Nieuw in Haarlem: Bowy (20) runt een bloemenzaak in de Tempeliersstraat
Bowy komt uit een familie van ondernemers. Toen hij alleen terugging naar Nederland, na een jaar met zijn ouders in…
Restaurant El Pincho is vertrokken, maar niet getreurd: nieuwkomer Dané heeft de deuren geopend voor een culinaire beleving. Na jaren werkervaring in de horeca hebben Tommy (28) en Laurien (25) de stap genomen om hun eigen restaurant te openen. “Het ondernemerschap kriebelde al een tijdje.”
Laurien en Tommy ontmoetten elkaar jaren geleden bij restaurant Hout aan de Wagenweg. Zij studeerde nog aan de middelbare hotelschool in Haarlem, terwijl Tom zijn strepen al verdiende als souschef. Ze vielen voor elkaar én de horeca. Samen vertrokken ze naar Bonaire, waar Laurien haar eindstage volgde. Ook zetten ze daar een eigen cateringbedrijf op.
Terug in Nederland werkten ze allebei bij restaurant Brick. Laurien als gastvrouw en Tommy in de keuken. Ondertussen kriebelde het ondernemerschap, dus daarnaast startten ze met een huis-aan-huis catering in het hogere segment. “Een superleuke en leerzame ervaring. Zo hebben we elkaar beter leren kennen, want bij het verzorgen van grote partijen leer je goed wat je aan elkaar hebt”, vertelt Laurien.
Tekst gaat verder na foto >
Met een rugzak vol ervaring zijn ze nu klaar voor hun eigen restaurant. Laurien: “We waren blij verrast dat we via via hoorden dat het pand van El Pincho beschikbaar zou komen. We gingen er op de bonnefooi heen”, zegt ze. “Er was concurrentie, maar Paul en Priscilla van El Pincho, de vorige eigenaren van het pand, gunden het ons.” Trots en met een lach: “We werkten aan een pitch en ondernemersplan, en inmiddels is restaurant Dané sinds november een feit.”
In het restaurant kun je je laten verrassen met een menu van de chef. Helaas is uit eten wat duurder geworden (hallo inflatie), maar Tommy en Laurien geven daar graag wat voor terug in de vorm van bijzondere smaken en presentatie. “We zijn altijd op zoek naar iets nieuws. Zo werken we bijvoorbeeld met tonkabonen en gochujang – een dikke, plakkerige chilipasta die geschikt is om gerechten wat extra spice en diepte te geven.”
Tekst gaat verder na foto >
Omdat divers publiek van harte welkom is, kan je op het terras ook terecht. “Het is nog in ontwikkeling, maar we hebben al leuke hoekjes gecreëerd met verschillende zitjes en de botanische tuin is in maak”, vertelt Tommy. Daarbuiten kun je dan neerploffen voor een borrel of een meer eenvoudige hap. Glimlach: “Maar daar geven we dan natuurlijk wel een unieke Dané-draai aan.”
Tommy en Laurien zitten vol met toekomstplannen. “We willen experimenteren om onze gasten te blijven verrassen. Daarvoor werken we graag samen met lokale ondernemers.” Tommy geeft wat voorbeelden. “Zo hebben we samen met de Haarlemse bar Wigbolt de cocktails bedacht voor deze zomer. Denk aan zonnige cocktails in de vorm van een slushpuppie.”
Jamie Kleijne van Klaassen Horecamakelaardij tipte ons deze nieuwe hotspot op de Riviervismarkt.
In onze gids
Populaire rubrieken