Hoeveel geld hebben Haarlemmers te besteden? Hoe gezond voelen zij zich? Hoeveel groen is er in de buurt en hoe goed zijn voorzieningen bereikbaar? Door deze, en nog tientallen andere vragen, te beantwoorden heeft het CBS de zogenoemde ‘brede welvaart’ op regionaal niveau in kaart gebracht. Zo goed scoort Haarlem in dit onderzoek…
Het statistiekbureau concludeert dat de grootste verschillen in kwaliteit van leven liggen tussen grote steden en het platteland. Stedelingen zijn weliswaar gemiddeld hoger opgeleid en wonen dichterbij voorzieningen, maar wonen in een minder veilige en schone leefomgeving en hebben een gemiddeld lager besteedbaar inkomen. Verder voelen zij zich ook minder vaak gezond.
Haarlem hier en nu
Het onderzoek kijkt naar de kwaliteit van leven in het ‘hier en nu’ en ‘later’. Ze checken bij het ‘hier en nu’ 33 verschillende indicatoren, waaronder:
Welzijn: Tevredenheid met het leven en tevredenheid met vrije tijd
Materiële welvaart: Mediaan besteedbaar inkomen en bruto binnenlands product
Gezondheid: Overgewicht, levensverwachting bevolking, ervaren gezondheid, personen met één of meer langdurige ziekten of aandoeningen
Wonen: tevredenheid met woning, tevredenheid met woonomgeving, afstand tot sportterrein, afstand tot basisschool, afstand tot café e.d.
Samenleving: Contact met familie, vrienden of buren, vertrouwen in instituties, vertrouwen in anderen, vrijwilligerswerk
Veiligheid: Vaak onveilig voelen in de buurt, aantal ondervonden delicten, geregistreerde misdrijven
Milieu: Natuurgebied per inwoner, emissies van fijnstof naar lucht, afstand tot openbaar groen, natuur- en bosgebieden, broeikasgasemissies per inwoner, kwaliteit van zwemwater binnenwateren, kwaliteit van zwemwater kustwateren
En wat blijkt… Haarlem hoort van 12 van de 33 indicatoren bij de beste 25 procent van Nederland, goed nieuws dus. Alleen, kijken we naar de andere kant van de medaille, dan zien we dat Haarlem op 11 van die indicatoren helaas bij de slechtste 25 procent van Nederland hoort. Helaas kunnen we niet zien wélke indicatoren dat zijn. Wil jij ons vertellen hoe jij je voelt in Haarlem? Laat het ons weten!
Benieuwd hoe Haarlem er in de toekomst voor staat? Dat lees je op de volgende pagina.
Foto: indebuurt Haarlem
Advertentie wordt geladen…
Haarlem later
Het CBS kijkt voor de toekomstige leefbaarheid in Haarlem naar 13 verschillende indicatoren, zoals:
Economisch kapitaal: Gemiddelde schuld per huishouden, mediaan vermogen van huishoudens
Natuurlijk kapitaal: Particuliere zonne-energie, natuur- en bosgebieden, bebouwd terrein, emissies van fijnstof naar lucht, fosfaatuitscheiding landbouw, groen-blauwe ruimte (exclusief reguliere landbouw) stikstofuitscheiding landbouw
Menselijk kapitaal: Arbeidsduur per week, hoogopgeleide bevolking, ervaren gezondheid
Sociaal kapitaal: Sociale cohesie
En hoe scoort Haarlem? Nou, op vijf van de dertien indicatoren hoort Haarlem tot de slechtste 25 procent en op slechts één indicator tot de beste 25 procent. Hopelijk dat alle nieuwbouwprojecten in ieder geval iets kunnen doen aan het woningtekort in onze stad.
Foto: indebuurt Haarlem
Advertentie wordt geladen…
We zochten nog veel meer voor je uit…
Marieke werkt op het callcenter van het Spaarne Gasthuis: ‘Met de feestdagen is het altijd druk’
“Wat fijn dat wij in het zonnetje worden gezet door de kerstkaartenactie”, vertelt Marieke Bos (44) over de actie die…