens, de naam Popocatepetl komt van de gelijknamige actieve vulkaan op de op een na hoogste berg van Mexico. Weet je dat ook weer!


Meer over Popocatepetl ontdekken?

Popocatepetl lunch

Nu gesloten12:00 - 22:00

Riviervismarkt 1-3, Haarlem

Bekijk meer:lunch

Café Bruxelles

Sommige Haarlemmers denken nu misschien: hoezo staat deze naam in het rijtje? Maar geloof ons, er worden nog vaak foutjes gemaakt en mensen buiten Haarlem snappen er al helemaal niks van. We hebben weleens mensen café bruselles horen zeggen precies zoals het er staat, geen grap.

Maar het is natuurlijk Bruxelles op zijn Frans uitgesproken. Dus café brussèl en niet brussel en al helemaal geen bruselles. Bruus is trouwens de afkorting van stamgasten en personeel, dus dat mag natuurlijk ook.


Meer over Cafe Bruxelles ontdekken?

Cafe Bruxelles eetcafés

Nu open17:00 - 01:00

Lange Wijngaardstraat 16, Haarlem

Bekijk meer:eetcafés

Restaurant Maita

Dit restaurant opende in de zomer van 2018 in de Lange Veerstraat haar deuren. Geen gebruikelijke naam, dus niet zo gek dat we even na moeten denken hoe we dit precies uitspreken. Laten we beginnen bij de betekenis: Maita is de naam van een Peruaanse zonnegodin. Qua uitspraak zijn er meerdere variaties mogelijk, spreek je het uit als maai – taa, mai – ta, mai – taa of maai – ta? Volg je het nog? Goed nog eentje dan, en dan gelijk de enige echte juiste uitspraak: ma – hi – ta.


Meer over Maita ontdekken?

Maita restaurants en horeca

Nu open18:00 - 01:00

Lange Veerstraat 45, Haarlem

Bekijk meer:restaurants en horeca

Wokrestaurant Teparos

Het Thaise wokrestaurant op de Gedempte Oude Gracht is bij velen wel bekend. Sinds 2003 is het restaurant voor een snel wokgerecht in Haarlem te vinden. Maar nu is de vraag, spreek je al die tijd de naam van dit restaurant nu juist uit of niet? Het is natuurlijk de bedoeling dat je het op z’n Thais uitspreekt. De gemiddelde Nederlander spreekt dit natuurlijk niet, dus horen we varianten als té – paa – ros en tè – pà – ros, wat is nu het juiste?

Geen van beide. Het is: té – pà – rós. En dat dan heel snel uitspreken. Ja, zo simpel is het niet! En ben je benieuwd wat je dan eigenlijk zegt? Het is een Thaise uitspraak voor ‘eten van de hemel’, vertelt een medewerker van het wokrestaurant aan ons.


Meer over Teparos ontdekken?

Teparos thaise restaurants

Nu open12:00 - 22:30

Gedempte Oude Gracht 48R, Haarlem

Bekijk meer:thaise restaurants

Café Samabe

Oke, dit Indonesische restaurant is echt net nieuw dus op zich is het niet heel gek dat we nog niet precies weten hoe we dit uitspreken. En dat heeft dan vooral te maken met die laatste ‘e’. Spreken we die net zo uit als de ‘é’ in café of juist als ‘è’. Wij hebben het antwoord voor je. Het is net als café dus saa – maa – bee. Het betekent trouwens niets, de eigenaar heeft de naam zelf verzonnen. Samasama betekent samenzijn en daar is het een verbastering van. Weet je dat ook weer!

Hotspotalert! Vanaf vandaag is Café Samabe geopend en zo ziet het eruit

Nog geen maand geleden is restaurant Bon Vivant uit het monumentale pand op de hoek van de Korte en ...

Meer over Café Samabe ontdekken?

Café Samabe indonesische restaurants

Vandaag gesloten

Korte Veerstraat 1, Haarlem

Bekijk meer:indonesische restaurants

Lees ook

Haarlems mysterie: waarom is het verkeerslicht voor voetgangers op Verwulft een meisje?

Heb je weleens goed gekeken naar het verkeerslicht voor voetgangers bij Verwulft? Grote kans van nie...

Wil je zien: 15 x hilarische namen van wifi-netwerken in Haarlem

Laten we eerlijk zijn: Haarlemmers zijn gewoon de leukste mensen. Sociaal, gezellig en ook nog eens ...

Cool! Je kunt vanaf vandaag een rondje Haarlem doen met de restauranttrein

Eten en Haarlem zijn een perfecte combinatie. Overal in de stad heb je de heerlijkste restaurants en...
Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶