Na 36 jaar stopt Haarlemse José als racketspecialist: ‘Kan moeilijk afscheid nemen’

José Tollenaar met Roger Federer tijdens Wimbledon.

Van het verkopen van rackets in haar winkel aan de Wagenweg in Haarlem tot het bespannen van rackets van de grootste tennissers tijdens het Wimbledon toernooi. De Haarlemse José was 36 jaar lang dé specialist als het aankomt op tennisrackets. Nu gaat ze met pensioen en dat vindt ze best moeilijk. “Het maakt me erg emotioneel.” 

“Het is hier nog zo druk, we hebben besloten om toch langer open te blijven”, vertelt José. De eigenaresse van De Racketspecialist heeft de sluitingsdatum inmiddels al drie keer verschoven. En dat geeft goed aan hoe belangrijk de zaak voor haar is. “Het is nog heel druk in de zaak en ik wacht nog op een zending die binnen moet komen. Daarom hebben we besloten om voor onbepaalde tijd nog even open te blijven. Ik wil het netjes afsluiten voor de klant. Maar daarna ga ik er echt mee stoppen hoor”, vertelt ze lachend.  

Lastige tijd

Het bedrijf van José en haar man bestaat inmiddels 69 jaar. Haar ouders zijn in 1953 begonnen met een zaak op de Gedempte Oude Gracht. Tussendoor is de winkel nog verhuisd, maar inmiddels zitten ze al 36 jaar lang op de Wagenweg. José vertelt: “Twee weken voordat we open gingen op de nieuwe locatie overleed mijn vader. Dit was een lastige tijd, want we moesten open. Hij overleed in maart en dan begint ook het tennisseizoen. Alle banen gingen toen weer open. Het plan dat ik de zaak van mijn vader zou overnemen, was er al. En hij heeft me gelukkig nog kunnen helpen met bijvoorbeeld de verbouwing. Dat voelde goed.” 

Landelijke bekendheid

Al snel werd José een begrip in de tenniswereld. Dit kwam vooral doordat ze naast haar eigen zaak ook werkzaam was op Wimbledon. Hier deed ze de bespanning van de rackets van de grootste tennissterren, zoals Rafael Nadal en Roger Federer. “Het was fantastisch om dit te doen. Echt een prachtige ervaring. Daarnaast zorgde het ook voor landelijke bekendheid.Tot de dag van vandaag sijpelt dat door. Mensen uit alle hoeken van ons land komen naar onze winkel in Haarlem.” 

José samen met Rafael Nadal

Emotioneel

Stap voor stap is José afscheid aan het nemen van haar werk. “Het is een proces waar ik al maanden in zit en erg emotioneel over ben”, vertelt ze. José en haar man zijn nog hard op zoek naar een partij die de zaak wilt overnemen. “We zouden het mooi vinden als de winkel op dezelfde locatie wordt voortgezet. We staan er ook voor open om een nieuwe partij op te leiden of te helpen. We laten het echt niet zomaar uit onze handen vallen. Onze klanten vragen vaak waar ze heen moeten met hun racket als wij gestopt zijn. Ik hoop dat er ook na ons pensioen nog steeds een plek voor ze is waar ze naartoe kunnen.” 

De Racket Specialist aan de Wagenweg

Lees ook deze Haarlemse verhalen:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Winter in Haarlem: dit is de weersverwachting”

Winter in Haarlem: dit is de weersverwachting

Ga naar “Haarlemse gebouwen kleuren oranje (en nee, dat heeft niets met het WK voetbal te maken)”

Haarlemse gebouwen kleuren oranje (en nee, dat heeft niets met het WK voetbal te maken)

Ga naar “Pop de champagne: indebuurt is verkozen tot populairste nieuwswebsite van het jaar”

Pop de champagne: indebuurt is verkozen tot populairste nieuwswebsite van het jaar

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “30% korting op alle vloerkleden”

30% korting op alle vloerkleden

 • Karwei
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime