Op deze plekken zijn nesten van de eikenprocessierups gevonden en meer over de situatie in Haarlem

Foto: ANP

In het hele land is de eikenprocessierups een veelbesproken onderwerp. Maar hoe zit het nu precies met de rups in Haarlem? Zijn er veel nesten of juist niet? En wat doet de gemeente eraan? Wij zochten het uit!

Voor als je het gemist hebt: de eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Deze vlinder legt zijn eitjes in de toppen van eikenbomen. Als de rupsen uitkomen, gaan zij vanuit de nesten in een grote groep op zoek naar voedsel in de toppen van de bomen: de zogenaamde ‘processies’.

Klachten

De haartjes van deze rups kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. De pijlvormige haartjes hebben kleine weerhaakjes die de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Daarbij komen stoffen vrij die een soort allergische reacties oproepen. De klachten kunnen bestaan uit jeuk en huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties. Dat kan komen door direct contact met de huid, maar ook door brandharen die door de wind zijn meegenomen. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot weken.

Op deze plekken in en rondom Haarlem zijn nesten gespot

Op 26 juni maakte Spaarnelanden bekend dat er in Haarlem meerdere nesten gevonden waren in zeventien eiken in de Waardepolder op de A. Hofmanweg. Op 25 juni zijn de nesten door een bedrijf verwijderd. Hoe is de situatie op dit moment in Haarlem? Spaarnelanden vertelt ons: “Ondertussen zijn er meer nesten gevonden in Haarlem. Het gaat gelukkig wel om kleine nesten. Dat wil zeggen dat de nesten ongeveer zo groot zijn als een tennisbal. Er zijn nesten gevonden in de Waarderpolder, Haarlem Zuid-West, Haarlem-Noord en Schalkwijk. Bij het aantreffen van een nest markeert Spaarnelanden de boom met een lint met daarop ‘eikenprocessierups’, zodat inwoners zijn gewaarschuwd. Vervolgens worden nesten zo snel mogelijk weggehaald. Locaties waar veel mensen komen hebben daarbij prioriteit.”

Geen nesten in de binnenstad

“We controleren op nesten in parken waar veel mensen komen, zoals het Molenplaspark en het Reinaldapark. Daarnaast worden er feromoonvallen opgehangen aan de rand van Haarlem, waar de rupsen Haarlem binnen komen. In de omgeving rondom de vallen controleren we ook op nesten. En we controleren locaties wanneer er een melding binnenkomt.” Op dit moment zijn er geen meldingen van nesten in de binnenstad van Haarlem. Volgens Spaarnelanden kunnen de feromoonvallen daar voor gezorgd hebben.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Foto: ANP

Nesten in de buurt van Haarlem

In de buurt van Haarlem zijn ook nesten gevonden:

 • Donderdag 28 juni is er een nest gevonden bij de hoofdingang van Linnaeushof aan de Glipperweg in Bennebroek. Op 30 juni stond in het Haarlems Weekblad dat het nest zo spoedig mogelijk verwijderd zou worden.
 • In Heemstede is een nest aangetroffen bij de ingang van Groenendaal aan de Sparrenlaan. Dit nest zou ook verwijderd worden, lezen wij op Haarlem105.
 • In Bloemendaal zijn drie nesten gespot meldt Haarlem105. Of deze nesten inmiddels weggehaald zijn, is niet bekend. Wel lezen wij in het Noordhollands Dagblad dat de gemeente Bloemendaal 6.000 euro uittrekt voor de bestrijding van de eikenprocessierups.

Gemeente is verantwoordelijk

De gemeente zelf is verantwoordelijk voor de bestrijding van rups. Op NU.nl lezen wij dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om dit om te zetten naar landelijke verantwoordelijkheid vanwege de ‘uitbraak’ dit jaar.

De provincies Noord-Brabant, Drenthe en Overijssel hebben vaak het meeste last van de rups. Dit heeft deels te maken met dat er veel eiken in die provincies zijn, maar ook met de bestrijding van de gemeente. Preventie door het bespuiten of kappen van bomen, zou namelijk de beste aanpak zijn. Maar daar hebben niet alle gemeenten budget voor of bedrijven die de rupsen bestrijden, hebben geen tijd.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Foto: ANP

 

Melden

Mocht je een nest van de eikenprocessierups tegenkomen in Haarlem of omgeving, meld dit dan bij de gemeente via www.haarlem.nl/melding-doen-of-vraag-stellen of telefoonnummer 14 023. En vermijd het nest vooral! Wij zijn wel benieuwd of er veel mensen zijn met klachten van de rups. Heb jij klachten? Laat het ons weten via een mailtje.

Lees ook

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Krijgen we nog winterweer in Haarlem? Dit is de verwachting voor februari”

Krijgen we nog winterweer in Haarlem? Dit is de verwachting voor februari

Ga naar “Trots! Haarlem is een van de meest gastvrije steden van Nederland”

Trots! Haarlem is een van de meest gastvrije steden van Nederland

Ga naar “Let op: de komende dagen rijden er haast geen treinen rondom Haarlem”

Let op: de komende dagen rijden er haast geen treinen rondom Haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023